Teraz jest Pn 08 wrz, 2025 15:01

Earth 2160 :D

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

Marker

Pułkownik

Pułkownik

Earth 2160 :D

PostŚr 13 lip, 2005 16:52

Wczoraj kupiłem sobię tą gierke. Na początku nie mogłem jej znaleść. W MM są 3 rzędy gier. Tyle tam tych pdełek że przeszedłem 2 razy i nic nie znalazłem. Aż mi się obraz rozmazywał przez te wszystkie kolorowe pudełeczka. Idę sobie 3 raz już troche smutny że jej nie ma, i kątem okazobaczyłem że coś się świeci... Patrze a to dioda w pudełku Earth 2160 :mrgreen: . Cena: 29.99. No więc biore do koszyka i kupuje.
Po przyjściu do domu odrazu zdarłem folie i wypakowałem wszystko. Co w środku: ponad 70 stronnicowa instrukcja (kapitalnie napisana, szczególnie opisy frakcji i bohaterów), 2 płyty CD z grą, 1 płyta CD z muzyką (32 utwory), plakat i 'świecidełko' (pulsujące pudełeczko z niebieską diodą).
Instalacja przebiegła bez zarzutu. Wszystko ładnie pięknie. Bez żadnych zacięć i błędów. No więc czas odpalić to cudo :D
Na początku animacje 3 firm które były wplątane w produkcje tej gry. Menu główne podobne bardzo do poprzednich cześci. Podałem kod, aktywowałem grę i do roboty :) W tle pokazane są rózne filmiki (najczęściej bitwy) z gry. Trochę mi cieło więc ustawiłem poziom detali na średni. Odpaliłem potyczkę. Do wyborku ok. 20 map i 4 frakcje :) Jako że w poprzednich częściach najbardziej spodobała mi się Dynastia Euro-azjatycka (ED) od niej zacząłem gre. Pierwsze co pomyślałem po załadowaniu się mapy to zajeb&sta grafika (średni poziom detali). Możliwość kręcenia kamerą, przybliżania, oddalania i takie tam. Gdy przybliżymy maxymalnie kamerę do jakieś jednostki (np. żonierza) widać wszystkie jej szczegóły. Właściwie to wygląda tak jak bym grał w jakąś dobrą strzelanke z przed roku góra dwóch. Animacje są bardzo fajnie zrobione. W ogóle gicior sprzęcior. Czas postawić pierwsze budynki. Tutaj też bardzo ciekawe animacje. Każda frakcje buduje baze w inny sposób. Np. ED łączy wszystkie budynki tunelami/śluzami a LC (Lunar Corporation - korporacja Księżycowa) buduje budynek na budynku (piętrami).
W grze pojawiła się nowa 'rasa'. Jest nią rasa obcych. Nie budują oni baz. Są to istoty żywe. Aby się rozmnażać potrzebują surowców (woda, kryształ i metal). Gdy już się 'najedzą' mozemy je przepoczwarzać w inne jednoski bądź kolonwać. Naprawde fajne pomysły mieli twóry gry tworząc tą rasę. W grze jest jeszcze wiele nowości. Ale nie będe wam truł tyłka pierdołami :D Zresztą wszystko jest opisane na oficjalnej stronie gry (link poniżej).
W kampanie jeszcze nie grałem ale jeszcze dziś zamierzam rozpocząć :) Jak przejde kilka misji to napisze co i jak :)
A teraz kilka screenów:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Note: Dla tych co myślą że to specjalne bajerki przyciągające oczy ze strony twórców gry. Otórz nie! Do zrobienia takich screenów nie potrzeba żadnych skryptów. Można bez problemu zrobić coś takiego samemu. Wystarczy mieć odpowienie jednostki, znaleść odpowienie miejsce, przekręcić kamerą i już :) Niedługo pokaże swoje. :)
Więcej info (opisy frakcji, jednostek, fabuły itp.) znajedziecie na tej stronie : http://www.earth2160.pl
Mam nadzieje że namówiłem was do zakupu tej gry :) jeśli nie to przejżyjcie tą stronke... a zmienicie zdanie :D
Podsumowując: Znakomita polska strategia za niewiarygodnie (słowo prosto ze słownika promocyjnego jednego z supermarketów :P) niską cene. Tu nawet nie opłaca się kupować wersji pirackiej. :) To naprawde świetna gra. I warto wydać na nią te 3 dyszki (choć kolejne 5 pojdzie na dokupienie kostki pamięci ale co tam :P ). POLECAM :)

PS. Chce jeszcze powiedzieć że właśnie dzięki Earth 2150 (poprzedniczka) zacząłem grać w RTS'y. I nie żałuje tego :D :mrgreen:
Czekam na wasze opinie.

Volt

Major

Major

PostŚr 13 lip, 2005 17:38

a czy mógłbyś podać wymagania ?
Obrazek

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 13 lip, 2005 17:45

Są na stronie ale dobra:
Min: 1,5 GHz / 512 MB RAM / graf zgodna z Pixelshader 1,2 / 1,5 GB wolnego miejsca
Zal. 2,0 GHZ 1GB RAM / GeForce 6800, ATI X800 / 1,5 GB wolnego miejsca :)
Wiem że straszne ale warto... bo grafa wspaniała
Obrazek

"Jako arabski gej-satanista zmarzniete uszy wolę sobie ogrzewać przy płonacym kościele "

Volt

Major

Major

PostŚr 13 lip, 2005 17:46

powinno pójść , jak san andreas działa na medium to i to pójdzie ;p
Obrazek

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 13 lip, 2005 17:48

Miło wspominam wszystkie części EARTH. W 2160 nie miałem okazji jeszcze zagrać, ale po tej recenzji a zwłaszcza cenie z miłą chęcią zakupie orginał. Nie wiem może sie nie doczytałem a może nie ma...ale co z trybem Multi :?:

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 13 lip, 2005 17:52

Tryb mutli jest :) looz... nie napisałem bo jeszcze nie grałem w multi.
Na tych stronkach jest trochę o trybie multi: http://wec.insideearth.de/
http://www.e2160.com/index_eng.php?guestlanguageid=5

Miło wspominam wszystkie części EARTH.

ja też. Earth 2150 i The Moon Project mam i często w nie gram. Chciałem zakupić Lost Souls ale jakoś nie mogłem tego dostać... Na tym enginie zostały zrobione jeszcze WW3 Black Gold i Frontline Atack które też posiadam :D

Jon

Generał

Generał

PostŚr 13 lip, 2005 17:58

Ja grałem jedynie w Earth 2140... Słyszałem, że w E2150 nie ma piechoty, więc... sobie odpuściłem :] A Earth 2140 wspominam naprawdę BARDZO dobrze ;] [Edit] Mmmm... a właśnie, jest edytor?
Ostatnio edytowano Śr 13 lip, 2005 18:07 przez Jon, łącznie edytowano 2 razy
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Mr0Buggy

Szeregowy

Szeregowy

PostŚr 13 lip, 2005 18:06

Hmmmmm. A czy pierwszego Eartha ktoś pamięta ?? Earth 2140, 266 hz, porządna myszka, troche cierpliwości i zabawa na całe tygodnie (a z dodatkowymi misjami to i na całe wakacje). Tam przynajmniej nie było pań (nie żebym był szowinistą) z LC. Earth 2150 ?? Przesiadka na nowy engine i dodatkowa frakcja. Nie ma to jak pare jądrówek ED :twisted: . Wszystkie części miło wspominam. Kiedy tylko ulepszę komputer, to kupuję 2160 !!

sjojok

Major

Major

PostŚr 13 lip, 2005 18:45

Marker jakiego masz kompa ?
Bo się zastanawiam czy na moim pójdzie
Słyszałem, że w E2150 nie ma piechoty, więc... sobie odpuściłem

Jest Piechota ale Mechy :D

Chyba sobie ściągne w weekend na kompie wójka demo i zobacze jak chodzi u niego bo mam złe przeczucie że na moim nie pójdzie :(

żuker

Major

Major

PostŚr 13 lip, 2005 19:01

Ja gralem we wszystkie czesci, procz earth 2160. Tez sobie kupie. Heh, te nieprzespane noce w ferie swiateczne w grudniu, jak gralem z sasiadem po sieci w Earth 2150 :grin:

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 13 lip, 2005 19:07

Mmmm... a właśnie, jest edytor?

Tak jest edytor map :)
Marker jakiego masz kompa ?

Athlon 2600 (2GHz) / 256 MB / GeForce 5200 128 MB
Dokupie kostke RAMu (256) to może będzie płynniej działać :)

Mam takie wrażenie że 2150 był łatwiejszy. Może to przez to że w 2160 jest o wiele więcej opcji... potrzeba czasu cżeby to ogarnąć ? Bo jak narazie to dostaje po dupie nawet na łatwym poziomie :twisted: a w TMP to kładłem 2uch przeciwników na trudnym....
Obrazek

"Jako arabski gej-satanista zmarzniete uszy wolę sobie ogrzewać przy płonacym kościele "

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 13 lip, 2005 23:14

To ja tylko parę zdanek na świeżo :D Wpadłem ostatkiem sił dzisiaj do MM, kupiłem, dałem 26,99 zł :D, wpadłem do domu, zainstalowałem, właczam.... I nie było filmiku żadnego na wstęp... :( Ale nic, czekam, menu szybko się załadowało... i... pokaz slajdów, jak mało kiedy... Próbowałem, kombinowałem, wszystkie opcje na minimum i nic... :/ Okay, zmiana rozdzielczości.. żeby przejść na 800 x 600 zjechałem z wersją zainstalowanych Detonatorów z 71.93 na 56,72... Aż się udało... Opcje wciąż na minimum a tu dalej tnie ( Athlon XP 2200+, 512 MB DDR, GF 5600 FX 256 DDR itd )... Ale kicha z tym, sobie mówię... detale na medium i zaryzykuję.... Włączam kampanię ED, filmik z lekka przycina, ale nie jest źle... Myślę sobie, że coś to jest podejrzane... Okay, zaczynam rozgrywkę, opcje na medium w dalszym ciagu, włączyłem odbicia w wodzie i chodzi płynnie w miarę... Może pomijając większe bitwy... Jedno, co już na samym początku mnie nieco zniesmaczyło, to dość drętwe i pozbawione dramatyzmu kwestie mówione... To tak jakbyśmy oglądali amerykańską kreskówkę z polskim lektorem... mało się chyba przyłożyli... Za to muzyka.... :) Miodek :) Choć utworki mogłyby być nieco dłuższe :] Czego nie udało mi się usłyszeć, to odgłosy silników jednostek itp. ale nie wiem, czy to tylko mi umknęło, czy twórcom... Było audio, przejdźmy do wideo... Grafika wymiata i nawet za cenę tak dużych wymagań. Klimat marsa po prostu rewelacyjny :) Kurz, burze piaskowe, spękane skały i wilgotne zarośla, w końcu mgły przygruntowe, w których zdarza się całkiem utonąć naszym jednostkom, cudo :) Same szczegóły jednostek też wysokie :) Szczególnie widać to w trybie FPP, który może do walki się nie nadaje, ale do obserwacji jak najbardziej. Budynki też wysoko detalizowane :) Nawet woda faluje łagodnie, a fale zmieniają kierunek pod wpływem wiatru :) Sztucznie ciut wyglądają może takie dziwne smugi towarzyszące wystrzeleniu RPG ( dziwnie się prezentują, ale to tylko moje odczucie ) , sterowanie na początku też jest dość zawiłe, choć niby podobne, jak w większości RTS'ów, to na tyle rozbudowane, ze można się zgubić przez pierwsze momenty :) No nic, jutro dalej pogram, to będę mógł jeszcze więcej powiedziec, ale na razie jest tu zdecydowanie więcej plusów, niż minusów :)
Obrazek

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 14 lip, 2005 15:08

Zagrałem sobie w pierwszą misję kampani ED... musze powiedzieć że... WYPAS :D :rotfl2: Filmiki bardzo fajnie zrobione. Statki orbitalne, lądowniki też bardzo ładnie. Misja bardzo ciekawa i rozbudowana (UWAGA: jak ktoś nie chce znać treści misji niech nie czyta poniższego tekstu :) ). Dużo celów pobocznych. Np. na poczatku trzeba odnaleść swoją drużynę. Potem wybudować bazę. Później można odbić drużynę z 3 lądownika która została wzięta do niewoli (więzienie z barier magnetycznych... eXtra to wygląda). Na końcu zniszczyć komputer pokładowy w rozbitym lądowniku i rozwalić wielką baze LC :) ehh... jak to pięknie wyglądało. Piechota liniowa i rakietowa wyskakująca z 7-miu transportowców przy wsparciu drużyny rakietowych motocykli (tak nazywam GAZ'y-49P w wersji z rakietami z-z) :D Poezja :D A na koniec ten tekst z urlopem :rotfl2: Naprawde git gra... i już mi tak nie tnie :mrgreen:

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 14 lip, 2005 16:30

Jedna literówka jest w opcjach w ustawieniach klawiatury, nie pamiętam, który opis klawisza, ale jest :D Poza tym przy zestawianiu czołgu Moscow bodaj z bronią chem + ppanc. czasem pojawiają się błędy i nie zapisuje nazwy nadanej jednostce, co po przeglądaniu menu kupna jednostek może powodować crash to desktop :] To takie nidociągniecia, które już zauważyłem :]

( BTW cholernie mocni Ci obcy :/ 4-5 jednostek zniszczyło mi 20 w pełni wyposażonych jednostek Amursk :/ )
Obrazek

Marcinex

Szeregowy

Szeregowy

PostCz 14 lip, 2005 16:37

Ja mam tylko staroświeckie Earth 2400! I jest fajne! :spoko:
Celeron 2.4 GHz
Radeon 9200 128MB RAM
Realtek AC 97
512MB RAM Memory
Canon iP1500
LG Flatron ez T710BH