Teraz jest Pt 20 cze, 2025 20:45

OFP Music Replacement 1.0

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

zGuba

Moderator

Moderator

OFP Music Replacement 1.0

PostN 06 sie, 2006 03:49

Najprościej mówiąc nowa muzyka dla OFP ^^

Większość kawałków pochodzi z pliku Music.pbo FFUR 2006 2.0, ale nie oni grali te kawałki ;) poza tym strasznie zmaścili podmianę - do ścieżki dźwiękowej z CWC ma się jak pięść do nosa (słychać jak grasz tę kampanię @FFUR) - momentami jest to zabawne, np. motyw ze Shreka w scenie z ruskimi tankami... niestety po krótkiej chwili zaczyna to irytować. Stąd w ogóle pomysł na addon ^^ teraz wszystko siedzi na miejscu, a gorszą część muzyki obróciłem w binarny niebyt.

Teoretycznie powinno pójść na OFP 1.46 - nawet jeśli nie, to wystarczy zabawa programami unpbo i makepbo.

Dodałem kilka piosenek System of a Down, jedną Dire Straits i jeden track Depeche Mode.

Instalacja - rozpakuj do folderu OFP i dodaj do modu linijkę @Music. np. -mod=ffur2006;@Music

Rozmiar archiwum .zip 65,5 MB

Pobierz tutaj:

Obrazek

Mirror 1 by Imutep
Ostatnio edytowano Śr 09 sie, 2006 00:30 przez zGuba, łącznie edytowano 1 raz

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostN 06 sie, 2006 10:47

A miałeś zgodę od System of a Down, Dire Straits i od Depech'ów, na użycie ich utworów w Twoim packu? Hm? :roll:

Volt

Major

Major

PostN 06 sie, 2006 12:10

A FFUR miał ? :twisted:
Obrazek

Zabix

Major

Major

PostN 06 sie, 2006 13:28

To temat o FFUR też proszę skasować.

Sudayev

Major

Major

PostN 06 sie, 2006 15:26

To jakas paranoidalna sytuacja moim zdaniem. Dlaczego zGuba ma kasowac temat ze swoim zupgradowanym music pakiem do ffura? Przeciez caly soundtrack w rozumieniu prawnym ffura zostal uzyty niezgodnie z prawami autorskimi, bo zaloze sie ze autorzy napewno w zaden sposob nie kontaktowali sie w tej sprawie z prawowitymi wlascicielami utworow uzytych w packu. Skoro ktos tu usilnie stara sie przestrzegac prawa, to dlaczego nie znikna z tej strony linki z ffurem (jako iz ten zawiera juz zgwalcony soundtrack sam w sobie jest juz nielegalny ! absurd !). Nawet jesli ma to charakter niekomercyjny, a w przypadku ffura trwa to dluzej niz 30 sekund, wiec w swietle prawa caly ffur jest nielegalny. Najlepiej bedzie jak usuniemy z dysku te mody, kto ma czyste konto to jeszcze przejdzie, ale recydywisci juz moga beknac :D
zGuba jezeli nie masz zgody wytworni lepiej sie nie pakuj w takie cos bo ktos cie z netu sypnie jeszcze :lol:

Mysle ze gdyby znalazl sie jakis upierdliwiec, to wkrotce mozna b ylo by sie spodziewac zamkniecia stony z ffurem, a wobec autorow wyciagniete zostaly by mozliwe konskwencje. Analogiczna sytuacja bylo by np. Rozdawanie za darmo dzieciom kolorowych wycinanek i plyt CD (np. Esperanza:D ) z hitami Micheala Jacksona.
OFP Jungle Fever | Beta Test Team

Sudayev

Major

Major

PostN 06 sie, 2006 22:24

W nawiazaniu do tematu, raz jeszcze.

Dura Lex Sed Lex - no ale chyba tego forum jak widac :wink:

Nigdzie w ustawie o prawie autorskim nie pisze o zadnych "samplach" tymbardziej trwajacych 30 sekund. Byc moze jest taki zapis w prawie zagranicznym, ale nie w polskim. Dwa to co robi ffur czy zGuba nie przynosi jakichkolwiek korzysci majatkowych (Chyba ze zGuba na bazarze sprzedaje to jako oficjel muzikskejp from ofp ;) ). Po trzecie, czy tworca ktorego utwory zostaly uzyte jako tlomuzyczne dla "jakiejs- tam - gry" ponosi z tego tytulu straty majatkowe ? Wczesniej spotkalem sie czytajac forum ze stwierdzeniem "niskiej szkodliwosci spolecznej" takiego czynu. Taka aktywnosc nie wplywa w zaden sposob na szkodliwosc - trzeba sobie zadac pytanie - czy darmowy zestaw muzyczny do gry przynosi straty wykonawcom ? Odpowie kazdy na to pytanie sam. Podpowiem tylko ze w swietle polskiego prawa, np. Piotrus moze rozdawac swoim kolegom utwory nagrane na nosnikach audio nie pobierajac zadnej oplaty. Jego dzialalnosc nie jest nielegalna, dopoki dopoty Piotrus nie zacznie na tym zarabiac :)

Zguba jesli juz publikujesz taki pack, to wypadalo by chociaz w readme zamiesc spis utworow jakie uzyles i wykonawcow.
Jezeli juz tu mowa o prawie i jego przestrzeganiu to nalezy zadac sobie pytanie czy dochodzi tu do rozpowrzechnienia utworow za posrednictwem sieci ?
Utwory zawarte w packu nie sa ogolno dostepne, niekazdy internatuta bedzie sie mial okazje zapznania sie z nimi, sa przekazane jako z grubsza wygladajacy plik pbo, ktory nie ma nadrzednego znaczenia przy odsluchu lecz jedynie drugorzedna rola (budowanie tla, czy jak kto sobie woli nazywac)

Na zakonczenie, wiecie dlaczego utwory w sklepach internetowych np. amazon.com czy vivid.pl trwaja 20 czy 30 sekund ? Bo jedynie w taki sposob moga zaznajomic KUPUJACEGO ze trescia. W przecienstwie do fanow ofp oni na tym ZARABIAJA. Nie mogli by dawac odsluchu pelnych utworow bo kazdy by sie sobie zgral i mial caly album za free z netu.

Konkludujac, nie ma co sie wdawac w pierdolaste dyskusje o prawie autorskim. Jest to temat bardzo grzaski i istnieje wiele interpetacji w srodowisku prawniczym o zapisach w tym prawie. Jezeli cos wydajemy co ma w jakis sposob wzbogacic nasza scene ofp, to robmy to uczciwie - podajac w readme wszelkie podziekownia, cytaty, czy chcociaz spis wystepujacych w grze wykonawcow wraz z utworami.

Swoja droga, fajna podmianka zGuba. SOAD czy Dire Straits strzal w 10. Tak trzymac.

Sudayev

Major

Major

PostPn 07 sie, 2006 01:44

Postawmy sprawe jasno. Faktem jest to ze niesprecyzowana wykladnia prawa autorskiego umozliwia zaiks domaganie sie oplat licencyjnych za RZEKOME osiaganie korzysci majatkowych z tytulu rozprzestrzeniania utworow muzycznych. W zapisach o prawie autorskim nie ma jeszcze nic o tle muzycznym dla gry czy modyfikacji, gdzie tworcy nie pobieraja z tego korzysci. Dyskusja o tle muzycznym, darmowych grach to temat dla teoretykow prawa. Tu raczej nie powinnismy sie tym przejmowac.

Kiedys, ktos bliski, gdziestam pracowal w grupie trzymajacej tantiemy - aka ZAIKS, mieli wprawdzie stawki dla producentow gier komputerowych. 1-4 utwory to bylo zdaje sie 3% od ceny produktu w katalogu producenta.

A jak naliczyc cene jesli cos nie kosztuje ? To proste, nie da sie.

Kod: Zaznacz cały
"W rozumieniu ustawy korzystanie z muzyki oznacza nie tylko odtwarzanie płyt czy kaset, ale rowniez udostepnianie utworow przy pomocy radioobiornika i telewizora (art 6 pkt 9 ustawy) Odtworzenia z megnetofonu, wiezy lub odbior z radia i telewizji wymagaja zaplaty wynagrodzen autorskichm jesli do nuch dochodzi w miejscu obslugi klientow lub docieraja w jakikolwiek sposob do klientow."

Prowadzisz dzialalnosc, pobierasz pieniadze, wykorzstujesz przy tym utwory muzyczne podpisz umowe z zaiks (n. Restauracja, fryzjer, szalet miejski, dyskoteka, bar, taksowkarz, warsztat - swoja droga to absurd. Miejsmy nadzieje ze ustawe, kiedys dopracuja ucinajac zaiksowi te zyle zlota jacy sa mikro-przedsiebiorcy w glownej mierze (za wyj. dyskotek czy miejsc gdzie muzyka sluzy jako zrodlo zarobku w pierwszej mierze. Zeby tanczyc musi byc muzyka. Zeby podwiozl mnie taksowkarz nie potrzebuje muzyki)

Napewno Bohemia Interactive musiala zaplacic tantiem zespolowi Seventh. Tworcy FDF nie musieli juz placic tantiem zespolowi Airut - bo ich gra jest darmowa. W zwiazku z tym zespol Airut nie mial nic przeciw zeby ich piosenki wrzucic do gry. Gdyby chlopaki z FDF`a czerpali by zyski materialne, wowczas zespolowi Airut moglo raczej napewno by sie to nie spodobalo. Oni tez chcieli by miec za pieniadze.

Moim zdaniem ktos niepotrzebnie wyiundukowal te dyskusje zadajac pytanie "A miałeś zgodę od System of a Down, Dire Straits i od Depech'ów, na użycie ich utworów w Twoim packu? Hm?" Opowiedz jest prosta - Nie, dlatego ze nie odtwarzam publicznie, nie pobieram za to pieniedzy, a zrazem nie przymuszam do zapoznania sie trescia. Moim celem nie jest rozpowszechnianie muzyki. It`s up to you.

Prawo polskie zezwala na posiadanie jednej kopii kazdego utworu, to sie moze wydawac kontrowersyjne - ale ja moge te kopie rozdawac za darmo niezaleznie na jakim one sa nosniku. Pozatym co to jest addon ? To jest nosnik czy jaka cholera, pozatym jest za darmo ! Muzyka ktora rozdaje, pelni role podrzedna - ma tylko budowac tlo w grze. Watpliwosci raczej brak. Takze podsumowujac, naszej ustawia o prawie autorskim jeszcze wiele brakuje do doskonalosci. Narazie wszystko jest na "sznurek i na sline". Zeby bylo jasno.

PS. To samo dotyczy sie osobnych utworow w misjach czy promo filmow (Takze film Yaciek`a z demonstracja skypacka gdzie byl "nielegalnie" :lol: [wedlug niektorych] uzyty kawalek George`a Thorogood`a - Bad to the bone :) ) No Yack, teraz uwazaj zeby cie nikt o tantiemy do zaiksa nie sypnal :wink:

eot

Zabix

Major

Major

PostPn 07 sie, 2006 12:40

Przestań teoretyzować, do czego zmierzasz?

Clon

Major

Major

PostPn 07 sie, 2006 14:53

Cichosza Zabix - Według mnie Sud dobrze prawi :]

zGuba

Moderator

Moderator

PostWt 08 sie, 2006 17:28

Dobra fajną dysputę wywołałem :twisted:
Szkoda tylko że nikt nie pisze czy mu się podoba moja podmiana :beksa:

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 08 sie, 2006 18:36

IMO bez sensu. Wole utworki Seventh i standardowe z CWC i RESa. Teraz, gdy mniej gram w OFP, często wrzucam do odtwarzacza płytke z soudtrakciem (z wersji GOLD).

Matte

Chorąży

Chorąży

PostWt 08 sie, 2006 19:47

Mirage napisał(a):IMO bez sensu. Wole utworki Seventh i standardowe z CWC i RESa. Teraz, gdy mniej gram w OFP, często wrzucam do odtwarzacza płytke z soudtrakciem (z wersji GOLD).

Kiedyś dałem linka do legalnego sciągnięcia Płyty Seventh decide, polecam ci miraż tę płyte
Obrazek

zGuba

Moderator

Moderator

PostŚr 09 sie, 2006 00:28

Mirage - jakby nie było, robiłem ten addon z myślą o FFUR 2006...
[OT] A co do Seventh to mizeroty z nich straszne. Pasują do CWC bo pasują, ale nie zmienia to faktu że grają jak licealna kapela mojego starszego brata. Osobiście uważam że nawet gorzej :twisted: [/OT]

A propos - mój addon doczekał się mirrora i newsa na OFP-4P

Topic na forum BIS: KLIK
Ostatnio edytowano Śr 09 sie, 2006 01:15 przez zGuba, łącznie edytowano 1 raz

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 09 sie, 2006 00:41

Matte napisał(a):
Mirage napisał(a):IMO bez sensu. Wole utworki Seventh i standardowe z CWC i RESa. Teraz, gdy mniej gram w OFP, często wrzucam do odtwarzacza płytke z soudtrakciem (z wersji GOLD).

Kiedyś dałem linka do legalnego sciągnięcia Płyty Seventh decide, polecam ci miraż tę płyte

Sevent do OFP wrzucilo 4 nutki (I am Gonna Fly, Decide, Lifeless i Overdoose). Reszta to kompozycje Ondreja Matejki (wg. mnie kapitalne). Na soundtracku znajdują się jeszcze bonusowe utwory Seventh "Communism" i "Cold War Dawn". Kazdy ma swoje gusta, BIS z doborem muzyki w moje gusta trafił idealnie ;)

zGuba

Moderator

Moderator

PostŚr 09 sie, 2006 01:03

A czy ja mówię że mi się jakoś nie podoba czy co? Po prostu oryginalne tracki nie pasują do idei "MODERN WAR CRISIS" :grin:

Zresztą - przeczytaj w readme - "Designed for FFUR" :twisted:
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint