Teraz jest Pn 23 cze, 2025 21:42

Czy misje SP i kampanie cieszą sie zainteresowaniem??

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Berna

Czy misje SP i kampanie cieszą sie zainteresowaniem??

PostN 22 maja, 2005 10:10

Nie było mnie na forum jakies 3 miechy, w związku z tym mam pytanie czy misje SP ciesza sie jeszcze jakims zainteresowaniem...?
Czy ktoś jeszcze wogule w to gra?? czy ogarneła wszystkich wszechobecna moda na potyczki multiplayerowe??

Napiszcie coś o tej sytuacji, żebym wiedział czy to co zamierzam zrobić bedzie miało sens.

Przemo_212

Major

Major

PostN 22 maja, 2005 10:43

Moim zdaniem nie ;] Ja sam nie gram, bo nie mam czasu, a robię kampanię i narazie mi to mozolnie idzie, głównie przez szkołę i pogodę(pogoda jest tak fajna, że ani mi się nie chce kompa załączać). Z tego co zauważyłem ani misje, ani kampanie nie cieszą się zainteresowaniem, nie wiem czemu. Ostatnio kilka osób(łoscyp, Szyszek, i jeszcze tam ktoś) zrobiło misje SP, ale jakoś nikt tam nie pisze komentarzy. Może większe by było zainteresowanie, gdyby newsmakerzy pisaliby newsa o każdej nowej misji/kampanii, chociaż oni nie piszą newsów w ogóle ;) więc o tym powinniśmy pomarzyć :]
Obrazek

Marshal

Major

Major

PostN 22 maja, 2005 10:45

Sam widzisz jaka jest sytuacja - zrobiłem fajny wietnam i nikt nie gra ;] Chyba nawet ja sam wole pograc na serwerze....
Obrazek

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostN 22 maja, 2005 10:56

ja bede gral w ten wietnam tylko sebnama sciagne:]

a tak wracajac do tematu.....kampania/misja sp jest atrakcyjna jezeli

a-jest nietuzinkowa
b-jest ciekawa
c-jest przemyslana

Spodobala mi sie ostatnia "misja" w kampani modu FDF....takie rozwiazanie (tzn koniec) kampani mi odpowiada :]

Berna

PostN 22 maja, 2005 11:05

Może jest to kryzys, graczy forumowiczów??
Przedchwilą zobaczyłem moje misje zrobione przed 3 miesiącami, które sa umieszczone na stronie i okazało sie że popyt jest :)
Szyszek gdyby Spike umiescił twoją misje na stronie mysle ze w ciągu
tygodnia osiągneła by te 100 sciągnięć...
Pozatym masz wyrobioną marke :lol:

Monty

Porucznik

Porucznik

PostN 22 maja, 2005 11:20

Moim zdaniem misje SP i kampanie cieszą się dużym zainteresowaniem, choć aktualnie nie ma tego dużo. Też osobiście robię misje SP, ale nie zawsze mam na to czas (cztery są w downloadzie). Choć z drugiej strony gdy napisałem topic o ulubionych misjach SP, to zbyt dużego zainteresowania nie było. Gdy dałem na forum misję "Czerwony świt"( dzięki uprzejmości Zabixa) też nikt się nie wypowiedział. Krótko mówiąc zainteresowanie będzie zawsze, ale jeśli chodzi o ściąganie i nakłanianie do zrobienia misji, ale nie będzie chęci do komentowania i oceniania na forum, a przecież po to ono jest :???:
Obrazek
Obrazek

JaFranek

Major

Major

PostN 22 maja, 2005 11:50

Moim zdaniem misje typu zniszcz konwój, rozwal wszystko śmigłowcem ( ewentualnie czołgiem ), odbij wioskę się wszystkim przejadły. Największym zainteresowaniem cieszą się misje oryginalne ( Np. misje z zombi od alderousa ). Duże znaczenie w popularności misji ma ilość addonów użytych w misji, a właściwie to ich brak. Niby z mojej sondy wynika, że gracze wolą misje z dodatkowymi addonami, ale z moich obserwacji wynika zupełnie coś innego.
A więc oryginalny pomysł + jak najmniejsza ilość addonów + pozytywne komentarze = popularna misja
Nie pytaj, co OF może zrobić dla ciebie, ale co Ty możesz zrobić dla OF

Kac

Porucznik

Porucznik

PostN 22 maja, 2005 12:02

Ja bardzo lubię sobie pograć w misje SP, ale nie w stylu "nasza drużyna przeciw dwóm kompaniom piechoty i plutonowi czołgów zajmujących bardzo ważną małą wioskę o której nikt nie słyszał" :D . Jak dla mnie misja powinna mieć dużo "bajerów" (zwłaszcza misje SF) typu ewakuacja śmigłowcem w miejscu wskazanym na mapie przez gracza, może artyleria naprowadzana drogą radiową, CAS, MEDEVAC itp.. Nie mowię, że wszystkie na raz, ale po jednym na misję wystarczy.

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostN 22 maja, 2005 12:11

Hm...według mnie coraz więcej osób zaczyna grać po sieci niż ściągać i grać w kampanie czy misje sp. Mi sie to troche przejadło....poza tym nie było mnie na necie od września...teraz wróciłem, a na www.ofp.info są tylko dwie nowe kampanie. To obrazuje jak mało tworzonych jest nowych kampanii. Chyba skończyły się pomysły...i wszyscy czekają na Armed Assault.

P.S. To mój pierwszy post na forum od wielu, wielu miesiecy :-)

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostN 22 maja, 2005 12:35

Sądzę, że zainteresowanie misjami i kampaniami skończyło się mniej więcej rok po wydaniu OFP i tylko na krótko powróciło po wydaniu Res'a. Ludziom po prostu nie chce się grać w misje SP, szczególnie, że nie ma sensownego źródła za pomoca którego można by zweryfikować jaka misja jest i nie ma gwarancji, że godzina spędzona przy misji nie będzie stracona. W dodatku większości missionmakerów wydaje się, że jak zrobią ekstremalnie trudną i koszmarnie długą misję to wszyscy robią w gacie ze szczęścia :/ Ja wolę krótkie i łatwe, ale za to profesjonalnie wykonane i dopracowane w szczegółach, a na coś takiego trudno trafić, więc nie szukam.

Praktycznie nie gram w SP, a kampanie jakie przeszedłem to CWC, Res i Red Hammer. W MP kryje się jednak większy potencjał ze względu na możliwość interakcji z żywymi ludzmi.

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostN 22 maja, 2005 12:43

bardzo dziwnym wydaje mi sie fakt iz wiekszosc misji MP jest wrecz odarta z fabuly, to zwykle strzelaniny jak w CS czy innym kłejku...

dlaczego nikt nie stara sie zrobic np dobrej misji co-op ? takiej z fabula i wogole ? niespodziankami jakimis, zaskakujacymi zwrotami fabuly ....

Berna

PostN 22 maja, 2005 12:46

No właśnie nie ma to jak gra z żywymi ludzmi, którzy myślą...
przez 3 miesiące dzień w dzień grałem w Enemy Territory, ale wkońcu mi sie przejadło...
Myśle ze to samo stanie sie kiedys w OFP, że gracze powrcą do Edycji i misji SP z fabułą, oczywiscie dobra :wink:

Oscypek

Major

Major

PostN 22 maja, 2005 12:47

może artyleria naprowadzana drogą radiową

Zapraszam do mojej kijowej misji :D

nie ma sensownego źródła za pomoca którego można by zweryfikować jaka misja

Dlatego powinniśmy na OFP Center PL wysłać misje do testów ? Jak mi się nudzi to zawsze czytam test (ostatnio nie, wiadomo czemu :D ) - może wtedy osoby się zaczną interesować. Równie dobrze można zapisać się na kurs języka Angielskiego i promować swoje misje na www.ofpec.com :?
(Albo przekupić kogoś, żeby wychwalał misję :lol: )

Co do sprawy z addonami - myślę, że ludzie wprost marzą żeby zagrać z dodatkowym addonem - pod warunkiem, że ten addon się ma. Gdyby misja wymagała modu CSLA - a ja bym go nie miał - nie ściągałbym tego. Gdybym miał - sprawa załatwiona - ściągam misję i jest lu pepitek :)

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostN 22 maja, 2005 13:37

heh ja gram tylko w coop-y wiec misje aldka sa dla mnie ostatnio zbawieniem

No i wlasnie....takie misje jak robi alderous mozna by bylo przeniesc do sp (moze przyklad podam: Operation Hexenjagd)...mi sie marzy jakas misja sp z addonami bas-u(badz sebnam-inspiracja by-Marshal :D ) ale zeby to byla misja z prawdziwego zdarzenia czyli jak bylo wyzej:

a-zwroty akcji
b-nie przesadnie dluga
c-zrobiona z pomyslem
d-orginalnosc P.S chyba nie wielkie wymagania....co nie?? :]

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostN 22 maja, 2005 14:19

Goose napisał(a):b-nie przesadnie dluga
c-zrobiona z pomyslem
d-orginalnosc P.S chyba nie wielkie wymagania....co nie?? :]

To frazesy które fajnie brzmią i nic konkretnego nie mówią, bo ile to jest nie przesadnie długa? Co oznacza "zrobiona z pomysłem"? Rozumiem że to cos innego niż "oryginalność" (którą też można rozumieć na tysiąć sposobów).

Dlatego powinniśmy na OFP Center PL wysłać misje do testów ?

Po co skoro i tak nie widać żeby, ktoś te testy robił? Niektórzy zamieszczają misje na forum, ale i tak nikt tego nie ściąga.

Zresztą ja misji nie ściągam i nie gram więc chyba nie powinieniem się w tej kwestii wypowiadać

bardzo dziwnym wydaje mi sie fakt iz wiekszosc misji MP jest wrecz odarta z fabuly, to zwykle strzelaniny jak w CS czy innym kłejku...

dlaczego nikt nie stara sie zrobic np dobrej misji co-op ? takiej z fabula i wogole ? niespodziankami jakimis, zaskakujacymi zwrotami fabuly ....

Trudno oczekiwać fabuły po ctf'ie, c&h albo dm. Jeśli chodzi o coop'y to powodów może być kilka - nie ma pomysłów, nie ma zdolności by je wcielić w życie, to po prostu za trudne itd.

Poza tym to tylko wojna i nie ma się wielkiego "pola manewru" w kwestii fabuły. W misji MP nie ma też wiele miejsca na tworzenie zawiłej fabuły i tła, które zresztą i tak odgrywają marginalną rolę.

Koniec, końców ludzie i tak tworzą misje pod addony zamiast robić na odwrót, podchodzą do misji "od pomysłu" nie zastanawiając się na ile to jest wykonalne i jak to będzie wyglądało. Zamiast wymyśleć coś oryginalnego biorą się za kolejne BHD, ratowanie szer. Ryan'a itd..
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint