Teraz jest Wt 09 wrz, 2025 16:13

Pomoc przy rozprawce

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

Jon

Generał

Generał

Pomoc przy rozprawce

PostŚr 11 sty, 2006 18:28

Rozprawka. Niby nic strasznego, a jednak odpowiedni temat potrafi ściąć z nóg. Dziś, gdy wróciłem ze szkoły odezwała się do mnie kumpela z byłej klasy i poprosiła o pomoc przy napisaniu rozprawki. Jako współczesny Don-Kichote zgodziłem się, no więc przedstawiła mi temat wypracowania.

No i tu się pojawia problem. "czy cos jest piękne, bo jest piękne czy cos jest piękne, bo się nam podoba"? Myślę, myślę i... nic :| Jakieś pomysły na argumenty popierające którąkolwiek z tez?
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Ive

Chorąży

Chorąży

PostŚr 11 sty, 2006 18:56

hmm... cięzki temat... myślę że jak coś jest piękne to też sie podoba :grin: ale nie wiem, nie wiem...
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Obrazek

Jon

Generał

Generał

PostŚr 11 sty, 2006 19:05

Oto co do tej pory udało mi się spłodzić:

Otóż... "Coś jest piękne, bo nam się podoba" - bo przecież każdy człowiek piękno rozumie inaczej, istotą piękna jest to, że dla każdego jest czymś innym. Piękno jest względne, jak wszystko inne. To my ustalamy czy coś wg nas, dla nas jest piękne, czy nie.

Odwołując się do "Ferdydurke" Gombrowicza - dokładniej pamiętnego fragmentu lekcji prowadzonej przez prof. "Bladaczkę" , na której nauczyciel próbował wbić informacje do głów uczniów prostymi sloganami, jednocześnie uzasadniając je banałami w stylu "Słowacki wielkim poetą był" Dlaczego? Ponieważ "zachwycamy się jego poezjami, gdyż był on wielkim poetą", a "Wielka poezja, będąc wielką i będąc poezją, nie może nie zachwycać nas, a więc zachwyca.". Reakcja ucznia, który okazał swą dezaprobatę była moim zdaniem prawidłowa - gdyż nikt za nas nie może decydować co jest wg. nas piękne, a także co nas zachwyca - my sami oceniamy.

To miały być 2, z 3 [absolutnie rozprawkowe minimum] argumentów... mniejsza o to, że to praktycznie masło maślane, bo oba dotyczą tego samego. Chyba, że jeszcze wy macie jakieś pomysły, dlaczego "Coś jest piękne, bo się nam podoba?"

No wielcy myśliciele, naprawdę nikt nie jest mi w stanie pomóc?

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 11 sty, 2006 19:08

"czy cos jest piękne, bo jest piękne czy cos jest piękne, bo się nam podoba"

Co za "radosny" temat. Wypadalo by zadać pytanie, czy piekno jest wartoscia uniwersalną (z czym mozna się w zasadzie zgodzić) i niezmiena. Czy tez podlega ono modą. A skoro piekno podlega modzie to i postrzeganie piekna jest skazane na tendencyjne postrzeganie (odpowiadajace kanonowi danej epoki). Wszystko także zależy na jakiej plaszczyżnie rozpatrujemy zagadnienie piękna. Inaczej przecież bedziemy postrzegć piekno w sztuce, a inaczej piekno fizyczne (bezpośrednio zwiazane z atrakcyjnoscia seksualną). Także inaczej postrzegano piękno dawniej a inaczej dziś. Dawniej każda epoka starala stwozyć własny wzor (kod) piekna, dziś raczej każdy artysta stara się stwozyć wlasny i subiektywny wzór piekna. Chociaż kultura nizsza (popkultura) też (jak w poprzednich epokach) serwuje nam swój kanon piekna.
Na początek warto też zadac sobie pytanie czy pięknem jest to co posiada walory estetyczne (więc czy pienkno jest sztuka). Warto rownież wspomnieć w rozprawce coś o turpiżmie. Przydalo by się także coś napisać o subkulturach (jako poparcie tezy że piekno to to co nam się podoba). Dobra, dam sobie spok€j bo i tak pewnie nie za wiele rozumiesz z tego bełkotu... :razz:
Ostatnio edytowano Śr 11 sty, 2006 19:12 przez Barbarian, łącznie edytowano 1 raz
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 11 sty, 2006 19:10

Jonez napisał(a):Odwołując się do "Ferdydurke" Gombrowicza

Podobnież ze szkoły najlepiej sie pamięta rzeczy które nas zainteresowaly ;P

Jon

Generał

Generał

PostŚr 11 sty, 2006 19:18

Problem w tym, że nie mam tych pytań komu zadać, ALE...

... podsunęłeś mi świetny pomysł. Subkultury. Najlepszy przykład postrzegania piękna na różny sposób. Może uda mi się to jakoś sensownie ułożyć. Może tak...

Na pytanie [chociaż rozprawka powinna chyba rozpoczynać się od nieśmiertelnego "Moim zdaniem..."?] "czy cos jest piękne, bo jest piękne czy cos jest piękne, bo się nam podoba?" odpowiedziałabym "Coś jest piękne, bo nam się podoba". Dlaczego? Postaram się uzasadnić poniżej...

[czas na kompozycję w miarę sensownych argumentów]

Jeszcze jakieś pomysły?

~ Ronald Reagan

Ive

Chorąży

Chorąży

PostŚr 11 sty, 2006 19:20

ja wiem czy subkultury mają cokolwiek do piękna ? każdy postrzega piękno inaczej, dla innych jest piękne, dla innych już tylko łądne, a dla jeszcze innych jest brzydkie, to fakt... Spróbuj rozwinąć jakoś to co powiedziałem... :P
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Obrazek

mossin

Major

Major

PostŚr 11 sty, 2006 19:22

Myślę, myślę i... nic

No widze że sie nie wysiliłeś :razz: Faktyczny Don kichot z ciebie :razz: :twisted:

1. O gustach się niedyskutuje :twisted:
2. Zmysły człowieka postrzegaja piekno jako wygląd zewnętrzny, piekny często oznacza bez skazy, wielu z nas jednak zadowala się kiczem i tandetą która zadowala jego indywidualne potrzeby. Zastosować do: ciuchów, samochodów, i innych przedmiotów NIE do kobiet
3. Z tymi istotami jest podobnie, aczkolwiek nie tak samo. Kobieta jest śliczna, ładna albo brzydka, nawet paskudna. Jednakże nawet ta ostatnia może być piękna, uzależnone jest to od indywidualistycznego zmysłu postrzegania i gostów(patrz punkt 1)
4. Coś co zadowala nasze oczy jest faktycznie piękne, jednakże może być również wstrętne, znowu to wstręne zewnętrznie może być piękne wewnętrznie. Odnsi się to głównie do ludzie(ulubiony temat filmów Amerykańskich :neutral: ). Poznaj czyjeś wnętrze, a mimo swej brzydoty może stać się dla ciebie piękny.

Można wysunąć pytania. Czy piękno człowieka jest uzależnione tylko od jego wyglądu i sposobu w jaki go postrzegamy?? Czy addony Offtime są piękne, dlatego że TAK właśnie wyglądaja, czy tylko dlatego że jesteśmy Polakami i postrzegamy je zupełnie inaczej niż "zagraniczni". :razz: Czy nasza mentalność wpływa na sposób postrzegania przez nas piękna ??
Nasywa się inne pytanie. Czy piękno można oceniać indywidualistycznie, czy wręcz należy konsultować je z innymi?? Kieddy grupa ludzi stwierdzi iż ona bądź to jest piękne to można to już tak nazwać??

Z drugiej strony, człowiek patrzy sam za siebie, posiada swoje gusta dla siebie, postrzega tak jak sam chce. I tutaj kłaniają sie kontrargumenty. Coś mi sie podoba, to jest piękne. Jednak nie można tak tego zostawić, naley coś dodać:
Mianowicie: "To jest piękne dla MNIE. To MI się podoba".
Podaj przykłady piękna dla człowieka indywidualnego, oraz dla mentalności zbiorowej. Wystawisz argumenty i kontargumenty, rozwiń i wylej na papier.

P.S. Nie wem czy o to ci chodziło, jeżeli nie to sorrki za zaśmiecanie ;-)
..|..

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 11 sty, 2006 19:24

Ive napisał(a):ja wiem czy subkultury mają cokolwiek do piękna ?

A gotyk... Warto by oprzeć się na sztuce (zwlaszcza współczesnej). Lub naliteraturze czy liryce (polecam Grochowiaka i Bialoszewskiego).

Jon

Generał

Generał

PostŚr 11 sty, 2006 19:30

Ad punktów w poście: ¦wietnie, ale ja o tym doskonale WIEM. Tylko mam problemy z właściwym podzieleniem tego na poszczególne części rozprawki, podanie cholernych PRZYKłADĂ“W i argumentów dlaczego tak jest [czyt. potwierdzających moją tezę] i sensowne skomponowanie tego w jeden spójny i logiczny tekst.

Ppsh napisał(a):P.S. Nie wem czy o to ci chodziło, jeżeli nie to sorrki za zaśmiecanie
W żadnym razie nie pojmuj wyrażania swego zdania w ten sposób :eek:

@Ive - Tak. Piękno muzyki, stylu - o to właśnie w subkulturach chodzi. I o swoiste poczucie "jedności", ale to już inna bajka.

[Edit]Cholera robię coraz błędów... chyba jestem naprawdę zmęczony.

Nową tezę postnę za chwilę :)
Ostatnio edytowano Śr 11 sty, 2006 19:45 przez Jon, łącznie edytowano 2 razy

~ Ronald Reagan

Ive

Chorąży

Chorąży

PostŚr 11 sty, 2006 19:40

temat trochę prostszy, ale i tak nic wymyśleć nie mogę...
(\__/)
(O.o )
Obrazek

mossin

Major

Major

PostŚr 11 sty, 2006 19:45

Subkultury są stosunkowo proste.
Bierzesz jakiegos delikwenta, np. Skatea. Opisujesz jego cool ciuch (krok między kostkami, ekawy do kolan)a następnie porównujesz z kimś ubierającym się standardowo. Dla loozaków tp jest właśnie piękne, tak podpowiada im ich mętalność, natomiast wśród reszty wzbudza to obrzydenie. np. ja :razz:
Słownictwo podwórkowe:
Dla niektórych używanie skrótów, przekleństw i zaporzyczeń jest fajne, im się to podoba, jednakże wśród innych nie ma to żadnego oddbicia. Warto by dodać o konflikcie pokoleń i zmianie gustów wraz z pstępem.

Przykłądem są "piękne" barokowe kobiety Rubensa, dla nas tłuste i obleśne.
..|..

Ive

Chorąży

Chorąży

PostŚr 11 sty, 2006 19:49

tia, tylko jak to napisać żeby jakoś wyglądało ? To nie takie proste...
(\__/)
(O.o )
Obrazek

Jon

Generał

Generał

PostŚr 11 sty, 2006 19:57

Jon w MSW napisał(a):Uważam, że na pytanie "czy cos jest piękne, bo jest piękne czy cos jest piękne, bo się nam podoba?" odpowiedzą jest druga część pytania, czyli „Coś jest piękne, bo się nam podoba”. Z bardzo prostego powodu – piękno jest względne, postrzegane przez każdego z nas inaczej, na co postaram się podać przykłady niżej.
Sensowne? Zdanie specjalnie podzieliłem na dwa, by to bardziej "rozwlec" :/

Inna sprawa... jak zmusić Worda, by rozwlekłe cytaty nie wstawiał od nowej liniki? Bo strasznie mnie to wpienia [ten wstęp, wklejcie sobie do worda, czcionka Comic Sans MS, 12, zobaczycie o co mi chodzi]...

~ Ronald Reagan

Ive

Chorąży

Chorąży

PostŚr 11 sty, 2006 20:04

spróbuj inną czcionke, bo ta comic sand to naprawde różne dziwa robi...
(\__/)
(O.o )
Obrazek
Następna strona

Powrót do Off-topic