Pojawiły się świeże screeny ASU-85. Model ładny, dobrze, że pojawiła się osłona (brezentowa?) jarzma działa - w poprzedniej wersji addonu tego brakowało. Ale mam kilka uwag, mam nadzieję, odebranych jako konstruktywne:
- modelarz "przesadził" nieco z wyglądem optyki (zielone szybki
a la wizjery imperialnych Sardaukarów z Lynchowej ekranizacji "Diuny"), powinno to wyglądać znacznie skromniej
- nieco zbyt szeroka szczelina obserwacyjna kierowcy - w porównaniu z tą z zamieszczanych już w tym wątków zdjęć
- godło 6PDPD. Wprawdzie po wklepaniu tego oznaczenia w googlach wyskoczy radośnie białoczerwony sombol z obrębieniem z liści lauru
lecz wydaje się, iż na pojazdach tej jednostki znak występował w wersji uproszczonej. Niestety, nie ma jej chyba w Necie - ja znam tę odmianę z książki śp J. Magnuskiego
Wozy Bojowe LWP, Warszawa 1985, gdzie jest namalowana na podstawie zamieszczonej fotografii. Wygląda toto następująco:
okręg w kolorze pośrednim między czerwienią a pomarańczą, cienka czarna obwódka, liści laurowych w ogóle BRAK. Wizerunek spadochronu i ptaszydła skrajnie uproszczony - tylko czarne sylwetki na tle owego okręgu (jeżeli taki opis nie wystarczy jestem gotów namazać coś w Paincie - DODANE).
Na jednej z fotografii widać dwa ASU z tak wyglądającymi emblematami (prawe burty).
-co ciekawe, prócz dwóch na obu burtach jest też trzeci, pod falochronem, na przedniej płycie pancerza kadłuba, w osi armaty.
-na dostępnych zdjęciach polskich ASU (numery 1604, 1607, 1627 i 9027) ze wspomnianej książki nie zauważyłem długiej rury (osłona wyciora?) na prawej burcie wozu. Z kolei emblemat po tej stronie wozu znajduje się na pokrywie luku - czyli w innym miejscu i niżej niż na modelu modu LWP. Brak zdjęć prezentujących znak 6PDPD na lewej burcie - wóz 9027 ma z tej strony tylko szachownicę i, rzecz jasna, numer.
P.S. alderousie, a co do reszty nie mam?
DODANE rękodzieło z Painta