Zmiany są częściowoj organizacyjne np. zmieniła się nazwa addonu i nazwy klas. Widoczne zmiany w addonie to:
- Zombie zadają dużo silniejsze ciosy i atakują również pojazdy (mogą zabić człowieka jednym celnym ciosem).
- Gracze są teraz po cywilnemu (w czarnych skórzanych kurtkach). Standardowe uzbrojenie to Glock17 + 4 mag.,dwie flary oraz dwa opatrunki i zazwyczaj dodatkowo jakaś większa spluwa + 4 mag.
- Obecne są wspomniane opatrunki, które można sobie przekazywać albo zostawiać. Jeden opatrunek powinien postawić na nogi po solidniejszych obrażeniach.
- Obecne są flary, które można rzucać z ręki. Zaczynają świecić w powietrzu i świecą po tym jak upadną na ziemię. Rzucona flara świeci przez około 60 sekund.
- Po pozostawieniu broni można tłuc pięściami, ale nie polecam

- Dzwięki obecne w misji zostały przeniesione do addonu w związku z tym misje będą ważyć po kilkanaście kB i bedzie się je zasysać po wejściu na serwer.
- Zombie bełkoczą nieco ciszej
Poza tym gracze i zombie mogą być dowolnej strony (poza cywilami).
Co do misji to większość zmian wynikała z zmian w nazewnictwie klas, ale były też inne np.
- Gracze używają obecnie Glock'ów i H&K G3. Dostępne są również opatrunki i flary
- Skrypt polowania zombie został nieco ulepszony
- W ustawieniach misji można zmieniać odstęp czasu w jakim zombie są spawnowane
- Zombie po utworzeniu wstają z pozycji leżacej, co wygląda jakby wykopywały się z ziemi.
- Dodany cywil-spectator
- Poprawiony bug związany z światełkami dającymi zielony blask - pojawiało się ich przy każdej fontannie tyle ilu było graczy, a ponadto nie zawsze były w tym samym miejscu co fontanna.
- W trakcie misji nie ma mapy
- Gracze oczywiście nie są już sanitariuszami.
- Godzina zmieniona na 0:00 - wymusi to korzystanie z flar
Chyba nic nie pominąłem. Mam nadzieję, że nowe rzeczy zadziałają poprawnie w MP.
Obecnie muszę popraawić Search'n'Survive, a także pomyśleć o dalszych ulepszeniach addonu. Przede wszystkim trzeba zrobić nowy model zombie z teksturami, albo chociaż użyć modelu BIS i użyć tekstury zranienień. Muszę również zrobić model apteczki i flary (to akurat jest proste). Trzecia rzecz na której mi zależy to stworzenie animacji ataku w której zombie rzuca się do przodu przemieszczając się o jakieś dwa metry - to wystarczy by zamaskować odległość z jakiej następuje "rzut". Pewne pojęcie o OFPAnim mam, ale muszę dowiedzieć się nieco o dodawaniu animacji do addonów. Ostatecznie mogę po prostu wyzwalać animację eventhandlerem, ale wolałbym zastąpić nią animację ciosu pięścią.