Alderous zapytał, co WAM (konkretnym osobom) podoba się w CTI. Tak więc odpowiadam, zresztą moje odpowiedzi znając życie zdublują odpowiedzi poprzedników, ale nie moja wina, że wszystkich w CTI "nakręca" to samo
Tak więc:
1. Ogrom możliwości, stosowanie najróżniejszych technik i najróżniejszych kombinacji.
2. Poprę kondora, wiem co to za uczucie, jak Ci serce chce wyskoczyć jak się skradasz z ładunkami. I wiesz co, faktycznie, te uczucie "jednego życia" to prawda... bo wiesz, że jak zawalisz, to drugiej szansy nie będzie bo wróg już wie, że zrobił za słabą obronę i ją wzmocni. Osobiście akcje typu SpecOps też lubię.
3. W MFCTI możliwość gry "wielodniowej" (ACCELERATION TIME). Daj to tyle nowych opcji, choćby taktyki nocne (choć ładnie spowalnia grę).
4. Bycie commanderem. Widzisz, ja nie robię tak jak już wspominali kilku baz. Osobiście uważam, że to trudne rozwiązanie. Dlatego, jeśli jest okazja (pieniądze i gotowe najważniejsze upg bazy) robię tzw. UPGRADE GłĂ“WNY, czyli KWATERĂŠ GłĂ“WN¡. Zwykle kojarzona jest z ogromną bazą z potwornie wielką obroną. I taka właśnie jest. Największa z moich baz miała w sobie 7 koszar, 5 Light Vehicle Factory, 3 Heavy Vehicle Factory, 3 Aircraft Factory, CC, 2 Ammo Depot, 2 Repair Depot i kilkanaście działek AA i HE. Spróbujcie zarządzać bazą, gdzie, żeby przejechać od np. koszar do AF najlepiej użyć jeepa bo jedno od drugiego dzieli 300m. A co dopiero ją bronić. Ktoś pewnie zapytałby: Po co taka wielka baza?? Lepiej zrobić dwie w innych miejscach. Po części to prawda, ale zarządzanie jedną bazą sprawia ludziom problemy, a teraz wyobraźcie sobie 2, 3 lub 4! (Wiem jakie to trudne bo kiedyś miałem 4

). Zaś pamiętaj, że aby zaliczyć CTI przez destrukcję trzeba zniszczyć wszystkie koszary, fabryki i MHQ. No to policzmy. 1 (MHQ) + 7 (koszary) + 5 (LVF) + 3 (HVF) + 3 (AF) = 19 obiektów do zniszczenia. Dlatego jeden żołnierz z ładunkami i tak nic nie zdziała, a i heli zanim rozwali całość to się namęczy

Kwatera Główna to bardzo dobra technika (szczególnie jak maż dużo przestrzeni, jak np. lotnisko, ale wymaga wielu ćwiczeń, żeby ją dobrze opanować. Jak wspomniałem, niektórzy mają problem utrzymać w całości 4 budynki + MHQ, a co dopiero bronić naraz 18 budynków + MHQ... ale za to jaka satysfakcja jak się wygra z przeciwnikiem, który miał typową bazę. Wtedy jest myśl np.: "Ha. Patrz czego się dorobiłem. Moja baza zajmuje powierzchnię 500m na 500m. Miała potężną obronę, Twoje pojazdy nawet na 500m nie podeszły" etc. Poprostu, ta duma, że chciałeś i osiągnąłeś cel. Jeśli w tak wielką bazę włożysz (po przewotowaniu za włączeniem Unlimited Stationary Defences) ok 20 HE i 25 AA (z pomocą AI innych graczy bo oni często nie biorą ich do walki). Wyobraź sobie... KA50 kontra 45 działek, których na dodatek nie wykrywa radar... i to jest to... ten ogrom możliwości... przy walce, budowie, obronie. Gram w CTI ponad 2 lata... i naprawdę wiele technik walki, budowy i obrony widziałem, ale co chwile są jakieś nowe...
Jest jeszcze jeden aspekt CTI który powoduje, że tak bardzo go lubię. Jest to różnorodność misji: MFCTI1.16, MFCTI1.16 COOP, MFCTI.COM, MFCTI.COM COOP, cała gama crCTI, CTI44, FDF CTI, CSLA CTI, VE CTI, LSR, ECL, WGL, ZEUS, no poprostu ogrom...
Ale jednak jednego mi brak...
Jeśli widział ktoś KICTI to wie o co chodzi... 3 teamy... USAvZSRRvRES. Za to zrobione BEZNADZIEJNIE. Chciałbym np. też USAvZSRRvRES, ale przy standartowych zasadach MF lub cr. albo FDF lub CSLA (bo ruch oporu nie ma lotnictwa) więc byłoby USAvZSRRvFDF/CSLA. To by były walki. A kto by siedział w miastach?? Cywile którzy traktowani by byli jako wróg publiczny nr 4

Jeśli ktoś zna misję MF i/lub cr CTI na 3 teamy przy NORMALNYCH zasadach, to proszę o jakieś info i/lub link do misji i ewentualnych addonów.