Teraz jest Śr 16 lip, 2025 15:28

Realistyczna komunikacja w grze

Rozmowy na temat wszelkich addonów do ArmA II oraz Operation Arrowhead.
  • Autor
  • Wiadomość

laxentis

Chorąży

Chorąży

PostŚr 21 lip, 2010 13:06

Dla długiego nie ma 6 kanałów tylko 6 kanałów + ręcznie wklepana częstotliwość.
Obrazek

Rafalsky

Major

Major

PostŚr 21 lip, 2010 14:11

@Jaro
wczorajszy blad z userconfig na serwerze.. jest dosc komentowany... generalnie potwierdzili blad, ale przyczyny juz nie znaja. :) Config jest dla clienta, a server bez niego nie rusza!

Jaromaz

Major

Major

PostŚr 21 lip, 2010 18:08

ok - ważne, że udało się do tego dojść metodą prób i błędów :)

1.0.1 Hot fix added!

--- 1.0.1 ---
* Fixed crashes during connect/disconnect from TS3 servers when loading and reloading the plugin
* Fixed PostInit untimely fashion WARNING being posted
* Fixed certain speaking/direct/unable to hear people issues
* Fixed certain signal loss issues when flying in an airal vehicle
Obrazek

Darek

Porucznik

Porucznik

PostŚr 21 lip, 2010 19:57

W instrukcji instalacji zrobiłem punkty 1,2,3,4,5 ale nadal nie bylo mnie slychac w 3D.No to wywalilem a2t reszte plikow i ponownie zainstalowalem ACRE.Nic to nie dało.Pomyslalem ze może wywalilem jakis wazny plik z TS3,wiec na instalowałem nową wersję TS3 na tę co mam na dysku,updatowałem-do tej najnowszej,a póżniej wgrałem ACRE od nowa.W setings plugin wogule nie ma A2TS modułu,który przecież już kiedyś wgrywałem,wiec wiem jak to się robi.Mało tego,wogule nie mogę rozmawiać na kanale!Przycisk który włącza nadawanie/rozmowę mam skonfigurowany,mimo tego lampka się nie pali.Konfiguracja Input/output jest właściwa,tzn taka jaką mam karte dzwiękową.Jakby tego było mało kiedy włączam TS3,myszka (logitech G5) znika z pamięci komputera (cała jego konfiguracjaczyli przyciski).Nie chce kasować od nowa TS3,bo mam tam ważne dane.Jakieś pomysły???

Jaromaz

Major

Major

PostŚr 21 lip, 2010 20:13

Chicken miał wczoraj chyba podobny problem - po godzinie go rozwiązał i wrócił na serwer - może go zapytaj :)

Ja bym odinstalował TSa - usunął po nim stary katalog (dla pewności) zainstalował najnowszą wersję TS3 "jako administrator" (bez tego TS3 potrafi się na niektórych systemach instalować do bardzo dziwnej ścieżki i wywołuje to później sporo problemów). Na końcu wrzuciłbym plugin ACRE i przetestował OFFLINE czy CAPS LOCK zapala lampkę nadawania TSem (zgodnie ze sposobem z instrukcji).

i pamiętaj jeszcze o punkcie 6 :)
Obrazek

MaXyM

Kapral

Kapral

PostŚr 21 lip, 2010 21:50

Witam po prawie polrocznej przerwie.

Wlasnie poinstalowalem wszystko i zauwazylem jedna niescislosc w opisie (pierwszy post tego watku). Aby sprawdzanie "czy wszystko dziala" wypadlo pomyslne, nalezy w TS miec aktywacje glosu na Push To Talk. Jesli jest wlaczona aktywacja glosem to wprawdzie CAPS "wydaje" dzwiek rozpoczecia i zakonczenia rozmowy ale nie aktywuje to TSa (dopiero glos).

Mozna sie tego domyslec ale chcialem uzupelnic.

Jaromaz

Major

Major

PostŚr 21 lip, 2010 23:07

Maxym - słuszna uwaga :) dodam jutro do instrukcji ...

Korzystam z klawisza nadawania (jak też zalecają w ACRE) i ten problem nie wypłynął po prostu :)
Obrazek

Danickas

Chorąży

Chorąży

Rafalsky

Major

Major

PostCz 22 lip, 2010 10:29

MaXyM napisał(a):Aby sprawdzanie "czy wszystko dziala" wypadlo pomyslne, nalezy w TS miec aktywacje glosu na Push To Talk. Jesli jest wlaczona aktywacja glosem to wprawdzie CAPS "wydaje" dzwiek rozpoczecia i zakonczenia rozmowy ale nie aktywuje to TSa (dopiero glos).
nie rozumiem, w czym jest techniczny problem ? Skoro CAPS wlacza radio, to i tak kiedy zaczniemy mowic cokolwiek uslyszymy. Ja uzywam aktywacji i wyglada ze jest OK. Pisali cos ze moga byc problemy, ale ciagle nie wiem "jakie" ? Mozesz napisac jaki blad moze wystapic gdy jest aktywacja glosem ?

Jaromaz

Major

Major

PostCz 22 lip, 2010 10:48

Ta uwaga ma duże znaczenie w pierwszych testach offline poprawności działania ACRE. Naciśnięcie klawisza nadawania radiem nie włączy lampki TSa dopóki nie zaczniesz mówić - a przy aktywacji TSa klawiszem naciśnięcie nadawania radiem od razu zapala tę lamkę bez naciskania oddzielnego przycisku przypisanego do nadawnia TSem (trochę zamotane :) - ale właśnie to pozwala przetestować poprawność pierwszej konfiguracji ACRE w trybie offline - bez zawracania głowy ludziom w grze online ;) ).

Nie ma już problemów z aktywacją głosową w ACRE - były w niektórych wcześniejszych wersjach beta.
Obrazek

ppio95 (Piotr)

Porucznik

Porucznik

PostCz 22 lip, 2010 13:07

Jaromaz wczoraj grałem jako pilot i zauważyłem jedną rzecz, systematycznie przełączało mi się z SQ ON na RXMT, gdy było na RXMT słyszałem innych ale nie mogłem nadawać, czy to normalne takie przełączanie czy nie??
ObrazekObrazekObrazek

Spitfire

Porucznik

Porucznik

PostCz 22 lip, 2010 13:20

Też tak mam, wkurzające, bo wczoraj 5x krzyczałem

"ALFA TU BRAVO, STATUS, WIELU RANNYCH, POTRZEBNA SZYBKA EWAKUACJA Z TEGO TERENU!"

i nie słyszałem odpowiedzi :P

Jaromaz

Major

Major

PostCz 22 lip, 2010 13:27

Przetestujcie albo doczytajcie czy to SQ i te opcje obok w ogóle działają (ja tego jeszcze nie sprawdzałem). SQ to wyciszanie szumów w realu więc z samym zasięgiem niewiele będą miały wspólnego ... ogólnie zawsze teraz należy uzyskiwać potwierdzenie otrzymania komunikatu - jeżeli brak potwierdzenia należy przyjmować, że jakaś przeszkoda/ukształtowanie terenu uniemożliwia komunikację :) i próbować dalej zmieniając pozycję.

Pamiętajcie też, że można wykorzystać teraz funkcję POŚREDNIKA komunikacji :) ktoś może odbierać WAS i WASZEGO ODBIORCĘ mimo, że wy nie macie kontaktu z ODBIORCĄ - przedwczoraj, przy braku łączności spowodowanym ukształtowaniem terenu myśleliśmy żeby krążącą w powietrzu helkę do tego wykorzystać (niestety została zniszczona nim wykonaliśmy ;) )
Obrazek

mackoff

Chorąży

Chorąży

PostCz 22 lip, 2010 14:22

Tak czytam Wasze opinie na temat komunikacji i nowego radia i mam pewne przemyślenia.

Może by zacząć wykorzystywać w komunikacji radiowej procedurę sprawdzania jakości sygnału między rozmówcami, która jest wykorzystywana w realu (przynajmniej mnie tego były żołnierz uczył).

Mianowicie chodzi o określanie siły i jakości sygnału/komunikatu.

Przy każdym komunikacie na długim radiu zaraz po wywołaniu, mógłaby mieć miejsce następująca procedura:

Alfa tu Bravo zgłoś się.

Bravo tu Alfa zgłaszam się.

Alfa tu Bravo jak mnie słyszysz?

Bravo tu Alfa słyszę Cię na 5 (skala od 1 do 5).

Od razu ustawia to dyskusje - wiadomo czy trzeba mówić wolniej i wyraźniej czy zwyczajnie, czy może warto byłoby powtórzyć komunikat dwa razy w ramach każdej sesji.

Nie używałem jeszcze ACRE na długim ale jak czytam o tych szumach i jakości rozmów a także odległości to także ta procedura wyniesiona z realnego pola walki może mieć zastosowanie w ARMA.

KaRV

Porucznik

Porucznik

PostCz 22 lip, 2010 14:35

a ja z kolei mam mega problem po zainstalowaniu najnowszej acry nie slysze niczego na tsie.. nie tylko w grze(mowie o komunikacji glosowej) ale na kazdym z kanalow.. z tego co wiem wszyscy mnie slysza a ja nikogo :(
Obrazek
A2C
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA II] Addony