Teraz jest Pt 20 cze, 2025 11:23

Czy jest addon PZL W-3 Sokół??

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Arek

Cywil

Cywil

Czy jest addon PZL W-3 Sokół??

PostŚr 11 sie, 2004 01:35

Mam krótkie pytanie do starszych i młodszych forumowiczów. Czy ktoś kiedyś słyszał o addonie śmigłowca PZL W-3 Sokół? Jeśli nie to czy może ktoś pracuje nad przeniesieniem tej chluby polskiego przemysłu lotniczego do świata Ofp??

Diesel

Porucznik

Porucznik

PostŚr 11 sie, 2004 03:59

SW mod ma już zrobiony, ale niewydany :)

Arek

Cywil

Cywil

PostŚr 11 sie, 2004 09:26

Dzięki za informacje, sprawdziłem na stronie SW mod - screenów nie znalazłem - ale jeśli Sokół ma być zrobiony tak profesjonalnie jak polska piechota to jest na co czekać :)

pops

Spammer

Spammer

PostSo 14 sie, 2004 18:55

To jest Sokol ze strony SW Modu (fotka prawdziwego)
http://silentwar.ofpbase.com/pics01/pl/sokol001.jpg

Jest identiko jak ten z poprzedniego zdjecia ktore zamiescilem
Obrazek

Arek

Cywil

Cywil

PostN 15 sie, 2004 19:40

Sądząc po zdjęciu addon zapowiada sie ciekawie, ale zobaczamy jak obiekt będzie latał bo na zdjęciu narazie na ziemi.

A dla przypomnienia nazw może przedstawie zdjecia całej rodziny:

HUZAR (nowe malowanie)

ANAKONDA

SOKĂ“ł pospolity

Berna

PostN 15 sie, 2004 19:45

Ten sokół z nowym malowaniem, jest spoko :!: :!:

Arek

Cywil

Cywil

PostN 15 sie, 2004 19:57

O tym nowym malowaniu przeczytałem w ostaniej Skrzydlatej Polsce, zmiana ma na celu dostosowanie do NATOwskich wzorów malowania. I trzeba przyznac że Huzar w nowych piórach prezentuje sie nieźle.

Kac

Porucznik

Porucznik

PostŚr 18 sie, 2004 22:31

Tak swoją drogą moznaby zrobić AddOn Czarnej Anakondy, kiedyś GROM miał taki śmigłowiec, ale rozbił się podczas szkolenia. Niestety nie znalazłem zdjęcia, ale kiedyś je widziałem :grin:

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 18 sie, 2004 22:35

Za to ja mam zdjęcie :P Co prawda rozbitej :P ale zawsze...
Cała szara z czarnym panelem przeciw-odblaskowym....

Obrazek

Troszke się pomyliłem :) bo nie ma tego panela ale co tam :)
Obrazek

"Jako arabski gej-satanista zmarzniete uszy wolę sobie ogrzewać przy płonacym kościele "

Kac

Porucznik

Porucznik

PostCz 19 sie, 2004 13:46

Właśnie takie zdjęcie widziałem, GROM miał tylko jeden taki śmigłowiec teraz korzystają chyba z usług 25. Brygady Kawalerii Powietrznej.

oo79

Szeregowy

Szeregowy

PostPt 15 lip, 2005 13:22

czy sa jakies blueprinty albo plany huzara albo sokola w necie?
mozecie zapodac jakies linki bo szukalem i nie znalazlem :-(

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 15 lip, 2005 14:09

w necie też nie widziałem. Natomiast są w spacjalnym wydaniu Aero-Plana 5-6/04...
cały numer o sokole + płytka CD ze zdjęciami. Polecam
Obrazek

"Jako arabski gej-satanista zmarzniete uszy wolę sobie ogrzewać przy płonacym kościele "

corran

Szeregowy

Szeregowy

PostSo 03 wrz, 2005 23:27

YacieK napisał(a):To jednak PZL W3 "Huzar" :razz: :twisted: Różnice niewielkie ale są. Jest jeszcze "Anakonda" i "Salamandra".

