Teraz jest Pn 23 cze, 2025 20:51

Project Zombie Farmland - wieści

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostPt 18 lut, 2005 13:39

Nie sądziłem że kiedykolwiek będę musiał to robić, ale jednak...obwieszczam że najprawdopodobniej projekt Unified Zombie Mod zakończy (bądź zamrozi) swoją działalność z początkiem przyszłego tygodnia. Dlaczego? No cóż, mod ten składał się właściwie z dwóch osób: Zombie_Mod'a (aka Scott Tunstall) (script writer, addonmaker) i mnie (również addonmaker). Jednakże to właściwie tylko ja zajmowałem się addonami, Scott pisał skrypty obsługujące nieumarłych. Kręgosłup projektu wydawał się mocny, jednak po nieudanej fuzji z Project: Farmland (powody nieważne) złamał się w miejscu w którym podpierał go script writer. Scott uznał że pisanie i poprawianie skryptów zajmuje mu zbyt wiele czasu, więc musi na jakiś czas zrezygnować...wczoraj okazało się że prawdopodobnie zrezygnuje zupełnie (stąd JESZCZE nie ogłaszam upadłości projektu). Ponieważ w takim wypadku mod pozostanie bez script writer'a (który jak wiadomo jest siłą napędową), chyba lepiej jest go zamknąć, zakończyć. Szkoda, gdyż przygotowałem kilka ciekawych addonów specjalnie na jego potrzeby...teraz ich wydanie stoi pod znakiem zapytania... Może kiedyś znajdzie się jakiś script writer, który będzie chciał pchnąć ten projekt do przodu, sam tego nie dokonam. Cóż, szkoda że kolejny projekt do OFP kończy w ten sposób, życie bywa okrutne. Poniżej prezentuję screeny prawie wszystkich addonów jakie przygotowałem dla UZM. Może wy mnie poradzcie co z nimi teraz zrobić... ?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatnie zdjęcie przedstawia pojemniki na zwłoki z filmu "Powrót żywych trupów". Lepsze foty tutaj. Inne screeny tutaj.

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 18 lut, 2005 13:54

Sądzę że część możesz wydać jako jakiś funeral objects pack, a w przyszłości może ktoś podejmie się dalszych prac. Jacyś zombi już zostali wydani (o ile się nie mylę) i jakieś skrypty już istnieją (Nogova Virus), więc te przedmioty które zrobiłeś mogą się komuś przydać.

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostPt 18 lut, 2005 14:12

Z moich informacji wynika że jedyni w pełni funkcjonalni zombie pochodzą właśnie z UZM (pomijając tzw. Yomies), czyli naszego projektu. Można ich używać, po prostu ich "produkcja" nie będzie kontynuowana, a zostało jeszcze w nich sporo do zrobienia....

Arika

Major

Major

PostPt 18 lut, 2005 14:38

Super bardzo mi się podobają . Kawał nie złej roboty, szczególnie nagrobki i trumny cieszą oko, to coś przypominające Melexa też będzie fajne.
Obrazek

Ronin_[PL]

Chorąży

Chorąży

PostPt 18 lut, 2005 15:31

Wypas sprzęcior :] tak trzymać
"Kiedy myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, aby nic nie wymyślić. Przecierz mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił - ks. Jan Twardowski"

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostPt 18 lut, 2005 15:51

to coś przypominające Melexa też będzie fajne.

To jest Melex :) Model jest gotowy, brakuje tylko tekstur...w Necie nie znalazłem a moje umiejętności graficzne są zbyt niskie żeby spróbować wykonać je samodzielnie...więc projekt leżakuje.

Arika

Major

Major

PostPt 18 lut, 2005 21:17

A czym się różni ona od wersji jeżdzącej po polu golfowym. Tak z ciekawości pytam bo jak się pogoda poprawi to takiego golfowego nie byłoby problemem obfotografować.
Obrazek

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostSo 19 lut, 2005 00:08

Cóż...Melex-karawan jest czarny (a samochodziki do golfa chyba białe), i to chyba jedyna różnica :) Jeśli byłbyś w stanie dostarczyć mi odpowiedniej jakości zdjęcia byłbym bardzo wdzięczny.

