Teraz jest Wt 09 wrz, 2025 11:59

Wrażenia z pola bitwy - dyskusja

• Autor
  • Wiadomość

Foka

Moderator

Moderator

PostN 18 gru, 2011 15:56

Blackburn napisał(a):w strefie czerwonej/smierci czyli w bezpośrednim kontakcie ogniowym rannych się ewakuuje i robi to pierwszy z brzegu a nie kurna medyk, ew sam ranny może sobie zarzucić bandaż jeżeli jest na tyle świadomy. Dopiero poza tą strefą można przystąpić do ratowania rannego.
Korekta: w strefie czerwonej opatruje się jedynie bezpośrednio zagrażające życiu. Jeśli ktoś mocno dostał i obficie krwawi, to najpierw zatamować lub ograniczyć krwawienie i następnie ewakuować. Oczywiście robić to pod osłoną dymu i ognia, i na leżąco.

Nic Ci z odciągania nie przyjdzie, jeśli koleś wykrwawi się na rękach.
Rule #2: Double tap!

szajder

Chorąży

Chorąży

PostN 18 gru, 2011 17:47

Blackburn dobrze mówi, przynajmniej miałem tak na szkoleniu taktycznej pierwszej pomocy jak napisał Black :)

Foka

Moderator

Moderator

PostN 18 gru, 2011 19:02

A ja miałem na szkoleniu tak, jak ja mówię. I co teraz? :P

Jon

Generał

Generał

PostN 18 gru, 2011 19:04

No właśnie... jedni będą mówić Ci tak, inni tak. Ostatecznie decyduje sanitariusz - czyli ten, co musi ew. narazić swoją dupę dla kogoś, kto już oberwał.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

gustlik

Porucznik

Porucznik

PostN 18 gru, 2011 20:03

Trzeba też zapytać który z was brał udział w szkoleniu PCK a kto w jakimś profesjonalnym TC3 :grin: :grin:

A jak już jesteśmy przy temacie udzielania pomocy poszkodowanemu to warto by było zapoznać ludzi z wytycznymi TC3 ewentualnie przypomnieć i przećwiczyć zagadnienie.

szajder

Chorąży

Chorąży

PostN 18 gru, 2011 20:18

Jeżeli już o to chodzi, jestem czynnie działającym ratownikiem ZHP (yup, harcerzyk) z prawie rocznym stażem :) Jon ma racje, sanitariusz powinien zdecydować i ocenić sytuację. Możemy powymieniać się doświadczeniami kiedyś Foka ale to raczej rozmowa nie w tym temacie.
Ostatnio edytowano N 18 gru, 2011 20:23 przez szajder, łącznie edytowano 1 raz

gustlik

Porucznik

Porucznik

PostN 18 gru, 2011 20:21

Ja jestem ratownikiem zawodowym, pracuję w pogotowiu od kilku już lat ale teraz jestem na etapie zmiany pracy na coś bardziej ciekawego ale dalej w temacie.

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

PostN 18 gru, 2011 23:17

Foka napisał(a):Blackburn napisał/a:
w strefie czerwonej/smierci czyli w bezpośrednim kontakcie ogniowym rannych się ewakuuje i robi to pierwszy z brzegu a nie kurna medyk, ew sam ranny może sobie zarzucić bandaż jeżeli jest na tyle świadomy. Dopiero poza tą strefą można przystąpić do ratowania rannego.

Korekta: w strefie czerwonej opatruje się jedynie bezpośrednio zagrażające życiu. Jeśli ktoś mocno dostał i obficie krwawi, to najpierw zatamować lub ograniczyć krwawienie i następnie ewakuować. Oczywiście robić to pod osłoną dymu i ognia, i na leżąco.

Nic Ci z odciągania nie przyjdzie, jeśli koleś wykrwawi się na rękach.

Dałem cytaty ze szkolenia z wojskowego centrum medycznego w Łodzi. Jak ktoś chce to mogę przesłać prezentacje ze szkolenia cls organizowanego w Łodzi i uważanego w służbach mundurowych (po tym masz konkretny papier, który moi koledzy dostali i dzięki swojej rzyczliwości podzelili się swoimi doświadczeniami i prezentacjami).

Foka

Moderator

Moderator

PostPn 19 gru, 2011 00:53

szajder napisał(a):Jeżeli już o to chodzi, jestem czynnie działającym ratownikiem ZHP (yup, harcerzyk) z prawie rocznym stażem :)
No fakt, ZHP to organizacja znana z licznych działań w warunkach bojowych ;)

Blackburn napisał(a):Dałem cytaty ze szkolenia z wojskowego centrum medycznego w Łodzi. Jak ktoś chce to mogę przesłać prezentacje ze szkolenia cls organizowanego w Łodzi i uważanego w służbach mundurowych (po tym masz konkretny papier, który moi koledzy dostali i dzięki swojej rzyczliwości podzelili się swoimi doświadczeniami i prezentacjami).
Ja z kolei byłem na szkoleniu prowadzonym przez ludzi ze SPAP Wrocław.

Algrab

Generał

Generał

PostPn 19 gru, 2011 01:46

gustlik napisał(a):Trzeba też zapytać który z was brał udział w szkoleniu PCK a kto w jakimś profesjonalnym TC3
ja brałem udział w szkoleniu Damiana :twisted:
Obrazek

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 19 gru, 2011 09:17

Foka napisał(a):Blackburn napisał/a:
Dałem cytaty ze szkolenia z wojskowego centrum medycznego w Łodzi. Jak ktoś chce to mogę przesłać prezentacje ze szkolenia cls organizowanego w Łodzi i uważanego w służbach mundurowych (po tym masz konkretny papier, który moi koledzy dostali i dzięki swojej rzyczliwości podzelili się swoimi doświadczeniami i prezentacjami).

Ja z kolei byłem na szkoleniu prowadzonym przez ludzi ze SPAP Wrocław.

Więc sam wiesz, że działania policji róznia się od militarnych.

krejzy

Chorąży

Chorąży

PostPn 19 gru, 2011 09:35

rozumiem, że w naszym graniu zatamowanie krwawienia+adrenalina to podstawa tak? jednostka jest zdolna w tedy do dalszej walki, reszte można zrobić później?

Jon

Generał

Generał

PostPn 19 gru, 2011 09:40

Po zmianach w ACE prym wiedze już nie zestaw bandaż-adrenalina, ale bandaż-morfina. O ile gość nie jest w kiepskim stanie, wystarczy zatamować krwawienie i go cofnąć.

Jeśli stracił przytomność, to jest już gorszy deal.

Btw, w 1.13 mają W KOŃCU zrobić funkcjonalne kamizelki, czyli że w końcu nie każdy postrzał będzie wymagać bandaża. (już kiedyś omyłkowo stwierdzili, że "tak, zrobiliśmy")

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 19 gru, 2011 09:58

Jon napisał(a):Po zmianach w ACE prym wiedze już nie zestaw bandaż-adrenalina, ale bandaż-morfina. O ile gość nie jest w kiepskim stanie, wystarczy zatamować krwawienie i go cofnąć.

Ale też niech nie robi tego za każdym razem medyk bez względu na sytuacje. Bandaż może sobie założyć każdy bez pomocy osób trzecich. Morfinkę i inne mikstury już nosi "medyk".

Jon

Generał

Generał

PostPn 19 gru, 2011 10:11

W rzeczywistości praktycznie zawsze opatruje Cię ktoś. I tutaj też stawiam na to nacisk, nie łatamy się sami, tylko kolega powinien łatać.

Nie musi tego od razu robić medyk, bo 1szej pomocy uczą każdego.

~ Ronald Reagan
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje