Teraz jest N 30 lis, 2025 03:41

Wasze TOP10 - 2006

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Loony

Pułkownik

Pułkownik

Wasze TOP10 - 2006

PostN 17 gru, 2006 21:04

Rok 2006 chyli się ku końcowi... do końca tego A.D. zostało już tylko kilka dni, więc postanowiłem załozyć ten temat w którym każdy chętny napisze swój TOP10 - czyli 10 najlepszych addonów/modów/misji powstałych do OFP w tym roku. Oczywiście addonów/modów/misji może być więcej, ale bez przesady...

a oto mój osobisty TOP10:

1. Toyota Wars - za genialne jednostki i n-i-e-s-a-m-o-w-i-t-ą mapę Lybia
2. FFUR 2006 2.5 - za całokształt :P
3. Wrzesień 1939 - no cóż... :P
4. Su-30 od SCAR - jak dla mnie... jest to najlepszy addon jaki powstał do OFP
5. GROM 1.5 od Offtime'a - czołowy przykład tego, że Polak potrafi
6. WPS 0.55 - jw.
7. The Forest - to jedyna misja w OFP przy której tak cholernie sie bałem
8. Novajev - IMO to jest najlepsza mapka do OFP
9. Silent War - za to, że są ;]
10. Addony od Red Hammer Studios - kawał świetnej roboty!
11. Invasion 1944 - chyba nie trzeba tłumaczyć ;]

i te o których zapomniałem :P
Obrazek

ktos

Porucznik

Porucznik

PostN 17 gru, 2006 22:26

Dla mnie to będzie tak:

1. RHS, zwłaszcza Hindy i T-80
2. FFUR 2006
3. WP Soldiers 0.55
4. Lechistan
5. ORCS ZSU-23-4
6. VTE
7. VME PLA 2.0
8. OFF Grom 1.5
9. Footmunch (Su-24, su-33, itp.)
10. Silent War (chociaż w tym przypadku liczyłem na coś więcej)

101st Paratroop

Major

Major

PostN 17 gru, 2006 23:56

Eh, Końca 2006 jeszcze nie ma, a ja nadal czekam na FFUR 2006 2.9.9 ale...

1. WGL 5 ( Realistyka, estetyka [Choć początkowe, ohydne, żółto-czarne GUI :cry: ... na szczęście patch to poprawiał :) ], i ogromna ilość różnych modułów do niego )
2. FFUR 2006 ( Za to że jest, albo raczej, że będzie 2.9.9 )
3. The Forest
4. SLX Replacement Pack
5. GROM i w ogóle wszystkie addony polskich jednostek
6. TOP1, OPERA oraz TOP1 Dana ( To z czego słynął VBS ( oprócz jednsotek i wyglądu ) pod OFP. Inna sprawa, że robienie pod TOPa misji to istna katorga )
7. Tonal Redux ( Bush War przypadł mi naprawdę do gustu )
8. Arabia ( Nie, że jest taka dobra, tylko dlatego, że pomimo realistycznego odwzorowania Iraku, została chłodno przez większość odrzucona. Sprawiedliwość się dokonała ;) )
9. Patch 1.07 do Liberation 41-45 ( No co tu mówić... prawdziwy patch, a nie lekkie, wręcz niezauważalne zmiany w configu lub skryptach )

Specjalne wyróżnienie otrzymują:
Invasion 44 - Za to że wyszedł, że jest całkiem fajny no i za to że niedługo będzie patch do niego, a może nawet dwa :)

Silent War - Nikt się nie spodziewał że w ogóle wyjdzie, ale wyszedł, i co prawda jest 'as is', ale po przeróbkach, jest całkiem strawny.

Faceplant - ¦wietne ACU, naprawdę dobra robota. Co prawda troszkę za mało by znalazł się w top 10, ale na wyróżnienie zasługuje jak najbardziej.

Cry Havoc - Genialna wręcz kampania. Warta tylu problemów, jakich miałem przy próbie jej zagrania ( Może lepiej nie będę się rozpisywał :P )

VTE 0.3 - No co tu gadać ? Nam, porządny nam. że nareszcie przestał kopiować czyjąś robotę, i wstawił do moda coś od siebie. Co prawda, nie grałem w niego długo, ale IMO jest lepszy od...

Unsung Demo 2 - Kupa szumu, dobrej zabawy, lecz troszkę mało tego wszystkiego. Spodziewałem się czegoś więcej, chociaż na demo i tak jest świetnie.

Wrzesień 39 - Bo nareszcie są Polacy z okresu WWII :)

... i ostatnie, chyba najbardziej oczywiste wyróżnienie:

RHS Addon pack - Chłopaki dostali potężnego kopa i rozpędzili się strasznie. To był chyba jedyny czas w historii ofp, kiedy co kilka godzin wychodził kolejny, świetny addon ze stajni RHS. Miałem nadzieję że wypuszcza może jakąś kampanię, może jakieś GUI. Tak się nie stało, więc wyróżnienie jest w sam raz.

Niedoszli królowie:

Oczekiwałem na kilka addonów, modów które miały wyjść w roku 2006, ale niestety, chyba już nie wyjdą w nim, i co gorsza chyba już nie pod ofp:

Caen 44 - Gdyby wyszedł, zmiażdżyłby wszystko i wszystkich. Jeszcze gdzieś tam jest płomyczek, że jeszcze może go wydadzą, lecz ten płomyczek nadziei gaśnie :(

Flashpoint in Falklands 1982 - Tzn. twórcy mówią że jeszcze wyjdzie pod OFP, ale wątpię by to się stało jeszcze w tym roku ( choć kto wie, może jeszcze... ). Czekam na niego, bo chętnie bym pograł pełną armią brytyjską. A że addonów brytyjskich niewiele...

FFUR 2006 2.9.9 - Pod ofp wyjdzie, ale że nadal go nie ma....

Zaskoczenia:

Jest jedno, małe:

FCAU V.I.R.U.S Units - No, porządne jednostki od Sled'a88. To już coś, patrząc na Konspiracje. Mam małe wątpliwość, czy tych modeli czasem komuś nie "ukradł", ale jeśli nie, to naprawdę nieźle. No i teksturki niczego sobie...

Troszkę spora ta lista, i lekko odbiega od założeń, ale te rok 2006 jest tylko raz ;) :twisted:

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 18 gru, 2006 12:19

No tak... jeśli już mowa o wyróżnieniach, to ja jeszcze daję:
- VTE - chyba wiadomo. IMO najlepszy mod o Wietnamie
- Unsung - jw.
- SLX - też zrobiło wiele zamieszania. Oczywiście na plus :P
Obrazek

Oscypek

Major

Major

PostPn 18 gru, 2006 16:04

Misje:
  • Hawk in Nets
  • Operation Black Mamba
  • The Black Gap
  • Facile Ground
  • Deep Water
  • Petrovice Silent
  • Airborne
  • Apache Assault
  • Lotto
  • WFTH

smola93

Porucznik

Porucznik

PostPn 18 gru, 2006 18:40

1. FFUR 2006 - najlepszy mod w jaki grałem
2. Wrzesień 1939 - tłumaczy nie musze
3. The Forest - pobrałem, i byłem mile zaskoczony
4. Drago oraz Drago 2 o których nie można zapomniec :P
5. Unsung - bardzo dobry mod
6. WPS - bo polskie i dobre :P
7. GROM - jak wyżej
8. Invasion 1944 - dośc dobry mod, choc mogło by lepiej
9. Lechistan
10. Silient War - za to że chociaż wyszedł...

brambi

Chorąży

Chorąży

PostWt 19 gru, 2006 18:00

Kolejność zupełnie przypadkowa:

1.WPS 0.55-za świetne polskie jednostki
2.Addony RHS-za maszyny byłego ZSRR na wysokim poziomie
3.Wrzesień 1939-nasi z września wymiatają.I ukazali się na czas co jest rzadką rzeczą w modach
4.WGL 5.0-multum realizmu i jednostek
5.Drago 2-miodzio :P
6.Grom1.5-poziom jak w orginale :D
7.The Forest-majstersztyk.Tyle

Koniec?
W rzesztę nie miałem czasu ściągnąć i pobrać(ta waga,ten transfer)Ale zasługują na wyróżnienie:
8.Silent war-czekali,czekali a doczekali rozbebeszonego moda...Na screenie nieźli Białoruscy tyle widziałem.Totalnia niespodzianka :D
9.VTE 0.3-bardzo chciałby pograć.Zawiera dużo jednostek,uzbrojenia i zapewne klimat czasu apokalipsy
10.SLX Replacement Pack-to ściągnę na pewno.Zmnienia OFP w znaczny sposób miły dla oka.

Jeśli herezje nie palcie na stosie :twisted:

Sudayev

Major

Major

PostCz 21 gru, 2006 17:25

Dobry temat.

Dla mnie top 10 to:

1. FDF 1.4 + ww2 Kapitalny mod, jedyny kompletnie wykonczony od podstaw z mnogoscia jednostek oraz wysp w roznych odmianach. Do tego wybor scenerii od pustyni po zimowe klimaty. WW2 Najlepsze, najbardziej klimatowe co moglo wyjsc. Wszytko kompletne bez wiekszych bugow, i Bogu dzieki zadne alfy czy bety. Poprostu FDF 1.4 !

2. Tonal Redux + Special Forces. Kawal robrej roboty, niesamowity klimat, rewelacyjne jednostki i bron. Nie wspomne o zombiakach co sa zawarte w packu, to jest cos!

3. Pack rosyjskich jednostek z ekipy Red Hammer Studios oraz ORCS.

4. Hyk modern US infantry pack 1.99 - Ostatnia wersja najpopularniejszego packa jednostek amerykanskich.

5. VTE o.3 Zalozenie autorow: stworzyc nastepce Sebnampacka2. Udalo sie. Najlepszy Wietnam War z cala masa jedenostek oraz wysp do wykorzystania.

6. CSLA 2 update 2. Jako wielki fan czechow dlugo na to czekalem. Pierwszorzedna robota.

7. Nogova 2 Mapfact. Co tu duzo gadac, to trzeba zobaczyc.

8. FFur 1985 Winter. Ogldal ktos film pt "Czwarta Wojna"? To jest to, zimna wojna. FFur 1985 Winter oraz Woodland najlepeiej odwzorowuja klimaty zimnej wojny czyli OFP: Cold War Crisis. Dla mnie liczy sie atmosfera gry nie zas piekne jednostki i bajeczne efekty. Reszta ffurow mozna sobie darowac.

9. Wojsko Polskie + Grom autorstwa offtime`a. Swiatowy poziom!

10. Afghan Everon Pack.

Wyszlo wiele rewelacynych modow addonow.

Na specjalna uwage zasluguja:
WGL, Samoloty od Footmuncha, Libmod, Zimowe jednostki do Invasion 44 demo, Wyspa Saria, Wyspa Suursaari, Zombiaki Farmlandu, vilas pack ...
OFP Jungle Fever | Beta Test Team

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 22 gru, 2006 14:03

No taak, zapomniałem o wojakach od ORCS. Jak dla mnie: najlepsze współczesne jednostki rosyjskie w OFP ;)
Obrazek

Monty

Porucznik

Porucznik

PostN 24 gru, 2006 16:37

Misje SP:

- "When The World Ends" autorstwa Gaii - ta kapitalna misja o dziwo przeszła u nas bez echa, a szkoda. Pierwsze miejsce dla niej za nieszablonową fabułę w stylu Toma Clancy'ego, rewelacyjne intro/outro, cutscenki, grywalność, klimat, ogromną ilość rozmaitych skryptów, równie dobrą oprawę wizualną, możliwość wyboru poziomu trudności oraz ogromny profesjonalizm autora. Traktuję ją na równi z produkcją Sui'ego - "Facile Ground".

- "Three Kings" v1.06, której autorem jest Jezuro, którego dobrze znamy z produkcji "Morning Dew", która znalazła się w gronie dziesięciu najlepszych misji w konkursie MEC 2004. Zdecydowały identyczne elementy, które przedstawiłem w "WTWE".

- "Hinds" (Sarge Studio) - Kolejny przykład, który udowadnia, że Czesi są znakomitymi missionmakerami. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich maniaków latania w OFP.

Mody i addony:

- SLX Replacement Pack - za próbę zdetronizowania ECP, niestety pomimo wydania patcha 1.08 mod wciąż posiada błędy. Plus za efekty specjalne oraz animacje, a zwłaszcza tą, która pozwala nam ciągnąć rannych.

- WPSoldiers oraz Grom Offtime'a - za znakomite tekstury oraz za stworzenie graczom możliwości tworzenia misji z polskimi jednostkami.

- CSLA 2 Update 2 - jak zwykle wysoki poziom Czechów, świetne wykonanie oraz to, czego często brakuje innym produkcjom - misje i kampanie, dzięki temu testowanie modu nie ogranicza się jedynie do ustawiania jednostek w edytorze.

- TOP1 & OPERA1 - za namiastkę VBS1 w OFP, znakomite narzędzie dla missionmakerów, które pozwala dobrze opracować taktykę danej misji.

- FFUR 2006 - za zbiór najlepszych addonów do OFP w jednym modzie, do tego znakomite efekty

- Wrzesień 1939 - przede wszystkim ekipa dotrzymała słowa i mod ujrzał światło dzienne w wyznaczonym terminie, poza tym wreszcie mamy godnych polecenia polskich żołnierzy z okresu II wojny światowej.

- Invasion 1944 alpha 2.0 - Najważniejsze, że został wydany, dzięki temu jest szansa, że przynajmniej niektóre błędy i braki zostaną poprawione.

Wyróżnienie:

Addony od RHS - za niespotykaną dotąd szybkość w wydawaniu kolejnych addonów oraz wysoki poziom wykonania.
Obrazek
Obrazek

smola93

Porucznik

Porucznik

PostN 24 gru, 2006 22:23

Do mojej listy musze dodac gdzieś tak na 2 miejsce VTE 0.3. Niedawno ściągnołem i nie moge się oderwac od nowego ofp w wietnamskich klimatach :) więc:
1. FFUR 2006 - najlepszy mod w jaki grałem
2. VTE 0.3 - najlepszy mod o tematyce wojny w wietnamie do ofp
3. Wrzesień 1939 - tłumaczy nie musze
4. The Forest - pobrałem, i byłem mile zaskoczony
5. Drago oraz Drago 2 o których nie można zapomniec
6. Unsung - bardzo dobry mod
7. WPS - bo polskie i dobre
8. GROM - jak wyżej
9. Invasion 1944 - dośc dobry mod, choc mogło by lepiej
10. Lechistan

zGuba

Moderator

Moderator

PostPn 25 gru, 2006 18:13

Dla mnie kolejność jest taka:
1. OFPL i GROM
2. FFUR 2006 2.5 z moim patchem - grunt to skromność ;)
3. SLX
4. Addony RHS
5. Lechistan
6. Saria
7. Tarin
8. WaterWorld Gnata (można było pograć w FFURCTI 1.0 na serwerze moich niemieckich przyjaciół z URR)
9. Fregaty Gnata
10. a co mi tam - zwierzątka MiGa ;) OFP mam w końcu dopiero od roku.

Model

Chorąży

Chorąży

PostPn 01 sty, 2007 20:08

1. Liberation 41-45
2. Invasion 1944
3. GROM
4. FDF
5. FFUR
6. Slovak Army Pack
7. WPSoldiers
8. VTE
9. Drago
10. Silient War

Mam nadzieję, że rok 2007 przyniesie nam wiele addonów, modów itp.
Ale osobiście czekam na następujące :
1. Caen 44
2. Lapland War 44-45
3. Wrzesień 1939 v1.0 8)
Obrazek
Obrazek

Severb

Porucznik

Porucznik

PostCz 04 sty, 2007 20:07

1. Liberation 41-45 (zawsze i zawsze pozostanie tym najlepszym modem WWII)
2. FFUR 1.1 (mundury Ruskich rullez...)
3. Invasion '44
4. SLX Replacement Pack
5. WGL
6. The Forest
7. Retalation Peacekeeper ("Podkowu? Możno być na szczęście. Gdybym tylko mógł przywalić komuś tym w czerep...")
8. Oosterbeek Campaign
9. RHS
10. Farmland Horror Pack 3
Obrazek
Obrazek
Obrazek

lucter

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 08 sty, 2007 21:23

1. WPS oraz GROM
2. FFur 2006
3. FFUR 2007(jakby to ująć moim zdaniem spózniony prezent na święta;])
4. The Forest
5. Kampania "Shadows of the Motherland"
6. Kampania "Everon w ogniu" oraz "Operacja Biały Orzeł"
7. Jednostki od RHS
8. Wrzesień '39
9. VTE 0.3
10. GRAA taki fajny mini modzik
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint