Teraz jest Pn 23 cze, 2025 21:01

Czy idzie podczepić coś innego niż kamere do danego objektu?

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

Czy idzie podczepić coś innego niż kamere do danego objektu?

PostWt 03 maja, 2005 15:23

No właśnie, a konkretnie chce podczepić element logiczny do tego addonu na komin.

Obrazek

A w element logiczny wpisać skrypt dymu. W efekcie będzie to fajnie wyglądało i ty samym będzie realistyczne.
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 03 maja, 2005 16:58

Jeśli miałby to być obiekt statyczny, nie byłoby problemu, natomiast przy ruchomym, element logiczny musiałby stale podążać za obiektem, co wymagałoby skryptu, który co ułamek sekundy zwracałby pozycję statku a następnie sytuował ten element komenda setpos (getpos) na wysokości komina. Sporo roboty i efekt może nie wyjśc dobrze, zważywszy na dośc spore obciązenie takim niepozornym skryptem, kompa.
Obrazek

PoP

Chorąży

Chorąży

PostWt 03 maja, 2005 17:17

Jakie obciazenie kompa? gdzie sporo roboty? i co moze nie wyjsc dobrze?! wytarczy zapetlic setposa i po sprawie...

SiD

Major

Major

PostWt 03 maja, 2005 20:45

To sie nazywa "spieprzacz rozrywki"

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 03 maja, 2005 22:21

Pop, każdy skrypt obciąza kompa a szczególnie taki, który jest powtarzany wielokrotnie w ciągu krótkiego czasu. SiD to dobrze ujął :]
Obrazek

PoP

Chorąży

Chorąży

PostŚr 04 maja, 2005 14:08

A wiesz jak ofp obciaza kompa? nie lepiej grac w bierki?

Sejtan

Major

Major

PostŚr 04 maja, 2005 14:52

PoP... jak chcesz to se pograj w bierki... Prawda jest taka, że każdy jeden skrypt powoduje obciążenie... Może nie aż tak kolosalne, że się grać nie da, ale zawsze. Zresztą co do grywalności to w dużej mierze zależy od sprzętu. :-)

A teraz koniec gadania o obciązeniach... lepiej napiszcie jak taki skrypt wygląda, bo sam jestem ciekawy, jaki bedzie efekt :]

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 11 maja, 2005 12:00

Udało mi sie wyczarowac ten dymek :)

Ale jest problem zamiast nad którymś kominkiem jest na środku, a ja nie wiem jak to zrobić.

Tak wygląda ten bajerek :]

Obrazek 36 KB

A tak skrypt.

Kod: Zaznacz cały
;Smoke.sqs

#Smoke

_cam CamSetTarget objnull

_ox = GetPos Smoke Select 0
_oy = GetPos Smoke Select 1
_cam CamSetPos [_ox,_oy,0]
_cam CamCommit 0

Smoke Setpos Getpos Ship

Smoke1 Setpos Getpos Smoke
Smoke1 setpos [getpos this select 0, getpos this select 1, (getpos this select 2) +44]

goto "Smoke"

Przydałby mi się jeszcze skrypt bardziej naturalnego dymu, bo ten jest zbyt kłębiasty.

Wdarł się jeszcze jeden mały bug. Mianowicie małe kłębki dymu z pod okrętu. Jest tam element logiczny, który jest podstawą dla drugiego EL z którego wydobywa się dym. Nie wiem jak to usunąć. W podstawie nie ma skryptu dymu, tak więc czemu z tamtąd się wydobywa ?

[HAV] Ostatni raz ostrzegam.... za kolejne screeny > 100 KB w tagach wyciągnę konsekwencje :]

[DODANE] Już się tak nie denerwuj, poprawiłem teraz ma 36 KB :)
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.

Panda

Chorąży

Chorąży

PostŚr 11 maja, 2005 18:54

Jerry napisał(a):Pop, każdy skrypt obciąza kompa a szczególnie taki, który jest powtarzany wielokrotnie w ciągu krótkiego czasu. SiD to dobrze ujął :]
No ja juz kurde nie wytrzymam! Przeczytali na forum i na slowo uwierzyli.
Nie chce mi sie tlumaczyc, ale w skrocie -
skrypt sam w sobie laga nigdy nie powoduje. Jego koszt CPU jest zawsze zaden. Operuje on na kilku zmiennych zmieniajac ich wartosci.
Obiekt GameLogic nie ma modelu - bledem jest myslenie o nim jako o obiekcie, gdyz w rzeczywistosci skalada sie on tylko z trzech zmiennych - czyli pozycji.
Idac za waszym tokiem rozumowania eventhandler powinien powodowac zawieszenie kompa - w koncu jest to skrypt wykonywany 10000 razy na sekunde.

Skrypt "powoduje" laga jedynie gdy twozy obiekt 3D - koszt obliczen dla dowolnego, nawet najprostszego obiektu jest ogromny. Jakby dac wam papier i olowek to godzinami byscie przeksztalcenia liczyli zeby wygenerowac jego obraz.

Kolejnym bledem jest np. proba robienia tracerow jako pojedynczego obiektu 3D - "chmurki" (cloudlets) maja maly koszt CPU - a to dlatego, ze sa obiektami 2D - tzn. powstaja na ekranie jako bitmapy, nie w efekcie mapowania tekstury.

Sid - myslales moze o skrypcie ktory TWOZY obiekt. Ten zaproponowany tutaj nikomu laga nie zrobi - chyba ze w OFP grasz na kalkulatorze.
Kolejna bujda sa zreszta zalety sqf...
Nie wierzcie we wszystko co pisza.
Ostatnio edytowano Śr 11 maja, 2005 19:04 przez Panda, łącznie edytowano 1 raz

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 11 maja, 2005 18:59

Pando opierasz się na logice i podchodzisz do tego w sposób teoretyczny, podczas gdy oni (i nie ukrywam że ja również) w sposób empiryczny.

Smookie

Chorąży

Chorąży

PostŚr 11 maja, 2005 19:08

_obiekt = smoke
_pos = statek
_dlugosc = 32193021
_wysokosc = 44

~0.01
_obiekt setpos[(getpos _pos select 0)+_dlugosc*sin(getdir _pos),(getpos _pos select 1)+_dlugosc*cos(getdir _pos),(getpos _pos select 2) + _wysokosc]
_obiekt setdir getdir _pos
goto "1"

Jelsi chcesz wylaczyc skrypt gdy statek zostanie zniszczony :

_obiekt = smoke
_pos = statek
_dlugosc = 32193021
_wysokosc = 44

#stan
? !(alive _pos) : goto "end"

~0.01
_obiekt setpos[(getpos _pos select 0)+_dlugosc*sin(getdir _pos),(getpos _pos select 1)+_dlugosc*cos(getdir _pos),(getpos _pos select 2) + _wysokosc]
_obiekt setdir getdir _pos
goto "stan"

Panda

Chorąży

Chorąży

PostŚr 11 maja, 2005 19:48

alderous napisał(a):Pando opierasz się na logice i podchodzisz do tego w sposób teoretyczny, podczas gdy oni (i nie ukrywam że ja również) w sposób empiryczny.
Kod: Zaznacz cały
_sol = _this select 0
_tab = []
_i=0
#loop1
_s="Logic" camcreate getpos _sol
_tab = _tab + [_s]
_i=_i+1
?(_i<1000):goto "loop1"

#loop
_i=0
#setloop
_tab select _i setpos getpos _sol
_i=_i+1
?(_i<1000): goto "setloop"
~0.001
goto "loop"

Jezeli ktos sadzi, ze skrypt powoduje laga niech sprobuje uruchomic ten i ocenic samemu. Twozy on 1000 obiektow GL i porusza nimi za obiektem 1000 razy na sekunde.

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 11 maja, 2005 20:26

Ja już patrzę na wszystko pod kątem MP. Tam te informacje muszą być wymieniane pomiędzy klientami oraz serwerem i niestety powoduje to problemy.

Panda

Chorąży

Chorąży

PostŚr 11 maja, 2005 20:56

alderous napisał(a):Ja już patrzę na wszystko pod kątem MP. Tam te informacje muszą być wymieniane pomiędzy klientami oraz serwerem i niestety powoduje to problemy.
Coz misje MP nie wymagaja slicznych efektow, wiec obylyby sie bez dymu... czy statku wogole :)
Tam rzeczywisci przekazywanie kilku tysiecy zmiennych na sekunde sprawiloby problem.
Rada jest jedna (co tez robie) - grac na SP :P . Tam mozna sobie na fajerwerki pozwolic.

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 11 maja, 2005 21:13

Panda napisał(a):Coz misje MP nie wymagaja slicznych efektow, wiec obylyby sie bez dymu... czy statku wogole :)
Tam rzeczywisci przekazywanie kilku tysiecy zmiennych na sekunde sprawiloby problem.
Rada jest jedna (co tez robie) - grac na SP :P . Tam mozna sobie na fajerwerki pozwolic.

Owszem, w SP można sobie pozwolić na dużo, dużo więcej, ale dla mnie to niewielka zaleta. Granie "z komputerem" wypada blado w porównaniu z graniem "na komputerze" bez względu na to jakimi bajernymi efektami się je ubarwi.

Dryf tematyczny zaczyna postępować :wink:
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint