Teraz jest Cz 19 cze, 2025 00:09

JFK Reloaded - dyskusja i opinie

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

JFK Reloaded - dyskusja i opinie

PostPt 26 lis, 2004 16:03

Jak zapewne większość z Was wie, 22 listopada minęła 41 rocznica zamachu na Johna Fitzgeralda Kennedy'ego (35 prezydenta Stanów Zjednoczonych). Ponieważ bardzo interesuję się tym tematem, zacząłem przeglądać strony związane z tym wydarzeniem mając nadzieję natrafić na coś ciekawego...no i natrafiłem, tylko że owa rzecz była co najmniej kontrowersyjna, żeby nie powiedzieć - makabryczna. Otóż z pewnej strony dowiedziałem się, że szkocka firma Traffic wypuściła na rynek grę, mającą wiernie oddać przebieg zamachu na JFK. Z ciekawości zajrzałem na stronę jej poświęconą ( http://www.jfkreloaded.com ), można było ściągnąć demo - zrobiłem to i zabrałem się do testowania (spodziewałem się interaktywnego filmu i możliwością obrotu kamery, wyboru dowolnego miejsca itp.). Okazało się jednak że idea tej "gry" jest zupełnie inna - masz się w niej sprawdzić jako Lee Harvey Oswald i z szóstego piętra Szkolnej Składnicy Podręczników spróbować zastrzelić Kennedy'ego. Ogólnie mówiąć - zaczynasz "zabawę" mając w rękach karabin snajperski Manlicher - Carcano, kolumna prezydenta za kilka sekund wyłoni się zza rogu Main Street, skręci w Houston a następnie w Elm. Przykładasz lunetkę do oka, celujesz i strzelasz - liczba strzałów nie jest ograniczona. Wg. producentów gra ta ma "udowadniać że Oswald mógł zabić prezydenta w pojedynkę". Pomijając to, że wzbudziło to mój wielki niesmak (brak szacunku dla zmarłego) stwierdzam że jest to niemożliwe z kilku powodów:
- celownik był wadliwy (choć w grze jest ok)
- nie ma możliwości trzykrotnego oddania strzałów wtedy, kiedy podobno robił to Oswald - samchód jest zasłonięty przez teksański dąb i jedzie za szybko.

Po ostrzelaniu kawalkady, masz możliwość obejrzenia wszystkiego raz jeszcze z kilku ujęć (tu moje oczekiwania się sprawdziły), prześledzenia trajketorii każdego pocisku itp. Niestety, jest to możliwe tylko w wersji zarejestrowanej, demo daje nam tylko możliwość spojrzenia na kolumnę prezydencką z perspektywy L.H Oswalda (nie można strzelać). Ale to wystarczy, żeby przekonać się że trzykrotne trafienie Kennedy'ego z tego miejsca nie było możliwe. Tyle ode mnie, zapraszam do dyskusji nie tylko o grze ale i o samym zamachu.

PS. Kompletnie zniesmaczł mnie obraz, który pokazał się po ukończeniu dema: "Kill JFK and win 100.000" - firma zorganizowała konkurs, kto lepiej zastrzeli JFK...a to już jest moim zdaniem całkowite przegięcie.

Mrocz

Chorąży

Chorąży

PostPt 26 lis, 2004 16:16

Takie gry to można tylko pozostawić bez komentarza, naprawdę zaskoczyło mnie to... Co jeszcze?? Symulator Boeinga uderzającego w WTC???? żenada... Pokazuje to bardzo niski stopień moralności twórców tej gry... :/
"Nie wie jakiego sprzętu będziemy używać w III Wojnie ¦wiatowej, ale w IV Wojnie ¦wiatowej będziemy się tłuc kamieniami i kijami"
Albert Einstain

Remcio

Major

Major

PostPt 26 lis, 2004 16:33

Podobno do zamaczu przyczynili się też kierowcy, sam układ pojazdów też podobno był ustawiony w taki sposób aby żadna z kamer jadąca w kolumnie nie mogła efektywnie zfilmować zamachu... Słyszałem też, że strzały zostały oddane z dwóch albo trzech róźnych miejsc.
Obrazek

Monty

Porucznik

Porucznik

PostPt 26 lis, 2004 16:51

Moim zdaniem ta "gra" nie powinna ujrzeć światła dziennego. To zwyczajna prowokacja, która Szkotom się udała.
Obrazek
Obrazek

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 26 lis, 2004 17:24

Słyszałem też, że strzały zostały oddane z dwóch albo trzech róźnych miejsc.

Ja słyszałemże aż z 6 ;] różny kalber z różnych miejsc
Obrazek

"Jako arabski gej-satanista zmarzniete uszy wolę sobie ogrzewać przy płonacym kościele "

Rainbow

PostPt 26 lis, 2004 18:47

Nie, jednak z 3. Ostatnio na Discovery o tym było i pokazali nagranie z kamery cyfrowej jak jakis widz to nagrywal i bylo w super jakosci dokladnie widac i slychac z ktorych kierunków strzelano do Kennediego.

Oscypek

Major

Major

PostPt 26 lis, 2004 18:51

Też to oglądałem...ale w jakiejś gazecie opublikowano do czego Polacy doszli w tej sprawie...amerykanie wcześniej też chyba...tak myślę...ale nie ujawniali prawdy...

SiD

Major

Major

PostPt 26 lis, 2004 19:58

Rainbow napisał(a):Nie, jednak z 3.

polemizowałbym

Ostatnio na Discovery o tym było

to już mówi samo za siebie

i pokazali nagranie z kamery cyfrowej

że jak?! Kennedy to dawne czasy!

jak jakis widz to nagrywal i bylo w super jakosci dokladnie widac

haha - jakby było dokładnie widać, to by nie kłócono się o szczególy zamachu przez tyle lat.

i slychac z ktorych kierunków strzelano do Kennediego.

teraz to mnie rozwaliłeś ten widz musiałbyć z przyszłości, bo jak na głupią kamerę (tzn cyfrową :P) mógł nagrać dzwięk przestrzenny?! Zwykły widz?!
Jak na mój gust, to tylko odbicie fali dzwiękowej od okolicznych budynków sprawił wrażenie nowych dźwięków. Troche rozwagi. Przecież to nie był nawet system dźwięku kodowany w stereo! A dźwięk był beznadziejny w tamtych latach, nie wspominając o obrazie. Pamiętaj, że to USA za kadencji JFK!

Ja słyszałemże aż z 6 Uśmiech krzywy różny kalber z różnych miejsc

heh, to masz niezły słuch, wręcz ponadprzeciętny, bo słyszysz strzały pocisków wystrzelonych w jakimś innym miejscu.

Czy gra jest niemoralna? Chyba troche za mocne swierdzenie - to raczej odzwierciedlenie reali dla fanatyków morderstwa John'a K. Aczkolwiek nie skupia mojego zainteresowania. Pozatym to nie jest gra tylko symulacja. To nie jest snajper który dostaje punkty za zabijanie prezydentów, tylko zwykła symulacja.

Też to oglądałem...ale w jakiejś gazecie opublikowano do czego Polacy doszli w tej sprawie...amerykanie wcześniej też chyba...tak myślę...ale nie ujawniali prawdy...

nie rozumiem

Remcio napisał(a):Podobno do zamaczu przyczynili się też kierowcy, sam układ pojazdów też podobno był ustawiony w taki sposób aby żadna z kamer jadąca w kolumnie nie mogła efektywnie zfilmować zamachu...

BZDURA! Typowa nadinterpretacja! Jak mordercy mieliby mieć wpływ na cały przebieg trasy? To że akurat było jak było, nie świadczy o niczym. I co ma kierowca do kursu?!@ Co to za kamery jadące w kolumnie? To tak jakby stwierdzić, że piorun uderzył w drzewo, bo tak sobie zaplanował ogrodnik.

a pozatym nikt nie powiedział czyje to było nagranie.

Oscypek

Major

Major

PostPt 26 lis, 2004 20:03

Cytat:

nie rozumiem

Ok...oglądałem ten program ,to było jakieś niewyjaśnione historje czy coś r ten deseń.
W jakiejś polskiej gazecie był artykuł ,że tam 3 ich było ,jeden strzelał z budynku inny przestrzelił znak drogowy (?) ,jak to polscy naukowcy dotarli do prawdy.
I myślę ,że amerykanie wcześniej dociekli prawdy ,ale nie ujawniali ,bo po co...o tak ,o to chodziło mi.
I mówione było w programie jakie to były nagrania i kto grał.(Jedno najlepsze podobno nie odnalezione...jakaś kobieta podobno zfilmowała któregoś morderce i się zgłosiła z tym ,ale ją "wyproszono" i nie idzie znaleźć taśmy)

Rainbow

PostPt 26 lis, 2004 21:36

Eh cyfrowa to może nie była, ale porządną. Przynajmniej w kolorze a nie jak niektóre black&white :P Kierowca był w tym umaczany również bo ponąć były momenty, że zbytnio wolno jechał w stosunku do jakiś tam przepisów. Stereo była a jak niewierzysz zreszta obejrzyj sobie ten odcinek tam. Co masz do Discovery sid? Jak ci sie nie podoba to przełącz na VoX tam szfaby gadają o magazynie Citadela - hamski OT 8) Gra jak gra, kontrowersja może i jest ale i tak czuję, że po jakimś czasie ucichnie i wszyscy zapomną o tej gierce. W demku niestety strzelać nie można bo trza kupić Full Version. SiD a co ty myślisz, że oni tego nie zaplanowali tak dobrze? Gdyby kamery by ich zarejestrowały to było by wiadomo kto i od kogo został wysłany.
Mówiono ponąć, że Kennedy nie chciał jechać tamtą drogą, jednak taką trasę wybrano i kij.

SiD

Major

Major

PostSo 27 lis, 2004 03:43

Widzę najnowsze technologie. Nie lubie discovery bo tam zaokrąglają tak aby było ładnie dla laików. Jak jest się w temacie to widać ich byki. Efekt przestrzennego dźwięku, to chyba dodali w telewizji, bo to niemożliwe, aby widz nagrywał w stereo z kamerki dźwięk! Przecież nie miał dwóch mikrofonów rozstawionych 5 metrów na lewo i 5 na prawo (bo ciężko o usłyszeniu jakiegokolwiek stereo na otwartej przestrzeni przepełnionej tłumem i ludźmi) Gdyby to jeszcze było miejsce statyczne, jak konferencja to bym zrozumiał, ale w połowie drogi?! To sie nie trzyma kupy.

Czepianie się kierowcy to absurd - co za różnica czy jechałby 7na godzinę, czy 14? Może jakieś detale, ale dla kierowcy to wszystko jedno. To nie jest start promu kosmicznego, tylko miałb być to zwykły przejazd. Wszycy myślicie w kategoriach teraźniejszości - dla nich to był zwykły dzień i tylko mordercy wiedzieli o zamachu. Gdyby byłoby inaczej to by JFK jechał wozem pancernym w obecności wojska. A nie kabrioletem.

Mówiono ponąć, że Kennedy nie chciał jechać tamtą drogą, jednak taką trasę wybrano i kij.

Jak myślisz, czy prezydent nie ma ważniejszych spraw na głowie?! Mu to zwisało i nikt sie nawet nie pytał o jego zdanie - on ma od tego ludzi i koniec. Co najwyżej mógł chcieć wskoczyć po drodze dna frytki, ale jego dietetyk mu to wyperswadował. Kurde tak ciężko pojąć, że Kennedy nie był ciotą z rozstrzęsionym zadem?
"Jhonson, cover me! I'm going to WC - need backup!"

sjojok

Major

Major

PostSo 27 lis, 2004 10:33

to tak jak grać w postala 2 :D
dzisiaj sobie kupie nowego playa bo są tam 2 dodatki do postala 2 Share of The Pain i Apocalipse Weekend
Obrazek

Oscypek

Major

Major

PostSo 27 lis, 2004 11:04

JFK jechał wozem pancernym w obecności wojska. A nie kabrioletem.

Też na discavery...mówiono ,że był w tems posób odważny ,wiedział ,że są ludzie ,którzy mają zamiar zabić JFK ,ale jednak wolał jechać kabrioletem...ja nie mam dokładnej opini ,ale sobie rozmyślam ,że pierwszy wpadł na pomysł z kabrioletem jego doradca ,ale JFK się to spodobało ,ale dokońca to nie wiem...

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Re: JFK Reloaded - dyskusja i opinie

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Re: JFK Reloaded - dyskusja i opinie

PostPt 06 wrz, 2024 04:29

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
Następna strona

Powrót do Off-topic