Eh, Końca 2006 jeszcze nie ma, a ja nadal czekam na FFUR 2006 2.9.9 ale...
1. WGL 5 ( Realistyka, estetyka [Choć początkowe, ohydne, żółto-czarne GUI

... na szczęście patch to poprawiał

], i ogromna ilość różnych modułów do niego )
2. FFUR 2006 ( Za to że jest, albo raczej, że będzie 2.9.9 )
3. The Forest
4. SLX Replacement Pack
5. GROM i w ogóle wszystkie addony polskich jednostek
6. TOP1, OPERA oraz TOP1 Dana ( To z czego słynął VBS ( oprócz jednsotek i wyglądu ) pod OFP. Inna sprawa, że robienie pod TOPa misji to istna katorga )
7. Tonal Redux ( Bush War przypadł mi naprawdę do gustu )
8. Arabia ( Nie, że jest taka dobra, tylko dlatego, że pomimo realistycznego odwzorowania Iraku, została chłodno przez większość odrzucona. Sprawiedliwość się dokonała

)
9. Patch 1.07 do Liberation 41-45 ( No co tu mówić... prawdziwy patch, a nie lekkie, wręcz niezauważalne zmiany w configu lub skryptach )
Specjalne wyróżnienie otrzymują:
Invasion 44 - Za to że wyszedł, że jest całkiem fajny no i za to że niedługo będzie patch do niego, a może nawet dwa
Silent War - Nikt się nie spodziewał że w ogóle wyjdzie, ale wyszedł, i co prawda jest 'as is', ale po przeróbkach, jest całkiem strawny.
Faceplant - ¦wietne ACU, naprawdę dobra robota. Co prawda troszkę za mało by znalazł się w top 10, ale na wyróżnienie zasługuje jak najbardziej.
Cry Havoc - Genialna wręcz kampania. Warta tylu problemów, jakich miałem przy próbie jej zagrania ( Może lepiej nie będę się rozpisywał

)
VTE 0.3 - No co tu gadać ? Nam, porządny nam. że nareszcie przestał kopiować czyjąś robotę, i wstawił do moda coś od siebie. Co prawda, nie grałem w niego długo, ale IMO jest lepszy od...
Unsung Demo 2 - Kupa szumu, dobrej zabawy, lecz troszkę mało tego wszystkiego. Spodziewałem się czegoś więcej, chociaż na demo i tak jest świetnie.
Wrzesień 39 - Bo nareszcie są Polacy z okresu WWII
... i ostatnie, chyba najbardziej oczywiste wyróżnienie:
RHS Addon pack - Chłopaki dostali potężnego kopa i rozpędzili się strasznie. To był chyba jedyny czas w historii ofp, kiedy co kilka godzin wychodził kolejny, świetny addon ze stajni RHS. Miałem nadzieję że wypuszcza może jakąś kampanię, może jakieś GUI. Tak się nie stało, więc wyróżnienie jest w sam raz.
Niedoszli królowie:
Oczekiwałem na kilka addonów, modów które miały wyjść w roku 2006, ale niestety, chyba już nie wyjdą w nim, i co gorsza chyba już nie pod ofp:
Caen 44 - Gdyby wyszedł, zmiażdżyłby wszystko i wszystkich. Jeszcze gdzieś tam jest płomyczek, że jeszcze może go wydadzą, lecz ten płomyczek nadziei gaśnie
Flashpoint in Falklands 1982 - Tzn. twórcy mówią że jeszcze wyjdzie pod OFP, ale wątpię by to się stało jeszcze w tym roku ( choć kto wie, może jeszcze... ). Czekam na niego, bo chętnie bym pograł pełną armią brytyjską. A że addonów brytyjskich niewiele...
FFUR 2006 2.9.9 - Pod ofp wyjdzie, ale że nadal go nie ma....
Zaskoczenia:
Jest jedno, małe:
FCAU V.I.R.U.S Units - No, porządne jednostki od Sled'a88. To już coś, patrząc na Konspiracje. Mam małe wątpliwość, czy tych modeli czasem komuś nie "ukradł", ale jeśli nie, to naprawdę nieźle. No i teksturki niczego sobie...
Troszkę spora ta lista, i lekko odbiega od założeń, ale te rok 2006 jest tylko raz