Huzar : http://www.helis.com/Since80s/h_pzl3.php

Sokół: http://www.trylit.isp.pl/sokol712/index1.html

Huzar był to projekt przeciwpancernej wersji sokoła która jednak nigdy nie powstała (podobny do Huzara ma być obecnie rozwijany Głuszec). To co podpisujesz jak Huzar to zwykły W-3W Sokół (czyli wersja uzbrojona w 23mm, sztywne działko i niekierowane pociski rakietowe).

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostN 04 wrz, 2005 12:21

Huzar miał być chyba uzbrojony w kirowane rakiety p.panc (nasze genialne dowódctwo chciało aby huzar wzmocnił siłe bojową kawaleri powietrznej i pozwolił w miare bezboleśnie przejść okres "przesiadki z wyeksplóatowanych hind'ów na nowsze maszyny lub je całkowicie zastąpić) ale niedoszły kontrachent (chyba ta sama izraelska firma co produkuje "spajki") nie spełnił wymagań wojska polskiego i huzar poszedł w odstawke.
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

corran

Szeregowy

Szeregowy

PostN 04 wrz, 2005 14:41

Barbarian napisał(a):Huzar miał być chyba uzbrojony w kirowane rakiety p.panc (nasze genialne dowódctwo chciało aby huzar wzmocnił siłe bojową kawaleri powietrznej i pozwolił w miare bezboleśnie przejść okres "przesiadki z wyeksplóatowanych hind'ów na nowsze maszyny lub je całkowicie zastąpić) ale niedoszły kontrachent (chyba ta sama izraelska firma co produkuje "spajki") nie spełnił wymagań wojska polskiego i huzar poszedł w odstawke.

Huzar poszedł w odstawke bo cały projekt był bez sensu, Skół to całkiem fajny śmigłowiec transportowy (nie ma się czego wstydzić w porównaniu do na przykład UH-1) ale nie da się z niego zrobić Mi-24 lub Apacha. Nakład kosztów był by niewspółmierny do efektów.

Ale tak jak pisałem, miłośnikom Sokoła polecam zainteresowanie się projektem Głuszec. O ile dobrze pamiętam na projekt ten składa się:
- wyposażenie Sokoła w awionike Glass Cockpit.
- wyposażenie go w głowice opto-elektroniczną (zainstalowana będzie nad kabiną pilotów)
- wyposażenie go w belki do przenoszenia NATOwskich nprów (Hydra?)
- zainstalowanie opancerzenia (symbolicznego oczywiście) i klimatyzacji w kabinie pilotów
- część z nich ma posiadać KM 12,7mm w ruchomej wieżyczce pod dziobem (wariant Kobuza)
- 4 mają być przygotowane do tymczasowego pełnienia roli CSAR (ratownictwa bojowego - jak podejmowanie zestrzelonych pilotów)

Modernizacja początkowo miała objąć wykonanie 1 prototypu + 11 śmigłowców, jednak po anulowaniu modernizacji Mi-24 rozszerzono program do liczby 1+29, czyli program prawdopodobnie obejmie prawie szystkie Sokoły Wojsk Lądowych (AFAIR jest ich 36 minus 1 zestrzelony w Iraku).

I przy okazji o Mi-24, program Pluszcz został zlikwidowany.
Mi-24D otrzymają jednynie nowe, cyfrowe radiostacje (śmigłowce w iraku dostały również GPSy) co ostatecznie przesądza o spisaniu ich na stratę w ciągu kilku następnych lat.
Troche lepiej się mają Mi-24W, zostaną one w pełni przystosowane do lotów w goglach NV oraz otrzymają pociski AT-9 Ataka (pociski te są bardzo zbliżone konstrukcyjnie do dotychczas używanych AT-6 Szturm więc przstosowanie śmigłowców do ich przenoszenia będzie bardzo proste i co ważne tanie).

ciekawie się zapowiada prawda? ;-)

Mam nadzieje, że takie dyskusje nie są tu zabronione.
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint