Teraz jest Wt 24 cze, 2025 19:43

Sytuacja w polskiej społecznosci OFP

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Oscypek

Major

Major

PostŚr 19 paź, 2005 18:01

Jeśli ja bym robił to wyłącznie dla swojej przyjemności to bym nie grał w OFP tylko teraz właśnie brał długie orzeźwiące kąpiele i rysował rysunki, co lubie nawet robić. Ale mam nadzieje, że komuś się to co robie w OFP przyda :)

Przemo_212

Major

Major

PostŚr 19 paź, 2005 18:03

Spróbuję pozostawić po sobie pewną cząstkę na polskiej, może nawet światowej scenie OFP, będe dalej działał, do momentu znudzenia =]
Obrazek

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 19 paź, 2005 18:05

Przemo_212 napisał(a):@aldi
...i dlatego wszystko co teraz będe robił, będe to robił wyłącznie dla swojej przyjemności.

Aldi napisał(a):Ten etap mam już za sobą. Długo się w ten sposob nie da pociągnąć

Całkowicie sie zgadzam z przedmówcą... Po kilku zrobionych projektach każdy racjonalnie myślący człowiek dochodzi do wniosku, że jeśli będzie to robił dla kogoś, zbyt długo nie pociągnie.
Dlatego prościej jest poprostu powiedziec sobie: "mam w dupie innych, zaczne robić coś dla siebie, z czego sam będe zadowolony".
Przykład? Taki nikomu nie znany Mirage, który zrezygnował z pracy na stronie OFPC...i zajął się czymś, co robi dla siebie, dla własnej radosci.
Inny przykład? Taki bardzo znany addonmaker - Offtime, po sytuacji kiedy wydał betę swoich wojaków w mini modzie WPS... Co sie później stało wie niemal każdy.

Temat obejmuje raczej polską stronę ale tak jak widzimy po dzisiejszych newsach na ofp.info kolejne znane firmy tworzące mody odpadają z rozgrywki... Kto będzie następny?

Pozdro

Diesel

Porucznik

Porucznik

PostŚr 19 paź, 2005 18:19

Mirage napisał(a):Temat obejmuje raczej polską stronę ale tak jak widzimy po dzisiejszych newsach na ofp.info kolejne znane firmy tworzące mody odpadają z rozgrywki... Kto będzie następny?

Pozdro

Silent War? :mrgreen: [size=0][joke][/size]

Co do tworzenia - to prawda. U mnie to choćby widać, jak dla siebie to szybko zrobię, a jak dla kogoś to się przeciąga w nieskończoność... :)
Obrazek

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 19 paź, 2005 20:08

Mirage napisał(a):
Przemo_212 napisał(a):@aldi
...i dlatego wszystko co teraz będe robił, będe to robił wyłącznie dla swojej przyjemności.

Aldi napisał(a):Ten etap mam już za sobą. Długo się w ten sposob nie da pociągnąć

Całkowicie sie zgadzam z przedmówcą... Po kilku zrobionych projektach każdy racjonalnie myślący człowiek dochodzi do wniosku, że jeśli będzie to robił dla kogoś, zbyt długo nie pociągnie.
Dlatego prościej jest poprostu powiedziec sobie: "mam w dupie innych, zaczne robić coś dla siebie, z czego sam będe zadowolony".
Przykład? Taki nikomu nie znany Mirage, który zrezygnował z pracy na stronie OFPC...i zajął się czymś, co robi dla siebie, dla własnej radosci.
Inny przykład? Taki bardzo znany addonmaker - Offtime, po sytuacji kiedy wydał betę swoich wojaków w mini modzie WPS... Co sie później stało wie niemal każdy.

Temat obejmuje raczej polską stronę ale tak jak widzimy po dzisiejszych newsach na ofp.info kolejne znane firmy tworzące mody odpadają z rozgrywki... Kto będzie następny?

Pozdro

Ale mi chodziło o to, że robiąc coś w OFP dla własnej przyjemności długo się nie pociągnie :P Etap "Robię dla własnej przyjemności" mam za sobą. Może w przypadku innych osób tak nie będzie, ale ja znam wiele mniej pracochłonnych czynności, które sprawiają mi przyjemność. Robienie misji żeby samemu w nie grać? Robienie addonów tylko na własny użytek? IMHO to dosyć absurdalne i bezsensowna strata czasu. Już lepiej zająć się czymś twórczym i docenianym przez innych.

Byłbym skłonny uznać za jakieś wyjście, nie łudzenie się, że to co tworzy się do OFP zostanie się dostrzeżone, ale w takim przypadku brakuje motywacji (przynajmniej mnie).

W ogóle w OFP jest za dużo osób które próbują coś tworzyć, a za mało tych którzy by to wykorzystywali - zwłaszcza teraz po czterech latach gdy "wierne" OFP pozostały głównie osoby których pociągały możliwości zmieniania tej gry.

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 19 paź, 2005 22:28

alderous napisał(a):(...)zwłaszcza teraz po czterech latach gdy "wierne" OFP pozostały głównie osoby których pociągały możliwości zmieniania tej gry.

Zgadzam się. Pozostały najwierniejsze osoby, które mają na dysku OFP już ładnych kilka lat i podjęły się tej próby zrobienia czegoś swojego dla tej gry. Myślę, że tutaj także duże znaczenie ma dostęp do internetu. Sam pamiętam swoje początki, kiedy kupiłem świerzutkie OFP na imieniny, pograłem może 2 miesiące, nawet całej kampanii CWC nie przeszedłem. Potem OFP odłożyłem do kąta i zająłem się innymi grami.
Kiedy jednak pojawił się net, odnalazłem w jakiś sposób stronę Spike'a...(dawne czasy - jakieś 3 lata temu), OFP wróciło do łask i wróciło na bardzo długi okres czasu. Początki czyli współpraca z Alderousem...(heh pamiętne czasy :) ), wydanie kilka słabych misji, później ponownie brak neta i OFP znów "odpada".
Powrót nastąpił w zeszłe wakacje, ale tylko chwilowy. Pojawiły się dwie nowe moje misje, z których i tak zadowolony nie byłem :? Znów brak neta i znów trzeba było czekać ten pieprzony rok szkoly i wkońcu się doczekałem neta na stałe od maja tego roku. Aż wstyd sie przyznać, ale wydałem tylko jedną misje...i to na modzie WPS. Było wiele planów (update dawnych misji, zamiana jednostek...) jednak albo zabrakło czasu, albo zwyczajnie się nie chciało.
Były także próby zabrania się za Addonmakking czy tworzenie map, jednak po kilku próbach niestety musiałem zrezygnować.
Osoby, które siedzą już troche czasu w Polskim internetowym światku OFP są w pewnym stopniu "znane". Pojawiają się nowi (l.o.o.n.y ; D@rio), którzy mają wielkie pomysły, jednak każdy domyśla się jak skończą, bądź już skończyli.

Troche zabardzo sie rozpisałem, ale to były takie luźne przemyślenia na temat mojej osoby...jeśli zanudzałem to przepraszam :wink:

Pozdro

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 19 paź, 2005 23:36

Mirage napisał(a):[...]Aż wstyd sie przyznać, ale wydałem tylko jedną misje...i to na modzie WPS. [...]

wydac misje pod WPS to wstyd ?
z polska scena jest naprawde kiepsko.
moze i wps nie jest idealne, ale przynajmniej polskie.

SW_Gemenis

Cywil

Cywil

PostCz 20 paź, 2005 00:06

@ Oftime
polska scena to gowno
a my te gowno tworzymy
WSZYSCY !

@ Oftime
po wydaniu WPS i puszczeniu screenow desert fia dostalem propozycje przylaczenia sie do BAS
teraz generalnie mam gdzies polska scene, przynajmniej w sensie tworzenia czegos dla was

@Oftime
nie zostanie wam nikt
jestescie skazani na Elite Mission Makker team i genialny mod SW...

Oftime wiec teraz pare slow odemnie :
:arrow: Po 1 sam jestes gownianym addonmekerem, i tak naprawde oprocz textur do niczego innego sie nie nadajesz, nudzi mnie jush sluchanie twojego biadolenia, marudzisz i marudzisz zmien plyte ....

:arrow: Po 2 kogo qr.... obchodzi ze dostales sie do BAS-u, wielki pan addonmeker, tak ciebie bolalo ze zolnierzyki z WPS-a sie nie podobaly ze ash zabrales zabawki i poszedles do innej piaskownicy TAK ??

:arrow: A po 3 nie pozwole tobie ani tobie podobnym obrazac moda SW, gowno o nim wiesz a ciagle sie wypowiadasz (znawca sie znalazl ), ludzie ktorz go tworzyli , tworza i beda tworzyli wkladaja wiele serca w to co robia , i robia to nie z checi zaimponowania innym ale po to zeby inni tesh mogli sie pocieszyc tym co w przyszlosci zostanie wydane. I w przeciwienstwie do ciebie nie obrazaja sie po kilku nie przychylnych komentsach. tylko robia uparcie to co robili .

Pamietaj , mam gleboko w dupie co bedziesz pisal na moj temat wiez mi sram na to, dokladnie to samo sadze o tobie !! I Odpier... sie wreszcie od SW, masz cos do mnie pisz bezposrednio do mnie .

A co do Polskiej sceny OFP, sytuacja wyglada tak ze wiekszosc starych wyjadaczy i pierwszych addonmekerow ktorzy zdobyli doswiadczeni weszla w pelni w dorosle zycie, zalozylo rodziny , zaczelo studiowac/pracowac albo jedno i 2 i powoli coraz mniej czasu poswiecali OFP, sytacja ta bedzie w dalszym ciagu kontynuowana jak kolejene pokolenie wyrosnie. Nastana czasy Arm-a , OFP 2 znowu bedzie chwilowy zachwyt i znowu emocje opadna , zostana wyjadacze. Ale szczerze watpie aby obie gry wzbudzily takie zainteresowanie jak OFP, wydaje mi sie ze zadna z nich nie bedzie takim fenomenem jak nasze kochane OFP.

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 20 paź, 2005 11:07

SW_Gemenis napisał(a):Oftime wiec teraz pare slow odemnie :
:arrow: Po 1 sam jestes gownianym addonmekerem, i tak naprawde oprocz textur do niczego innego sie nie nadajesz, nudzi mnie jush sluchanie twojego biadolenia, marudzisz i marudzisz zmien plyte ....

no oczywiscie :D
SW_Gemenis napisał(a): :arrow: Po 2 kogo qr.... obchodzi ze dostales sie do BAS-u, wielki pan addonmeker, tak ciebie bolalo ze zolnierzyki z WPS-a sie nie podobaly ze ash zabrales zabawki i poszedles do innej piaskownicy TAK ??

dokładnie ! :D to tak jak w RL, jak wykonujesz prace i kiepsko płacą to zabierasz zabawki i przenosisz sie gdzies indziej :-)
trzeba sie rozwijac, zamiast tluc uparcie cos co od momentu powstania skazane jest na porazke ;) (wiesz o czym pisze ;) )
SW_Gemenis napisał(a): :arrow: A po 3 nie pozwole tobie ani tobie podobnym obrazac moda SW, gowno o nim wiesz a ciagle sie wypowiadasz (znawca sie znalazl ), ludzie ktorz go tworzyli , tworza i beda tworzyli wkladaja wiele serca w to co robia , i robia to nie z checi zaimponowania innym ale po to zeby inni tesh mogli sie pocieszyc tym co w przyszlosci zostanie wydane. I w przeciwienstwie do ciebie nie obrazaja sie po kilku nie przychylnych komentsach. tylko robia uparcie to co robili .

a mi sie wydaje ze jednak cos wiem, i nie mowie tu o waszych idealach, zamierzeniach, o tym co czujecie wzgledem waszego "dziecka" itp.
mowie o tym co widac na screenach, o tym co widze kiedy ktos z Twojej ekipy podesle mi cos do obejrzenia. I niestety stwierdzam ze to wszystko kiszka.... Sorki stary, kazda "matka" kocha swoje "dzieci", ale wasze "dzieci" z punktu widzenia osoby trzeciej sa niedorozwiniete ;)
a jakoze mam prawo do wlasnej opinii i nikt mi tego prawa odebrac nie moze, bedziesz musial jednak pozwolic mi na wypisywanie takich "malo pozytywnych" komentsow :-)
zreszta wiesz jak jest, nie raz komentowales moje prace w systemie newsow ;)
SW_Gemenis napisał(a):Pamietaj , mam gleboko w dupie co bedziesz pisal na moj temat wiez mi sram na to, dokladnie to samo sadze o tobie !! I Odpier... sie wreszcie od SW, masz cos do mnie pisz bezposrednio do mnie .

gdybys mial to gdzies to bys sie tak nie oburzal ;)
Ty sie tym naprawde przejmujesz :)
SW_Gemenis napisał(a):A co do Polskiej sceny OFP, sytuacja wyglada tak ze wiekszosc starych wyjadaczy i pierwszych addonmekerow ktorzy zdobyli doswiadczeni weszla w pelni w dorosle zycie, zalozylo rodziny , zaczelo studiowac/pracowac albo jedno i 2 i powoli coraz mniej czasu poswiecali OFP, sytacja ta bedzie w dalszym ciagu kontynuowana jak kolejene pokolenie wyrosnie. Nastana czasy Arm-a , OFP 2 znowu bedzie chwilowy zachwyt i znowu emocje opadna , zostana wyjadacze. Ale szczerze watpie aby obie gry wzbudzily takie zainteresowanie jak OFP, wydaje mi sie ze zadna z nich nie bedzie takim fenomenem jak nasze kochane OFP.

OFP fenomenem ?
czlowieku, polacy nigdy nie zrobili nic fenomenalnego pod OFP
przypomne Ci ze nadal nie ma polskiego FDF'a i nie bedzie
nie powstal w momencie rozkwitu sceny OFP i nie powstanie u jej schylku

zastanow sie przez chwile :)
chwala SW za to ze tworzy addony
szkoda ze takie slabe....

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 20 paź, 2005 12:21

offtime napisał(a):OFP fenomenem ?
czlowieku, polacy nigdy nie zrobili nic fenomenalnego pod OFP
przypomne Ci ze nadal nie ma polskiego FDF'a i nie bedzie
nie powstal w momencie rozkwitu sceny OFP i nie powstanie u jej schylku

Polska społeczność chyba jest za mała i po prostu brakuje w niej ludzi posiadających potrzebne umiejętności. Co gorsza jest podzielona, co przy niedużej ilości twórców sprawia, że ukończenie jakiegoklwiek moda jest niemożliwe. Czy Finowie mają jakieś mody poza FDF? My mamy cztery, choć nasze możliwości ograniczają się do conajwyżej jednego.

Przy każdym modzie brakuje kogoś od tekstur, ale u nas jest tragicznie, bo Offtime jest chyba jedyną osobą która robi wysokiej jakości tekstury i do tego robi je szybko. Ludzie od razu liczą na drugi FDF, a jeżeli to jest gorsze (choć polskie) to nie ma co liczyć na zainteresowanie.

Poza tym polskie mody nie mają wsparcia od graczy. Wygląda jakby polscy gracze mieli to głęboko gdzieś. Nawet jak coś zostanie wydane to Feedback jest zerowy - można co najwyżej liczyć na krytyę. Zresztą entuzjazmu do tworzenia w "polskich warunkach" wystarcza na jakiś rok - jeśli do tej pory mod nie zostanie przynajmniej w połowie ukończony i wydany to można już założyć, że nic z tego nie będzie.

Jeśli ktoś sądzi, że ArmA czy OFP2 to zmienią to się myli. Gdyby osoby które teraz się uczą addonmakingu, zostały przy OFP to byłaby szansa, że do tego czasu zdobędą umiejętności wystarczające do stworzenia jakiegoś porządnego moda (trzeba pamiętać, że te gry i to co stworzą addonmakerzy zagraniczni podwyższą jeszcze "poprzeczkę" jakości). Dla mnie jest jasne że, większość do tworzenia polskich addonów do ArmA/OFP2 nie wróci, bo już wie że to strata czasu.

IMHO polska społeczność OFP jest skazana na ludzi, który dopiero próbują coś tworzyć - osoby z doświadczeniem zniechęcają się i rezygnują. Dlatego nigdy nie powstanie coś większego i wysokiej jakości. Zresztą nawet gdyby powstało to i tak ludzie to oleją.

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 20 paź, 2005 12:27

Czy Finowie mają jakieś mody poza FDF? My mamy cztery, choć nasze możliwości ograniczają się do conajwyżej jednego.

Finowie mają więcej modów. Może właśnie problem polskiej społeczności ofp wynika z tego że "rozmienia się na drobne" (cz. cztery mody)
Jeśli ktoś sądzi, że ArmA czy OFP2 to zmienią to się myli.

¦więte słowa.
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

Kuba

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 20 paź, 2005 12:36

SW_Gemenis napisał(a):Oftime wiec teraz pare slow odemnie :

Ho! Ho! Ho! Slow down little Billy.

Obrażanie innych użytkowników jest na tym forum surowo zabronione - jeszce jeden taki wyskok to spotkają Cię powazne konsekwencje. A inna sprawa, że to co mówisz to wierutna bzdura - nawet nie ma sensu tego komentować.

:arrow: Po 2 kogo qr.... obchodzi ze dostales sie do BAS-u, wielki pan addonmeker, tak ciebie bolalo ze zolnierzyki z WPS-a sie nie podobaly ze ash zabrales zabawki i poszedles do innej piaskownicy TAK ??

Cos masz nieaktualne informacje. Off rzeczywiscie zrezygnowal z WPS, ale wciąż pomaga dużej ilosci ludzi w tworzeniu własnych addonów.

:arrow: A po 3 nie pozwole tobie ani tobie podobnym obrazac moda SW, gowno o nim wiesz a ciagle sie wypowiadasz (znawca sie znalazl ), ludzie ktorz go tworzyli , tworza i beda tworzyli wkladaja wiele serca w to co robia , i robia to nie z checi zaimponowania innym ale po to zeby inni tesh mogli sie pocieszyc tym co w przyszlosci zostanie wydane. I w przeciwienstwie do ciebie nie obrazaja sie po kilku nie przychylnych komentsach. tylko robia uparcie to co robili .

No i co z tego? Robili, robili, ale narazie to własciwie nic nie zrobili. Nie licząc przeteksturowanego kraba, masy screenów i wielkich obietnic. Mimo, że istniejecie od bardzo dlugiego czasu. Za to WPS tworzony głównie przez Offtime jest obecnie zdecydowanie najlepszym polski modem, a model wojaka jest porównywalny ze standardami zachodnimi. Narazie takie są fakty - chcesz by było inaczej to pracuj nad swoim modem zamiast atakowac innych.

Pamietaj , mam gleboko w dupie co bedziesz pisal na moj temat wiez mi sram na to, dokladnie to samo sadze o tobie !! I Odpier... sie wreszcie od SW, masz cos do mnie pisz bezposrednio do mnie .

Pragne zauważyć, że to raczej Ty na siłe robisz z tego wątku wojenke "SW kontra reszta świata". Przecież wczesniej były tutaj własciwie tylko dwa i to raczej neutralne posty na temat tego moda. Na siłe szukasz rozgłosu poprzez prowkowanie do awantur? Jesli tak to lepiej od razu sobie odpusc, bo tutaj nic w ten sposób nie osiągniesz.

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostCz 20 paź, 2005 12:50

Hmmm...zastanawiam się co ja mógłbym napisać. Mimo że dla mnie OFP nie umarło jeszcze całkowicie to już jest w fazie dogorywania...jeszcze kilka miesięcy temu nie wyobrażałem sobie dnia bez chociaż kilku minut gry w OFP. Choćby po to, żeby sobie bez celu pojeździć, popatrzeć na ładne widoki. Teraz nawet już to mnie nie cieszy...świat Operation Flashpoint umiera, a przynajmniej umiera u mnie. Rok temu byłem dumny, dołączyłem przecież do ciekawego team'u modyfikującego naszą grę na swój własny (ciekawy sposób). Zacząłem naprawdę poważnie bawić się O2, starałem się tworzyć coraz lepsze modele, poprawiałem te istniejące...ale co z tego. Owoce (screeny) swojej pracy publikowałem w zasadzie tylko na forum BIS. Tam ludzie naprawdę się interesowali moją pracą, każdy nowy screen sprawiał im radość, aż chciało się pracować. Bywało tak że wstawałem o 9 i od razu siadałem do O2 żeby tylko stworzyć coś nowego, ciekawszego, niezwykłego. Publikacja czegokolwiek na polskim forum pozostawiła w zasadzie zerowy odzew. Stworzyłem kilka modeli i nieraz prosiłem o pomoc w uzyskaniu tekstur...bez odpowiedzi. To, nad czym pracowałem z trudem, w końcu ujrzało światło dzienne...fakt że prawie pół roku po skończeniu prac, ale zawsze. I co? I polski newsmaker podpisał moją pracę imieniem innego addonmakera. Mam w sobie jeszcze jako taki potencjał...ale jak go wykorzystać. Czekam na ArmA bo może ono znowu obudzi we mnie chęć do tworzenia...wydaje mi się że coś w O2 jeszcze stworzę. Ale czy to opublikuę...nie wiem. W zasadzie odszedłem z polskiej sceny OFP, w której właściwie wiele nie znaczyłem. Ale przynajmniej zostawiłem po sobie parę wydanych addonów. Ich jakość nie powala, ale mnie cieszą...

PS. Ja również miałem propozycję pracy w innych modach, ale nie skorzystałem. Wciąż jestem członkiem Project Farmland i Unified Zombie Mod. Chciałbym znaleźć w sobie chcęć do tworzenia. Ale przed wydaniem ArmA to się chyba nie uda...

PS2. Pracowałem w Silent War, Return To Desert, SKS oraz Project Farmland/Zombie Mod...i tylko z tego ostatniego coś wyszło. Pierwsze trzy mody są polskie...

Marcin_BM

Porucznik

Porucznik

PostCz 20 paź, 2005 13:05

Moim zdaniem na klape w "naszym swiecie zbera sie duzo faktow glownie opisanych w tym temacie ale moim zdaniem brak talentu to podstawowy blad, tych co naprawde potrafia to jest malo co z tego ze np ja che ale nie umiem:(. Zreszta tak jak ktos napisal, nastaje koniec ery OFP i Ci co sie tym zajmowali nawet jak moze by chcieli to nie moga bo RL ich dopada. Zreszta wsparcie graczy tez sie liczy chociaz tu ich troche rozumiem.
Ten który rzucił na mnie się niewiele szczęścia miał,Bo wypadł prosto mi na kły i krew trysnęła z rany

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 20 paź, 2005 13:53

Marcin_BM napisał(a):np ja che ale nie umiem

Ja dokładnie tak, samo chce (np. jako addonmaker), ale nie umiem. Pomijając fakt, że jednak coś tam skleiłem (USA_Soldiers), ale i z tym miałem problemy.
Czasami mam chęć do zrobienia jakiejś misji, ale po co ? Skoro i tak nie będzie zainteresowania owym produktem (przynajmniej ja mam takie wrażenie), tak samo jest z tym projektem z "Podmienionymi głowami" :razz: - Musze przyznać, że ładnie żołnierze wyglądają bez tych kańciastych głów BIS, ale zainteresowanie tematem jest małe. Fakt, że na początku było zainteresowanie, były posty, ale mało - teraz jak coś nowego np. USCrew no to żadnego komentarza (pomijając oczywiście te OffTime'a i Marcina_BM) normalnie się wszystkiego odechciewa.

Niestety, ale prawda w oczy kole - Polska scena OFP (jak i samo OFP) umiera (jak dla mnie) i to głównie przez brak zainteresowania czym kolwiek.
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint