Teraz jest Wt 05 sie, 2025 04:21

ArmA II

Oczywiście związana jedynie z tematyką ArmA II oraz Operation Arrowhead...
  • Autor
  • Wiadomość

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 24 mar, 2009 00:04

Heh, M14 to piękny karabin, a tu widzę wersję tak tacticool, że bardziej chyba być nie może... Korpus M14A1 SAW, luneta (zapewne Leupold 3.5x10), dobrze, że sobie chociaż tłumik darowali... Takie karabiny często się widuje na wystawach i Discovery, rzadko w rękach żołnierzy. Zresztą w CoD4 był Springfield M1A (cywilna wersja M14) co udawał M21, więc co tam...

Masz na myśli
http://www.arma2.com/weaponry_en.html ? Toż to zwykłe M14 DMR dedykowane dla "Jarheadów", żaden Tacticool
http://twombly.sweb.cz/Weapons/M14DMR.jpg pierwsze lepsze zdjęcie.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Usmc_ ... _green.jpg i z tłumiczkiem speszyl for ju ^^

Poza offtopiciem, mogliby faktycznie do działu zbrojowni coś wrzucić, darując sobie "coming soon". Mnie trochęmartwi fakt pokazywania screenów na stronei Steama, osobiście mam urazę do tego systemu ;) Byleby nie dopadł Army ;)

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostWt 24 mar, 2009 01:52

"It's not tacticool if it serves its purpose" - "To nie tacticool jeśli służy czemu powinno" - mówiąc po ludzku - "To nie tacticool, jeśli te duperelki faktycznie się przydają"
Nah, jestem pewnie przewrażliwiony po snajperkach z ArmA...

Swoją drogą, ciekaw jestem jak będzie z zoomem. ArmA po którymś patchu nagle straciła zoom przy zwykłej broni, ale jeśli ktoś potrzebował przybliżenia, zawsze mógł PPM przytrzymać. Ale jak ktoś nie chciał to nie musiał. Bardziej interesuje mnie zoom snajperek.

W OFP 1.96 za zerowy zoom odpowiadała wartość ~0.7. Celowniki mechaniczne miały początkowo 0.24 (ok.x3), później 0.35 (x2), co mniej, więcej pokrywa się z zoomem "manualnym" z ArmA. Bronie z dodatków miały zoom 0.28 niezależnie od oferowanego w rzeczywistości przybliżenia: XMS, AUG(x1.5), G3, G36(x3) i FAL) i tak już BIS zostawił.
SVD, który w rzeczywistości posiada zoom x4 (przynajmniej celownik PSO-1) powinien mieć wartość 0.175, ale miał 0.08 (jakieś x9), a w którymś patchu nawet 0.04(ok.x18).
Tak duże przybliżenie pozostawia gracza bezbronnym w starciach na dystansie ok.300m (co było IRL dystansem na którym SVD już powoli pokazywał tygrysi pazur).

Nie wiem jak było z tym w ArmA (nie grzebałem się nigdy w konfigach), ale jestem pewien, że zoomy wielu broni (a już na pewno tych wyposażonych w PSO-1(x4) i ACOGi(zazwyczaj x3.5-x5.5) były MOCNO przesadzone.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem było by załatwić ironsighty i aimpointy tak jak w ArmA (przy czym kwestię dostępności zoomu regulować w opcjach poziomu trudności (albo serwera w MP), a lunety i insze łatajstwa przybliżające obraz obdarzyć rzeczywistymi wartościami zoomu. Niespecjalnie wierzę w takie stosunkowo realistyczne załatwienie sprawy, chociaż kto wie...

Kinda related:
Obrazek

eJay

Chorąży

Chorąży

PostCz 26 mar, 2009 13:44

Problem wierności historycznej w ArmA II polega na tym , że BIS w żaden sposób nie odwzorowuje żadnych z frakcji (no może poza Hamerykanami) - większość z nich to są albo zmyślone science-fiction nacje albo mocno ograniczeni przedstawiciele. Tak naprawdę za prawdziwe pukawki i pojazdy odpowiedzialni będą addonmakerzy. Jak chce tylko w ArmA II trzech rzeczy - poprawionego AI, zmodyfikowanego edytora misji oraz dobrej optymalizacji (jak ArmA 1.14).

Operator

Porucznik

Porucznik

PostCz 26 mar, 2009 14:27

Jeszcze jakiś porządny system obrażeń...
Perz - nie rozumiesz i nie zrozumiesz.

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 26 mar, 2009 20:39

zauważyłem że ZNÓW BIS na AKS74U dał tłumik od AKMS
otóż to istotny błąd - dali model tłumika mocowany na lufę od AKMów
a nakręcany tłumik od AKS74U i chyba AK74 (inny kaliber) wygląda zuupełnie inaczej

Fakt, również mnie dziwi montowanie na AKS-74u tłumików PBS-1 pod 7.62x39 a nie PBS-4 (wchodził w skład projektu/konkursu na wyciszony karabinek/subkarabinek), które jak wspomniałeś, działają i wyglądają zupełnie inaczej. Nawet gra tak pełna ingnorancji jak Americas Army posiada dość poprawne odwzorowanie takiego sprzętu.

że po za AK-107 (wg. mnie nie realne , armia ma AK74M regularnie)

Um..przecież to BIS, nie wymagaj takich szczegółów ;) (pomijając fakt że np takie Czarne Wilki nadal mają AKS-74 jako broń podstawową, tyle że w śliwkowych plastikach, OMON preferuje SR-3, AKSU, AKMSy i AKMy, inne jednostki MWD mająjeszcze większy misz-masz, a w Gruzji piechota zmotoryzowana i inne jednostki zaczęły powszechniej używać AKSU czy np takie WDW SWD-S etc). A tutaj wrzucają SZ FR AK-107 będące raczej na eksport , z optyką 1P29 czy kolimatorkami (zachaczającymi bodajże lekko o "holograficzny system celowania") "Kobra" etc. etc. etc.

Ale Stalowych Skupiaczy Myśli, potocznie zwanych hełmami, nie zdołali pepiki zmienić... Z drugiej strony, i tak wszystko moderzy naprawią/dorobią, ja się modlę, żeby to nie było odgrzane demo zwane Armed Assault, za tóre zapłaciłem 100 pln, jak i Wy drodzy koledzy...i żeby wkońcu psotarali sięo AI które potrafi być tak elastyczne że ptorafi walczyć w zmieniającej się topografii/miastach + to o czym koledzy wcześniej wspomnieli.

kondor

Major

Major

PostPt 27 mar, 2009 11:45

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostPt 27 mar, 2009 13:06

MAKE ME UNSEE IT!!!!
A na poważnie: Pomijając to co zostało już powiedziane:
Czy mi się zdaje czy ten AK-74 ma kolbę i łoże z drewna?
Znowu kilka odgórnych wariantów M16. Szkoda, bo ja np. wolę dopasować broń do swoich potrzeb. A tak o M16A4 z aimpointem M68 mogę znowu zapomnieć.
Ciekawe czy BIS wie czym się różni M4 Carbine od M4A1? Za jakieś trzy miechy się dowiemy...
G36K z całą optyką dużego brata? Oh, well...
Also, XM8? WTF? NAWET jednostki specjalne rzadko korzystają ze sprzętu, który zakończył się na prototypach. A jeśli już jest w produkcji (no, w końcu przyszłość) to chyba powinien pozbyć się "X" z nazwy? Whatever...

Ekspertem w broni żadnym nie jestem, ale panowie, proszę...
"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
--The Vault Dweller

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 27 mar, 2009 14:43

a jakie ma mieć niby?
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostPt 27 mar, 2009 15:44

reyhard napisał(a):

a jakie ma mieć niby?

Na samym początku AK-74 faktycznie miał te elementy z laminowanego drewna, ale z pewnych "drobnych" przyczyn (np. bardzo jasny obraz w noktowizorze) szybko zastąpiono je na przypominające drewno elementy z polimeru, zastąpione z kolei wraz z AK-74M czarnym polimerem.
"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
--The Vault Dweller

Operator

Porucznik

Porucznik

PostPt 27 mar, 2009 16:01

Variants: AK-107, AK-107 GP-25, AK107 GP-25 PSO, AK-107 PSO

To dlaczego do jest na obrazku z kobrą?
Perz - nie rozumiesz i nie zrozumiesz.

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 27 mar, 2009 16:12

szybko zastąpiono

ciekawe.

Od 1974 do 1985 produkowano AK74 z drewnianymi elementami, w latach 1985-1989 zaczęto produkcje z syntetycznych elementów, a od 1989 zaczęli wszystko tworzyć z polimeru. I tak aż do AK74M. Z ~7 milionów AK74, tylko ~2 miliony było nie drewniane.

Patrząc na daty, jak i liczby, jakoś mnie nie dziwi, że partyzanci/siły rządowe, dysponują starymi egzemplarzami AK74. Zdziwiłbym się dopiero, jakby to siły pokojowe Rosji, prócz AK107, dysponowałby czymś takim, zamiast AK74M.
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostPt 27 mar, 2009 16:25

Zawsze mogę się mylić :grin: , jak już wspomniałem ekspertem nie jestem.
Tak swoją drogą, dali Rosjanom AK-107 jako broń podstawową, ale nie widzę tu ani AS-VAL ani AN-94. Że zbyt egzotyczne? To w taki razie co tu robi 5 wersji XM-8? Albo 4 wersje G36?
Aż się boję, co pokażą w galerii snajperskiej... Jak zobaczę, że Rosjanie mają tylko SVD...
--The Vault Dweller

Maćko

Generał

Generał

PostPt 27 mar, 2009 23:25

hymm... BIS dostał dzisiaj chyba jakiegoś speed'a :D
http://www.arma2.com/machineguns_pl.html - karbiny maszynowe.
http://www.arma2.com/handguns_pl.html - pistolety.

Co ja miałem jeszcze... aa... ArmA 2 dostała od PEGI 18+ - co oni tam wymyślili że 18+? :D
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostSo 28 mar, 2009 00:45

Oh, lol. A raczej lulz. Takie same ubogie poletko pistoletowe jak ArmA. Gdzie Mk.23 i wersja z tłumikiem(bo na montowany w real-time tłumik to nawet nie liczę)? Nie po to chyba powstał słynny US SOCOM, żeby tak po prostu z niego zrezygnowali na rzecz ustępującego mu w każdym względzie klonu Beretty? Ale to pestka, pesteczka powiem, w porównaniu z tym co widzę u Rosjan. Gdzie APS? Gdzie GSh-18? Aż tak zbiednieli? Wolne żarty!

Karabiny maszynowe. Zaskoczony nie jestem. Ale rozczarowany - tak!
Równowaga kosztem realizmu. Jedna z wielu bolączek ArmA uderza ponownie.
Kaemy jak widzę nie mają żadnych "dodatkowych elementów". Nawet widzę ich logikę: "Nie możemy dać Elcan-a na M249, albo PSO-1 na RPK-74 bo będą za mocne". Przełknęli tylko tego rasowanego M240 (pewnie już obmyślili specjalną misję/postać do niego).

Naprawdę, ciężko mi przełknąć tę fuszerę (bo to nie jest niedopracowanie, to perfidne olanie sprawy) . No ale po co mają się męczyć? Addonmakerzy zrobią za darmo...
[tu wrzuć długą, a namiętną wiązankę]

Tak btw, opis PKM-a
it is a heavy weapon to carry
no chyba w porównaniu z AK? Bo od M240 to jest już lżejszy i to o parę kilogramów, że o starym (a ciągle przez Marines używanym) M60 nie wspomnę.

Poza sprawą zbrojowni. Czy tylko mi się wydaje, że BIS niespecjalnie rozumie różnicę między US Army i US Marines, uważając, że Marines to po prostu ci z fajniejszymi mundurami i spluwami?

Maćko napisał(a):Co ja miałem jeszcze... aa... ArmA 2 dostała od PEGI 18+ - co oni tam wymyślili że 18+? :D

Maćko napisał(a):ArmA 2 dostała od PEGI

Maćko napisał(a):PEGI

Sam sobie odpowiedziałeś. Dla PEGI wszystko oprócz klocków Lego jest z założenia 18+. Obniżenie progu to kwestia tego czy masz dość dobre PR (czyli dość kasy) żeby to odkręcić.
--The Vault Dweller

Maćko

Generał

Generał

PostSo 28 mar, 2009 11:46

Obrazek
brak spustu...

Obrazek
również brak spustu...

:roll:

Znów update:

Snajperki: http://www.arma2.com/sniper-rifles_pl.html
i Special weaponsy: http://www.arma2.com/special-purposes_pl.html
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA II] Ogólna dyskusja