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 17 maja, 2005 14:36

Jak to ostatecznie jest? Farmland nadal istnieje i nawe ma nowego hosta w postaci ofp.info. Na forum BIS widać, że wiele osób bardzo liczy na to, że zombie będą dalej tworzone, a kolejne osoby z ekipy deklarują że jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa.

Mało który mod może się poszczycicć takim zainteresowaniem i wsparciem "moralnym".

BTW. Poświąciłem się i przejrzałem 77 stron tego topicu....

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostWt 17 maja, 2005 18:39

Odpowiem. Operation Farmland nadal istnieje i ma się dobrze, natomiast UZM (Unified Zombie Mod) przeżywa najgorszy kryzys w historii który jednak ma się ku końcowi. Naszym największym problemem jest to, że nie ma kto wspomóc naszego script writer'a, a on ze względu na sprawy osobiste nie ma czasu siedzieć nad skryptami odpowiadajcymi z zombie. Ja ciągle działam, wszystkie moje addony zostały wysłane MiG-owi w celu przetestowania. Są gotowe do wydania, a gdy to wydanie (będą wypuszczone jako Horror Pack, a znajdzie się w nim to, co widać na powyższych screenach) nastąpi - mam nadzieję że pchnie cały mod do przodu. Przydałby nam się jakiś dobry script writer...Alderousie, chciałbyś pomóc? :)

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 17 maja, 2005 19:07

Obawiam się że moje umiejętności są zbyt niskie w tej dziedzinie. W każdym razie poprzednia wersja UZ jest i daje spore możliwości, więc chyba trudno mówić o kryzysie skoro można tworzyć addony zombie korzystające z istniejącego już "engine'u"?

Na moje oko brakuje czegoś co połączyłoby osoby tworzące UZ mod z entuzjastami tej tematyki w OFP. Mam na myśli jakąś witrynę lub forum na którym recenzowano by misje SP i MP oraz kampanie z udziałem zombie. Czytając ten wątek odniosłem wrażenie że UZ dostarczył zombie, ale nikt jakoś nie palił się do ich wykorzystania (conajwyżej kończyło się na obietnicach). Jednocześnie poza Skye Virus i Nogova Virus nie kojarzę zbyt wielu misji z zombie - nie wiem czy przyczyną jest brak takich misji, czy brak jakiegoś źródła informacji o nich.

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostŚr 18 maja, 2005 00:07

Obawiam się że moje umiejętności są zbyt niskie w tej dziedzinie. W każdym razie poprzednia wersja UZ jest i daje spore możliwości, więc chyba trudno mówić o kryzysie skoro można tworzyć addony zombie korzystające z istniejącego już "engine'u"?

Sądzę że Twoje umiejętności wystarczą, ale oczywiście masz czas do namysłu, oprócz skryptó obsługujących zombie potrzeba nam (i mi osobiście) także innych, a sam nie mam jakoś do nich drygu :)

Co do misji o zombie - kilka ich wyszło, ale ogólnie jakoś ludzie nie kwapią się z modzeniem czegokolwiek związanego z truposzami. Jak pisałeś - na słowach się kończyło i kończy. Ludzie mają przecież forum Farmland a tam wydzielony topic o misjach...jednak wiele tam się nie dzieje :|

PS. Czy cokolwiek z nadchodzącego packa moich zombie-obiektów nada się do którejś z Twoich misji (w które to nie miałem niestety jeszcze okazji zagrać)? :)

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 18 maja, 2005 13:12

Grabarz^^ napisał(a):Sądzę że Twoje umiejętności wystarczą, ale oczywiście masz czas do namysłu, oprócz skryptó obsługujących zombie potrzeba nam (i mi osobiście) także innych, a sam nie mam jakoś do nich drygu :)

Na przykład?

Grabarz^^ napisał(a):Co do misji o zombie - kilka ich wyszło, ale ogólnie jakoś ludzie nie kwapią się z modzeniem czegokolwiek związanego z truposzami. Jak pisałeś - na słowach się kończyło i kończy. Ludzie mają przecież forum Farmland a tam wydzielony topic o misjach...jednak wiele tam się nie dzieje :|)

Jak już pisałem potencjał zombie leży w MP, a poza NV i SkyeVirus raczej nie ma misji o zombie.

Grabarz^^ napisał(a):PS. Czy cokolwiek z nadchodzącego packa moich zombie-obiektów nada się do którejś z Twoich misji (w które to nie miałem niestety jeszcze okazji zagrać)? :)

Trudno powiedzieć. Pewnie tak, ale powstała jak narazie jedna misja i nie mam jakiegoś spójnego dalekosięźnego planu co robić dalej.

A do gry zapraszam.

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostŚr 18 maja, 2005 14:06

Grabarz^^ napisał:
Sądzę że Twoje umiejętności wystarczą, ale oczywiście masz czas do namysłu, oprócz skryptó obsługujących zombie potrzeba nam (i mi osobiście) także innych, a sam nie mam jakoś do nich drygu

Na przykład?

Chodziło mi o coś takiego, pytanie to zadawałem już a dziale "Addonmaking" ale nikt nie umiał mi pomóc:

W czasie swojej pracy napotkałem niewielki problem - mianowicie jak dodać dany skrypt do danego addonu, żeby uaktywniał się pod wpływem danego zdarzenia. U mnie chodz konkretnie o coś takiego: strzelasz w obiekt (wystarczy jeden strzał, czyli dym ma się wydobyć przy najmniejszym uszkodzeniu) i pojawia się chmura dymu (ale tylko raz, po pierwszym strzale - potem możesz w ów obiekt walić czym popadnie - dym ma się nie pojawiać). Najlepiej żeby pojawiła się jakby "w środku", żeby dym wydobywał się stopniowo. Chciałem użyć tego ( http://www.ofpec.com/editors/resource_view.php?id=288 ) skryptu ale kompletnie nie wiem co w nim zmienić. Chodzi o linię "eventhandlers" w configu, tyle wiem...ale co dalej? Panowie addonmakerzy - pomocy!

Wiesz może jak coś takiego wymodzić? Chodzi dokładnie o to, aby ten dym się jakby "ulatniał", coś w rodzaju gazu wydobywającego się z nieszczelności (pod sporym ciśnieniem).

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 18 maja, 2005 14:16

Na efektach cząsteczkowych, czyli robieniu dymku się nie znam. Z czymś takim proponuję się zgłosić do Pandy.

Co do tego że ma zadziałać to tylko raz to wyjścia widzę dwa. Po pierwsze można dodać do addonu eventhandler typu "hit" który będzie uruchamiał skrypt. Z kolei na początku tego skryptu będzie warunek, który spowoduje zakończenie jego wykonywania jeżeli obiekt jest uszkodzony czyli jakieś ?(_obiekt getDammage <1):exit. W efekcie skrypt generujący dymek uruchomi się tylko po pierwszym trafieniu w obiekt.

Drugie rozwiązanie to skrypt odpalony dzięki eventhandler "init" w którym znajdzie sie na początku linijka @(_obiekt getDammage <1). Czyli skrypt uruchomi się na początku misji i będzie czekał z generowaniem dymku do czasu uszkodzenia obiektu.

Z punktu widzenia config.cpp to byłoby coś w rodzaju

Kod: Zaznacz cały
class EventHandlers
         {
         hit="[_this select 0] exec ""\Obiekt\nieszczelnosc.sqs""";
         };

albo

Kod: Zaznacz cały
class EventHandlers
         {
         init="[_this select 0] exec ""\Obiekt\nieszczelnosc.sqs""";
         };

umieszczonego w klasie obiektu w CfgVehicles.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint