Teraz jest N 30 lis, 2025 05:50

Ludowe Wojsko Polskie - ogólna dyskusja

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 06 sty, 2005 11:04

MaRcin napisał(a):zawsze sądziłem, że addonmakerzy to ludzie spokojni i cierplii, co wynika z ich profesji, a tu widzę znowu burzę w szklance wody... a może to wynika z frustracji spowodowanej mozolną, niezbyt kreatywną i wyczerpującą pracą... :hmmm:

Skąd ten pomysł? Addonmakerzy to nie kolekcjonerzy znaczków tylko artyści :) , a artyści zazwyczaj są pełni temperamentu i wybuchowi (zwłaszcza wyczuleni na punkcie oceniania ich umiejętności i pracy).

Hummel

Kapral

Kapral

PostCz 06 sty, 2005 11:50

Jack i Offtime !!!!....pi.. :mad: ..pi pi..... :mad:
PANOWIE TO NIE TARGOWICA !!!

Wysłany Czw 6.01.05, 11:55:

P.S. Korzon ciesz sie ze masz te fotki KPWT :spoko: !! mialem nadzieje ze komus je wczesniej wyslalem :grin: HURRRAAA !!!
no to teraz musze do Ciebie zapukac po zdjecia :twisted:

Offtime i Jack juz wiecie co robic ;-)

korzon

Cywil

Cywil

PostCz 06 sty, 2005 22:37

Witam, Mialem ostatnio problem z logowaniem wiec nie moglem odpowiedziec od razu.

Hummel - msm fotki ale jak zweryfikowalem nie jest to KPWT ale PKT

Z KPWT mam jedynie zdjecie "z tylniego polprofilu" i Twoje zdjecia loza KPWT z BRDM2 no i rysunki w instrukcjach

poszukam jescze ale raczej nie mam....
Korzon

Hummel

Kapral

Kapral

PostCz 06 sty, 2005 22:48

Ciesz sie ze nareszcie Ci sie udalo dostac na forum !!!
co do fotek ...no nic trzeba bedzie cos pomyslec :???:

Kuba

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 07 sty, 2005 18:43

Częsc postów została usunięta na prośbę i odpowiedzialność przedstawiciela LWP Hummela. Prosimy członków moda o kierowanie protestów pod jego adresem.
Ostatnio edytowano Pt 07 sty, 2005 19:20 przez Kuba, łącznie edytowano 2 razy

Hummel

Kapral

Kapral

PostPt 07 sty, 2005 18:56

POTWIERDZAM

Wysłany ¦ro 12.01.05, 21:34:

No chyba wystraszyłem wszystkich ....to cos trzeba zrobić :wink:

Pewnie większość z Was wie ze Jack pracuje nad ASU dla LWP MOD-a
ale nie wszyscy wiedza ze trwają prace nad SKOT-em :D

http://tr.gdynia.ids.pl/reddevils/

Jak widać na razie powstaje wóz w wersji 2 ...w planach są bardziej "polskie" wersje.

Zdolniach tez Jack co ??? 8)

Przezdzieblo

Chorąży

Chorąży

PostN 16 sty, 2005 20:25

Pojawiły się świeże screeny ASU-85. Model ładny, dobrze, że pojawiła się osłona (brezentowa?) jarzma działa - w poprzedniej wersji addonu tego brakowało. Ale mam kilka uwag, mam nadzieję, odebranych jako konstruktywne:
- modelarz "przesadził" nieco z wyglądem optyki (zielone szybki a la wizjery imperialnych Sardaukarów z Lynchowej ekranizacji "Diuny"), powinno to wyglądać znacznie skromniej
- nieco zbyt szeroka szczelina obserwacyjna kierowcy - w porównaniu z tą z zamieszczanych już w tym wątków zdjęć
- godło 6PDPD. Wprawdzie po wklepaniu tego oznaczenia w googlach wyskoczy radośnie białoczerwony sombol z obrębieniem z liści lauru
Obrazek
lecz wydaje się, iż na pojazdach tej jednostki znak występował w wersji uproszczonej. Niestety, nie ma jej chyba w Necie - ja znam tę odmianę z książki śp J. Magnuskiego Wozy Bojowe LWP, Warszawa 1985, gdzie jest namalowana na podstawie zamieszczonej fotografii. Wygląda toto następująco:
okręg w kolorze pośrednim między czerwienią a pomarańczą, cienka czarna obwódka, liści laurowych w ogóle BRAK. Wizerunek spadochronu i ptaszydła skrajnie uproszczony - tylko czarne sylwetki na tle owego okręgu (jeżeli taki opis nie wystarczy jestem gotów namazać coś w Paincie - DODANE).
Obrazek
Na jednej z fotografii widać dwa ASU z tak wyglądającymi emblematami (prawe burty).
-co ciekawe, prócz dwóch na obu burtach jest też trzeci, pod falochronem, na przedniej płycie pancerza kadłuba, w osi armaty.
-na dostępnych zdjęciach polskich ASU (numery 1604, 1607, 1627 i 9027) ze wspomnianej książki nie zauważyłem długiej rury (osłona wyciora?) na prawej burcie wozu. Z kolei emblemat po tej stronie wozu znajduje się na pokrywie luku - czyli w innym miejscu i niżej niż na modelu modu LWP. Brak zdjęć prezentujących znak 6PDPD na lewej burcie - wóz 9027 ma z tej strony tylko szachownicę i, rzecz jasna, numer.

P.S. alderousie, a co do reszty nie mam? :P

DODANE rękodzieło z Painta ;)
Ostatnio edytowano N 16 sty, 2005 20:45 przez Przezdzieblo, łącznie edytowano 2 razy

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostN 16 sty, 2005 20:39

Co do symbolu to Przez ma rację. Jeśli ktoś ma TBU nr.12 na temat PT-76 to na końcu książki jest zdjęcie ASU-85 z opisywanym godłem, a na tylnej okładce tego zeszytu rysunek ASU-85 i obok powiększenie tego godła.

Co ciekawe tutaj widać jeszcze inne.

Czy to nie ma coś wspólnego z przekształceniem 6 Pomorskiej Dywizji Powietrzno-Desantowej w 6 Brygadę Desantowo-Szturmową?

alderous napisał(a):P.S. alderousie, a co do reszty nie mam?

Tego nie jestem w stanie ocenic - za mała wiedza w tym temacie.

Hummel

Kapral

Kapral

PostN 16 sty, 2005 21:59

Przezdzieblo Alderous wielkie dzięki za wskazana uwagi.
Niektóre z nich wymagają nieco szerszego spojrzenia (kurcze zaczynam pier... [sorry Spike]..... jak polityk).
1. Emblemat 6 PDPD...... w latach 80 malowanie emblematów leżało w gestii jednostek (technicy kompanii, służba czołg-sam.) autorzy szablonów starali sie je oddać jak najbardziej zgodnie z orginałem (widać to szczególnie na zdjęciach z linka Alderousa [przerwy w obramówce to skutek malowania z szablonu]) no Jack z LWP MOD zrobił to doskonale !! ;-)
Godło wskazane przez Przezdzieblo pochodzi z przełomu lat 60/70, do lat 80 sztuka malowania zapewne wykonała wielki krok do przodu. :twisted: Problem obecnie prawie zaginął (bynajmniej chwilowo) obecnie wprowadzono naklejki.
2. Peryskopy (kolor) już się tym Jack zajął (wykryto niezgodność i wprowadzono zmiany chodź jeszcze nie końca poprawne)
3. Emblematy pod falochronem......... tak były ale raczej tylko w okresie interwencji w Czechosłowacji w 68r. i krótko po niej.
4. Osłona wyciora ...hmmm powiem tak......... jak ktos znajdzie mi na poligonie BWP-a na którym sprzęt okopowy zamocowany jest tam gdzie jego miejsce dostanie....??...do uzgodnienia ;-) .
Jakoś tak jest ze pewne elementy się zdejmuje z wozów przed ich składowaniem czy użytkowaniem itd... ..... nie pytajcie dlaczego !! ;-) Tu zapewne mamy do czynienia z taka ewentualnością.
Co do miejsca umieszczania oznakowan ( nie numerów ) to ono sie zmienia czasem po pomalowaniu wozu w czasie remontu. ;-) ale moge sie mylic w przypadku ASU ;-) chodz............

jack_410

Kapral

Kapral

PostN 16 sty, 2005 23:05

dzieki za uwagi...

a apropo oznaczen to mialem nawt taki pomysl aby namalowc biale pasy ... (1968) :twisted: aby podkreslic moje sympatie itp ...

a co do reszty to trzymam sie wykladni Hummla...

zreszta wydaje misie calkowicie sluszna...

pozdrw... jack

Hummel

Kapral

Kapral

PostPn 17 sty, 2005 14:38

Jesli ktoś z Was ma jakieś konstruktywne, powtarzamy konstruktywne uwagi prosimy o ich umieszczanie !! :spoko:

LWP Team

Pozrawiam
Hummel

pops

Spammer

Spammer

PostPn 17 sty, 2005 15:53

A jak tam panowie z dywizji przeciwchemicznej? :D
Obrazek

Hummel

Kapral

Kapral

PostPn 17 sty, 2005 16:01

1. trzeba scignać Offtime-a by nam zrobił BRDM w wersji opchem. :twisted: bo nie ma speca nad niego jesli chodzi o wozy z rodziny BRDM-2
2. jak go zrobi to my sobie wtedy dorobimy do niego załoge itd... i bedzie full wypas !! ;-) :grin:

Przezdzieblo

Chorąży

Chorąży

PostPn 17 sty, 2005 18:24

Hummel napisał(a):(...)
1. Emblemat 6 PDPD...... w latach 80 malowanie emblematów leżało w gestii jednostek (technicy kompanii, służba czołg-sam.) autorzy szablonów starali sie je oddać jak najbardziej zgodnie z orginałem (widać to szczególnie na zdjęciach z linka Alderousa [przerwy w obramówce to skutek malowania z szablonu]) no Jack z LWP MOD zrobił to doskonale !! ;-)
Godło wskazane przez Przezdzieblo pochodzi z przełomu lat 60/70, do lat 80 sztuka malowania zapewne wykonała wielki krok do przodu. :twisted: Problem obecnie prawie zaginął (bynajmniej chwilowo) obecnie wprowadzono naklejki.

Problem z ASU-85 polega na tym, że ze sporym prawdopodobieństwem działo to "wyszło" z linii zanim być może owa sztuka malowania poczyniła ten krok do przodu :twisted: (właśnie, ma ktoś dokładniejsze dane? ASU zostały wyparte przez BMP, ale taki proces znając nasze warunki musiał trwać) Jak autor modelu zresztą zauważył, addon jest nieco "niekompatybilny" z programem/programami LWP w obecnym ich kształcie - co nie znaczy, że nie zostanie przyjęty z radością ;)
U Magnuskiego jest wzmianka o wariancie pomarańczowo-białym, jak na screenach modelu wskazanych przez alderousa. W obu przypadkach, zdjęć i obrazków, emblemat jest uproszczony i nieco inaczej rozmieszczony niż na prezentowanym modelu Jacka.

3. Emblematy pod falochronem......... tak były ale raczej tylko w okresie interwencji w Czechosłowacji w 68r. i krótko po niej.

Tu raz jeszcze pytanie czy ASU-85 dosłużyły się w 6PDPD do lat `80.
Jeszcze jedna sprawa - na kolorowej fotce pojazdów widać cienki pomarańczowy pionowy pas, przecinający płaszczyznę burty tuż za gniazdem anteny. Jakiś pomysł co to za znak?

4. Osłona wyciora ...hmmm powiem tak......... jak ktos znajdzie mi na poligonie BWP-a na którym sprzęt okopowy zamocowany jest tam gdzie jego miejsce dostanie....??...do uzgodnienia ;-) .
Jakoś tak jest ze pewne elementy się zdejmuje z wozów przed ich składowaniem czy użytkowaniem itd... ..... nie pytajcie dlaczego !! ;-) Tu zapewne mamy do czynienia z taka ewentualnością.
Co do miejsca umieszczania oznakowan ( nie numerów ) to ono sie zmienia czasem po pomalowaniu wozu w czasie remontu. ;-) ale moge sie mylic w przypadku ASU ;-) chodz............
[+ zawartość PM, dzięki Hummel za wyjaśnienie]

Słusznie, to nie osłona wyciora (kolejne pytanie - czy takie belki samowyciągowe są okrągłe w przekroju, czy kwadratowe jak te stosowane przez Brytyjczyków jeszcze podczas Iwś?).
Możliwe, że miejsca malowania numerów się zmieniają w przypadku różnych pojazdów. Ale na dostępnych zdjęciach (z sieci - choćby ze strony z tajemniczym stopniem - i nie tylko) ten prawoburtowy znajduje się na luku i obecna na modelu w tej chwili belka będzie go zasłaniać.

Hummel

Kapral

Kapral

PostPn 17 sty, 2005 19:44

3.XII.1976 to data wycofania ASU z 6PDPD co nie oznacza ze w razie wojny ponownie by do niej nie trafily ze skladow ZSRR (np. PT-76 sa stosowane do dzis w ZSRR):twisted:
małemu dziecku nauka malowania zajmuje 8 klas dorosłym idzie to szybciej :wink:
BWP nigdy nie było w 6 PDPD
cienki pomaranczowy pas to pewnie pozostałość z cwiczeń gdzie ASU robilo za pozoracje przeciwnika, ten sposob oznaczania pozoracji znany jest do dzis
belka ma przekroj scietego drzewa :wink: nie przerabimy ich po scieciu
....(no.... malujemy na czarno).....co do zaslaniania numeru przez belke to spoko i tak w czasie wojny jesli numery nie zostaly by zamalowane calkowicie to na 100% przyciemnione na max-a
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint