Teraz jest Cz 19 cze, 2025 06:58

Czołgi II wojny światowej

Czyli rozmowy o wszystkim co związane jest z tym pojęciem.
  • Autor
  • Wiadomość

Watchdog

PostWt 08 lut, 2005 20:00

Eversmann napisał(a): ,no i ten czołg na drugim obrazku ma z tylu chyba M-60 :lol: :lol: ...musialem...

No napewno to jest M60 :)
. Ja to cienki w te zabawy jestem ,w stylu : znajdź róznice miedzy dwoma obrazkami .Ja tam nie wiem czym się te 2 różnią.

JagdTiger i Tiger ,to jedna rodzina.JagdT. jest kuzynem od strony matki ,Tigera. Produkowane na bazie tego samego projektu , tylko podczas dorastania w inkubatorze ,z innych butelek mleko dostawały -to troche inne wyrosły.

A tak na serio: JagdTiger i Tiger tak jak wspomniałem wyrosły z jednego projektu ,jako że zastosowanie obudwóch pojazdów jest troche inne ,to i sie różnią.
A było to tak: W 1943 r. Wydział Waffen Auft do spraw altylerii ,zlecił zakładom Krupp'a w Essen -(to one się bawiły w montaż Tygrysów) stworzenie lawety dla armaty ppanc. 128mm na podwoziu Tygrysa ver. II
Ale że armatka 128mm ,zajmowała baaardzo dużo miejsca ,więcej niż tygrysowa 88 , to trzeba było go wydłużyć i troszeczke poszerzyć,to wywalić,to przesunąc ,zrezygnowano z klimatyzacji ,i poduszek powietrznych...i tak go wydłużyli o 2.5 metra -i powstało podwozie prof.Ferdinanda Porsche dla nowego cacuszka Hitlera - JagdTiger ...a dokładnie nazwa wyglada tak: SdKfz 186 12,8cm PaK44 auf Panzerjager "Tiger" Ausf.B. - tak powstał najwiekszy,najcięższy,najpotęzniejszy niszczyciel czołgów w okresie II wojny światowej.

BTW- Ten gan z tyłu...to Mg42

Death

Porucznik

Porucznik

PostWt 08 lut, 2005 22:12

Nie wszystkie - "JagdTiger" miał armatę 128mm Pak 44(80) L/55.

Jagdtiger to nie tiger....
Pierwsze co się rzuca w oczy to brak obrotowej wierzyczki w jagdtigerze, można by jeszcze wypisać o różnicach w pancerzu bla bla bla.... i takie inne duperelki ale czołgi "Tiger" i "Konigstiger" miały armaty 88mm i nie ma po co wtapiac w temat jagdtigera... zresztą gadaliśmy o pantherach to może pogadamy o jagdpanther? :neutral:
Jagdtiger i Jagdpanther to przecież niszczyciele czołgów nie? :neutral:
Mówiąc "Wszystkie tygrysy miały armaty 88mm" chodziło mi o czołg Tygrys i Tygrys królewski w różnych wersjach.

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 08 lut, 2005 23:23

Aaa...Hetzer jest wersją pzkfw 38(t). To jeden z moich najulubieńszych wozów i proszę mu nie wchodzić na rodzinę :P

BTW zauważcie że zawsze działo w Jagd jest o jeden "numerek" wyższe niż odpowiedniego czołgu. Niby JagdPz IV się wyłamuje, ale nie do końca bo były warianty z działem pantery czyli dłuższą 75-tka.

No i był jeszcze JagdPz I :] z 47mm

Death

Porucznik

Porucznik

PostŚr 09 lut, 2005 00:43

będacych jednak nadal Tygrysami czy Panterami...

Panther ---> Czołg średni
Tygrys---> Czołg ciężki
JagdTiger-->DZIAłO SAMOBIEżNE
JagdPanther-->DZIAłO SAMOBIEżNE
Może są z jednej rodziny ale różnic jest za wiele żeby nazwać je tymi samymi tygryskami i panterami...
Min. koszt produkcji działa szturmowego/ niszczyciela czołgów był niższy zarówno kwotowo jak i technologicznie niz czołgu.

Jak koszt mógłbyć niższy jak Jagdtiger ważył 75 ton a więc do jego wyprodukowania potrzebowano jeszcze więcej stali, a tak poza tym to paliwo żarł jak szalony 800 litrów na 100 km i to na drodze a w terenie 1100 litrów :| Nie pominę tego że Jagdtigerów wyprodukowano żywcem koło 80..... ( w 44roku 46 a w 1945 33...)
Jagdpanther--> do kwietnia 1945 r. zostało wyprodukowanych ok. 415 (413-417) "Jagdpanther"
Sytuacja na frontach + strategiczne bombardowania przemysłu III Rzeszy doprowadziło jednak szybko do wprowadzenia "ubozszych" krewnych tych czołgów

I widzisz ile wyprodukowano tych dział samobieżnych(jagdtiger-panther)... żywcem 500....

mario

Szeregowy

Szeregowy

PostCz 10 lut, 2005 22:24

Pz VIE (późny)
czołg ciężki
Prędkość maksymalna: 23km/h (10,2m/s)
ciężar: 63 tony( miara metryczna 57t)
silnik: 650 KM (10.3 KM/tonę)
nacisk na podłoże: 13.8 psi (0,97 kg/cm kwadratowy)
uzbrojenie:KM z przodu, sprężony KM na wieży( zależnie od wersji) (chyba MG34)
działo 88mm 773m/s

KingTiger (Pz VIB)
Prędkość maksymalna: 22km/h(9.8m/s)
ciężar: 77ton( miara metryczna 70 ton)
silnik:700KM(9.0KM/tonę)
nacisk na podłoże: 14.1 psi(0,99kg/cm kwadratowy)
sylwetka:135
uzbrojenie: KM z przodu, sprężony(chyba MG34)
działo 88mm 1018m/s

Panther A
czołg sredni
Prędkość maksymalna: 30km/h(13.4 m/s)
ciężar:46 ton(miara metryczna 45)
silnik: 700KM(14.2 KM/tonę)
nacisk na podłoże: 12.5psi(0,88kg/cm kwadratowy)
sylwetka: 118
uzbrojenie: KM z przodu i na wieży karabin pplot( zalerznie od wersji [MG34])
działo 75mm 925 m/s

Jagdpanther (JPz VI)
łowca czołgów
Prędkośc maksymalna: 29km/h( 12.9m/s)
ciężar: 51 ton (46 miara metryczna)
silnik: 700KM (13.7KM/tonę)
nacisk na podłożę:12.6 psi (0,89 kg/cm kwadratowy)
sylwetka: 120
uzbrojenie: KM z przodu MG34
działo 88mm 1018m/s

Hetzer (JgPz 38t)
łowca czołgów
prędkość maksymalna: 26 km/h (11.6 m/s)
ciężar: 18ton (miara metryczna 16t)
silnik:158KM (8.7KM/tonę)
nacisk na podłoże: 11.3 psi (0,80kg/cm kwadratowy)
sylwetka: 65
uzbrojenie: KM zdalny, ruchomy na wieży MG34, wyrzutnia granatów dymnych
działo: 75mm 792m/s

Haubica szturmowa StuH42
działo szturmowe
Prędkość maksymalna: 25km/h(11.1 m/s)
ciężar: 26 ton ( miara metryczna 24)
silnik: 300KM(11.5KM/tonę)
nacisk na podłoże: 14.6 psi (1.03kg/cm kwadratowy)
sylwetka: 82
uzbrojenie: KM sprężony i zdalny na wieży
działo 105mm 496m/s

Sturmgeschutz IIIG
Patrz wyżej
uzbrojenie: 2KM'y sprężony i zdalny na wieży
działo 75mm 770m/s
Sruemgeschutz IV
działo szturmowe
prędkość maksymalna: 24km/h( 10.7m/s)
ciężar:25 ton (23 miara metryczna)
silnik( 300KM(12.0 KM/tonę)
nacisk na podłoże: 11.5 psi (0,88 kg/cm kwadratowy)
sylwetka: 86
uzbrojenie: KM na wieży,
działo 75mm 770m/s

Panzer IV/70(V)
łowca czołgów
prędkość maksymalna: 22km/h(9.8m/s)
cięzar: 27 ton (miara metryczna 25t)
silnik: 300 KM(11.1 KM/tonę)
sylwetka: 72
uzbrojenie: KM sprężony z przodu
działo 75mm 925/s

Jeżeli sie pomyliłem, poprawcie.
Alderous- miałeś rację pomyliłem się z Jagdpanther, zwracam honor.
Następnym razem przygotuję coś o alianckich czołgach.

Poprawiono - gwoli lepszej przejrzystosci danych technicznych - YacieK
Kto nie może dopiąć celu chodź z rozpiętym
życie nie piści, pieśćmy się sami
Jak się ściemni to ci wyjaśnię

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 10 lut, 2005 22:27

Dla tych którzy nie załapali o co chodzi z "sylwetką" to jest to syntetyczna miara wielkości pojazdu stosowana w serii gier z cyklu Combat Mission :lol:

Mekto

Chorąży

Chorąży

PostPn 14 lut, 2005 20:21

To ja powiem tyle
Lubie Shermana bo był to czołg produkowany naprawdę masowo a oprócz tego Tigerka i Panterke ze wzgledu na ich skuteczność i oczywiście T-34 :D
Ciekawym czołgiem jest też wedlug mnie kV-1 i KV 2

W4-Staraj się pisać poprawnie,i używać polskich znaków. OT usuniety,nie prowokujcie mnie

mario

Szeregowy

Szeregowy

PostCz 17 lut, 2005 22:17

Najwięcej wyprodukowano t-34, potem był sherman i Któryś z Panzer' ów
Kto nie może dopiąć celu chodź z rozpiętym
życie nie piści, pieśćmy się sami
Jak się ściemni to ci wyjaśnię

Wojt

Szeregowy

Szeregowy

PostPt 11 mar, 2005 12:34

mario napisał(a):Najwięcej wyprodukowano t-34, potem był sherman i Któryś z Panzer' ów

Panzer IV ok. połowa czołgów Niemieckich wyprodukowanych w czasie IIWW to PzkwIV
Najlepszy czołg to Tiger II.
Pozdr

mossin

Major

Major

PostPn 14 mar, 2005 11:02

Tiger IImówicie??
Fakt, gruby pancerz, skuteczne działo(i to bardzo!!)i tak wiecie :)

Wiecie pewnie też, że cholernie się psuły. Ogromna ilość tych czołgów została zniszczona przez własne załogi..........
..|..

jack_410

Kapral

Kapral

PostPn 14 mar, 2005 11:59

Ciekawe na jakiej podstawie twierdzisz ze tak sie psuły ?

proponowąłbym abys sobie poczytał fajne opracowania na temat Tygrysów (obu) wydane przez Wydawnictwo Militaria - naprawde warto poczytac...

Czy czasem Twoja opinia nie bierze sie z pomylenia Tygrysów z pierwszymi Panterami ?
Bo mnie sie wydaje troche tak samo prawdziwa jak doniesienia jednego znznego z historii radzieckiego generała który w pewnym momęcie bitwy pod Kurskiem donosił o "setkach zniszczonych Tygrysów, pozamienianych w kupy poskrecanego żelastwa", w tym czasie drugi "wódz" zameldpwał że jego korpus zniszczył 34 Tygrysy a dodatkowo jeden artylerzysta jeszcze dwa nastepne (taki bohater!!!) - pech polegał na tym że niemcy nie mieli na tym całym odcinku wiecej niz 20 Tygrysów (raczej mniej (16?)) a "stracili" 2 !!! USZKODZONE i zcholowane z pola walki...

To ze niemcy porzucili wiele Kingtigerów jak i zwykłych Tygrysów czesto wynikało (zazwyczaj) z niemoznosci dostarczeni paliwa, itp.. szczegolnie pod koniec wojny - 44/45 - a o takim okresie mozna tylko mówic w odniesieniu do Pzkpfw VIB....
np w okoliczch Grudziadza musieli zniszczyc 22 wozy (moim zdaniem nie wszystkie to Tygrysy) bo rosjanie odcieli im droge przez wisłe....
a było to parokrotnie wiecej niz do tego czasu stracił w walce cały batalion w skład którego wchodziły ...
Gdyby Tygrysy i Tygrysy II tak sie psuły to jak bys wyjasnił ze jak na niespełna 2000 (mniej niz 1400 Tigerów oraz mniej niz 500 KTigerów) czołgów wyprodukowanych - calkiem niezle narozrabiały....

Tak ze opinia o niezwykłej awaryjnosci tych wozów chyba jest rodem z "organów" propagandy KC KPZR....

mossin

Major

Major

PostPn 14 mar, 2005 12:56

Wybacz mistrzu, jednakże nigdy nie powiedziałem złęgo słowa o PzKpfwVI Tiger IE!! Mój post dotyczy czołgu TigerII(tygry królewski)
Pamiętam, że wyczytałem gdzieś iż czołgi w wersji A było budowane na podwoziu tygrysa I. Ogromny ciężar nadwozia powodował livzne awarie hydrauliki i układu jezdnego. Informacje te znalazłem kiedyś w sieci, więc nie będe sie do końca upierał iż są zgodne z faktami.
To jednak nie zmnienia faktu, iż ów czołg był doskonały do wlki z wrogimi pojazdami pancernymi.
..|..

Wojt

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 14 mar, 2005 15:23

Tiger I i II oczywiście się psuły ale Jack ma rację, częściej były porzucane z powodu braku paliwa ( zasięg I bodaj 160 km ). Oprócz pancerza i armaty miały doskonały system celowania który pozwalał strzelać skutecznie na odlogłość ponad 2000 m. Poza tym wiele ciekawych rozwiązań np. wymiana silnika. Fachowcy od broni pancernej uważają iż czołg ten poradziłby sobie w starciu z T55 i większością czołgów lat 50 i 60-tych.
Pozdro

jack_410

Kapral

Kapral

PostPn 14 mar, 2005 17:45

więc tak... - kawalek danych z mojego HDD...
Tiger II :
PzKpfw VI KONIG TIGER - czołg
Sdkfz182 PzKpfwVI Ausf B TIGER II KONIG TIGER
(Militaria.005_PzKpfw VI König Tiger)
VK4002(P) Typ180/180 Sonderfahrzeuge III - prototyp Porsche - nieprodukowany zamontowano jedynie 50 wiez na podwozia Henschla
VK4503(H) - prototyp Henschel
SdKfz267 Pznzerbefehlswagen TIGER II - czołg dowodzenia
SdKfz268 Pznzerbefehlswagen TIGER II - czołg dowodzenia

jak zauważycie istaniała tylko wersja PzKpfwVI Ausf B ... (tznaczy TYGRYS II występuje tylko w wersji Ausf B - niema innej)
zresztą to nie ma znaczenia - Hitler zakazał urzywania oznaczeń technicznych (PzKpfw) więc powinno być TIGER II albo KOENIG TIGER (choć ta nazwe nadali mu raczej anglosasi)

co do podwozia Tigra II - nie miało ono nigdy nic wspołnego z czołgiem SdKfz181 PzKpfw VI TIGER ausf. H1 (E) - co prawda oba czołgi posiadały identyczny lub pododbny (zależnie od egzemplaza) napęd - silnik - co czesto jest przytaczane jako koronny dowód niewydolności Tyugrysa II - ale ja myśłe ze to propaganda - stosunek moc/masa w obu wozach był raczej katastrofalny - ale nie miały one raczej ani szarżować w stylu T34 ani jezdzić po wierchach ale spokojnie prowadzić ogień (z miejsca) na max odległość - do tego zostały skonstruowane .....
- zauważ drobny niuans - SdKfz181 i SdKfz182 - czyli - dwie różne konstrukcje - w tym przypadku...
co do literek to tez jest poezja - w Tiger I (skrótowo) była faktycznie jedna wersja - Ausf H1 (czyli Henschla 1 seryjna) ale po wprowadzeniu czołgu Henschla Tiger II zmieniono to oznaczenie na Ausf. E..
co do psucja sie Tygrysów - to nadala twierdze że nie masz racji - chociaz może cos w tym jest ..... mianowicie czołg Porsche'a...
czyli prototyp Tygrysa I VK4501(P) - (to podwozie zastosowano pózniej do budowy Ferdynandów/Elefantów oraz prototypu Tygrysa II z inną niz w przypadku Tygrysa I wieżą - wieżą wykorzystaną zresztą do produkcji Tygrysa II w oparciu o podwozie Henschla w 50 Tygrysach II)...
Mówiąc krótko prototyp ten wyglądał tak jakby na podwozie Ferdynanda załozyć wieże Tygrysa - miał tendencje do "zapadania się w gruncie" a posiadając napęd spalinowowo-elektryczny był dosyc kapryśny w eksploatacji - zbudowano 2 wozy wykorzysywane w 503 sPz.Abt. pewnie nie zadługo na froncie wschodnim (pisza że do szkolenia - nie wierze)..
ciekawostka jest fakt że podczas jednego z testów w czasie których porównywano prototypy Tygrysa (I) wóz Porsche (ulubieńca sacrańca adolfa) ugrzązł juz tuz po wyładunku i !!!!! został dopiero oswobodzony przez pojazd Henschla....
generalnie Tigery I i Tigery II nie psuły sie wcale wiecej niz inne czołgi - problem natomiast stanowiła ich masa (brak mostów)(możliwosci ewakuacji - usunieto to póżniej dzieki Bergepantherom), wymiary - przekroczenie skrajni drogowej (ale przedewszystkim kolejowej) oraz to że w wiekszych ilosciach pojawiły się dopiero wtedy gdy armia niemiecka nie była juz dobrze naoliwioną maszyną ale często na skutek sytuacji i strat była zmuszona do improwizacji co nie sprzyjało cięzkim i uzależnionym od rozbudowanej logistyki czołgom jakim były Tygrysy..
Dopuki walczyły (zgodnie z taktyka) były ekstra - często stosunek strat 50/1 - ale pózniej zaczynało brakowąć paliwa, amunicji, czesci, mostów a przedewszystkim poporostu czasu na cokolwiek...
a co do tematu topiku to myśle że łatwiej wymyślic złe czołgi lub żle stosowane niz najlepsze - było wiele dobrych na swój sposób w określonych warunkach...
ale dobra dośc namarudziłem... :twisted:

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostN 01 maja, 2005 13:19

A ja lubie z czołgów cięzkich Panzerkampfwagen VIII Maus
Działo:128mm KwK 44 L/55 & 75mm KwK 44 L/36.5
Waga:188000kg
Pancerz przedni:220-240
Prędkość:13-20km/h
Szkoda tylko że nie przeszły chrzestu bojowego :(
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Militaria