Witam milosnikow ocierania opuszka palca o cyngiel.Niniejszy temat chcialbym poswiecic problemowi balistyki (i nie tylko) przedstawionemu w tej grze.Wszystko na pierwszy rzut oka naprawde gra i nie mozna ulec wrazeniu realizmu (na ile to mozliwe w grze...i na ile pozwala nam sie w rozgrywke zaangazowac wyobraznia...bo to podstawa).Wydaje mi sie jednak ze po paru minutach beztroskiego zabawiania sie w tym "symulatorze" zaczynamy czuc (zbyt szybko moim zdaniem) niedosyt wynikajacy z (nie oszukujmy sie) malej interakcji modelu broni z podejmowaniym dzialaniem (rozumiem przez to np. brak animacji ruchomego zamka lub "umowna" animacja zmiany magazynka).Autorzy Silnika Flashpointa byli mozna powiedziec bardzo niekonsekwetni jesli chodzi o realizm.Mianowicie Efekty dzwiekowe sa naprawde wporzatku (choc nie tak realistyczne jak np w delta force) i sprawiaja nie tyle realistyczne co ladne estetyczne wrazenie podczas wymian ognia (ale przypomnijcie sobie ta roznice w samplach strzalow np w karabinku XM po przelaczeniu z ognia pojedynczego na ciagly...o co chodzi...to tak jakby najpierw slyszec Wisniewskiego a potem Pavarottiego..heh).Wracajac jednak do samej balistyki.Strzelanie z wyprzedzeniem ( i to jakim) do ruchomego celu to dyskretna przesada.Zobaczcie sobie jaka jest predkosc poczatkowa pocisku 5.56 (metry na sek) to zrozumiecie o co mi chodzi.Do samego systemu obrazen nie mam nic do zazucenia bo naprawde grzebanie sie w tym temacie daloby rezultaty w postaci dyskusji "a ja go trafilem wczesniej w lewe ucho to jak on mnie potem slyszal jak zakradalem sie do niego z lewej ?!" albo "gosc mi uciekl ale dostal w bebechy wiec jesli zjadl cos przed misja to pewnie wdarla mu sie infekcja i zdechnie za 3 godz.no co engine tego nie przewiduje??? ee kiepska gra"
...Podsumowujac moge powiedziec ze silniczek gry jest conieco "kulawy" ale wydaje mi sie ze gra zasluguje na naprawde niecodzienne uznanie bo w koncu jako pierwsza wziela sprawy realizmu na powarznie...i mimo ograniczen engine'u pozwala sie poczuc prawdziwym wojakiem...A WY CO MYSLICIE O REALIZMIE W TEJ GRZE?????